Com actuar si un incendi forestal s'apropa a casa? Consells per autoprotegir-nos
- TEMA:
- Incendis
A l'estiu el risc d'incendi és cada cop més present als boscos catalans. Per això, els Bombers organitzen jornades per als propietaris de masies i cases aïllades en entorns forestals.
Què has de fer si el foc s'acosta a casa?
Aquestes són les recomanacions del Departament d'Interior en cas d'incendi:
► Abans que res, truca al 112 i segueix en tot cas les indicacions de les autoritats.
► Si l'incendi s'apropa a casa teva, refugia't a l'interior, tanca portes i finestres, tapa qualsevol forat per on pugui entrar aire de fora i no marxis si no t'ho indiquen els serveis d'emergència.
► Si et fan desallotjar, tanca els interruptors de la llum i del gas, agafa el que sigui imprescindible (documentació, diners i medicaments) i marxa on et diguin els serveis de seguretat.
► Omple d'aigua la banyera i les piques, ruixa d'aigua les portes i les finestres i col·loca tovalloles molles sota les portes.
► Tanca tots els subministraments de combustible i protegeix-te amb roba de cotó o de llana. Si hi ha molt de fum, deixa els llums encesos i respira arran de terra.
Quan s'ha d'abandonar la casa?
La cap regional de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra a la Catalunya Central, Trini Bardolet, subratlla la importància de fer cas a les indicacions dels cossos d'emergència quan hi ha un foc:
"Si s'ha d'evacuar, s'ha de fer en aquell moment i no posteriorment perquè, en el moment que arriba l'incendi, si la gent agafa pànic --que és molt habitual--, molts cops opta per autoevacuar-se i això és el pitjor que es pot fer".
I és que prendre la decisió de marxar de casa quan el foc és a prop i sense que aquestes siguin les indicacions dels cossos d'emergències pot suposar posar-nos en risc.
"Som molt més vulnerables dins del nostre cotxe, intentant fugir cap a un lloc que no sabem si serà segur", apunta Asier Larrañaga membre del Grup d'Actuació Forestal dels Bombers (GRAF).
De fet, Larrañaga explica que ja hi ha antecedents de què pot passar si es fa: "A Grècia, en una urbanització de platja molt similar a les que nosaltres podem tenir a la Costa Brava, la gent va intentar marxar amb el seu cotxe i van acabar atrapats pel foc".
També assenyala que, en aquest cas, "les cases van quedar intactes, probablement confinats dins les cases haurien sobreviscut".
El confinament, la mesura que costa més de seguir
En cas d'incendi, Protecció Civil envia les indicacions a seguir a través de les xarxes o a través dels sistemes d'alertes als mòbils. I una de les recomanacions pot ser la de confinar-se a casa, mesura que, segons Larrañaga, a vegades costa que els ciutadans segueixin:
"Quan arriba un incendi forestal, l'escenari fa por, es fa quasi de nit, estem envoltats de fum, tenim guspires per tot arreu. Poden entrar en pànic, i el pànic implica en molts casos situacions en què la gent vol marxar d'allà i fa una autoevacuació no controlada".
Des del SEM, el seu cap territorial a la Catalunya Central, Jordi Calafell, explica que disposen d'un servei de psicòlegs per fer gestió emocional i acompanyament en cas de confinament. "El que volem és evitar les ganes de fugida i que posin en risc la seva vida", indica.
Com s'ha de fer un bon confinament?
Segons, Agnès Centelles, responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central, "si casa teva reuneix les mesures de prevenció d'incendis que ha de tenir, la mesura més recomanada és el confinament". Per fer-ho Centelles explica que cal:
"Tancar portes, finestres, tendals, apartar cortines, tancar el llum i el gas i refugiar-te a les habitacions més interiors".
I mai aconsella, fer una autoevacuació "si no se sap si les vies estan tancades, el temps disponible i els riscos".
Un espai net per mantenir el foc a ratlla
Larrañaga creu que és fonamental que la gent pensi en la seva autoprotecció. "I això passa no per pensar què faré el dia de l'incendi, sinó en com puc preparar casa meva perquè el dia del foc sigui tan segura com sigui possible", afirma.
I afegeix: "Cadascú ha d'estar preparat per suportar una situació tan crítica com el pas d'un incendi forestal al voltant de casa seva".
Per tot plegat, diu, és important no només tenir la franja de 25 metres de protecció feta, sinó també mantenir net l'entorn que envolta la casa.
Per Quico Rivera, cap dels Agents Rurals al Bages, mantenir net l'entorn "pot ajudar tant o més" que les franges de protecció. De fet, segons explica, això va quedar palès durant l'incendi del Pont de Vilomara, quan alguns focus secundaris del foc van entrar dins de les parcel·les. I com que en algunes s'hi acumulaven molts elements altament ignífugs, el foc es va propagar fàcilment.
En aquest sentit, ofereix alguns consells com, per exemple, evitar jardineria altament inflamable com els xiprers o el canyís, la gespa artificial, les bales de palla o els cotxes al voltant de casa.
- ARXIVAT A:
- Incendis