"Stranger Things"
"Stranger Things" (Europa Press)

Com afectarà les sèries la vaga de guionistes de Hollywood? Algunes ja en noten l'impacte

Sèries com "Cobra Kai", "Stranger Things" i "Els anells de poder" ja noten les conseqüències de la vaga, però moltes altres han explicat que tenen escrits els nous episodis

RedaccióActualitzat

El pols que manté el Sindicat de Guionistes de Hollywood (WGA) amb la indústria audiovisual té un impacte directe en moltes produccions de televisió, sèries i cinema. La més coneguda és "Stranger Things", que ha hagut d'aturar la producció, però n'hi ha d'altres --com "Cobra Kai"-- que també estan afectades.

Milers de professionals, gairebé 12.000, s'han unit a una vaga indefinida amb la intenció de millorar les condicions laborals, entre les quals el sou. L'aturada va començar el dimarts 2 de maig i és la primera des del 2007, fa més de 15 anys. Els guionistes es reuneixen de manera periòdica per negociar amb grans estudis com Disney, Netflix, Amazon, Paramount, Sony, Warner Bros o Apple.

La televisió és on la mobilització es podria notar més. Els primers afectats són els programes de la franja nocturna, que ja han d'emetre repeticions. Són programes amb molts seguidors, encapçalats per Jimmy Kimmel, Steven Colbert o Jimmy Fallon.

Tampoc no es pot emetre el conegut "Saturday Night Live". S'han interromput les campanyes de cara a competir pels premis televisius Emmy i, si s'allarga fins al setembre, fins i tot perilla la gala de lliurament dels guardons, prevista per al dia 17.

Cobra Kai és una de les sèries més afectades, perquè estaven en fase d'elaboració
"Cobra Kai" és una de les sèries més afectades, perquè estaven en fase d'elaboració (Netflix)

En les sèries de ficció, l'impacte encara és incert. "Cobra Kai" tenia la sisena temporada en fase d'elaboració. Ja han comunicat que retarden la producció de manera indefinida. També queda afectada la tercera temporada de "Colegio Abbott". Altres sèries en perill són "Yellowjackets" o la segona temporada de "Good Omens", creada per Neil Gaiman.

"Stranger Things", per exemple, des de l'agost que prepara la cinquena temporada. Netflix no ha confirmat si han pogut acabar-la a temps, però els guionistes han explicat que aturen de moment la producció:


A la segona temporada de "El senyor dels anells: els anells de poder" li queden pocs dies per quedar enllestida, i ja han dit que no hi haurà presència de guionistes durant els rodatges, però que tiraran endavant.

"La casa del dragón" o "The Mandalorian"

Hi ha altres sèries que ja s'han afanyat a dir que no estan en perill, com ara la segona temporada de "La casa del dragón", que ja estava escrita i continua amb el calendari previst. La quarta temporada de "The Mandalorian" també estava acabada.

Sèries de televisió en obert que s'emeten aquí de manera simultània, com "Anatomia de Grey" o "Fantasmes" no estan immediatament en perill i podran acabar la temporada, perquè ja estaven escrites i rodades.

A les sales de cinema, com que les pel·lícules es fan amb molta antelació, el públic podria no adonar-se de la vaga si es resol durant la primavera i l'estiu. 
 

L'impacte de les plataformes

L'auge de les plataformes digitals ha augmentat la demanda laboral, però, segons WGA, també ha generat feines més precàries. El gremi exigeix que les plataformes de streaming generin processos més transparents. Si els productes són vistos per les audiències de manera repetida, consideren just que se'ls pagui un percentatge del total

L'audiència notaria les repercussions de manera més destacada si la vaga no es resol abans de la tardor, quan ja haurien de començar les estrenes de les noves temporades de les sèries. El calendari implica que se solen començar els projectes ara, al maig i juny, i estrenar-los entre setembre i octubre. 

Guionistes protesten davant la seu de Universal a Los Angeles
Guionistes protesten davant la seu d'Universal a Los Angeles (Reuters/Mario Anzuoni)

Els efectes, comparats amb la vaga del 2007

The Hollywood Reporter, especialista en el sector audiovisual, explica que serà més complicat que els espectadors notin els efectes de la vaga, sobretot si es compara amb les conseqüències que va tenir de la del 2007-2008. 

Llavors, Hollywood va quedar sacsejat per 100 dies de mobilització. Produccions de gran èxit com "Breaking Bad", "Mujeres desesperadas" o "The Office" van quedar molt afectades. Es van registrar pèrdues de més de 2.100 milions de dòlars a tot l'audiovisual nord-americà i es van acomiadar 37.000 professionals.

'Pagueu o matarem el vostre personatge preferit': els guionistes fan broma de les conseqüències de la vaga
"Pagueu o matarem el vostre personatge preferit": els guionistes fan broma de les conseqüències de la vaga (Reuters/Mario Anzuoni)

Ara, la situació ha canviat. Hi ha plataformes digitals amb continguts ingents i produccions de molts països. A banda, la temporada televisiva dels Estats Units està a punt d'acabar-se, a diferència de la vaga anterior, que havia arrencat al novembre. 

Segons la mateixa font, els estudis podrien aguantar una vaga que s'allargui tres o quatre mesos, cosa que serà més difícil per als guionistes. A favor hi tenen que els directors i actors els podrien donar suport quan vencin els seus contractes, que solen acabar durant el mes de juny.

Actrius i actors com Elizabeth Olsen, Amanda Seyfried, Rob Lowe i altres estrelles de Hollywood ja han assegurat que els donaran suport. 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTelevisióCinemaSèriesDrets laborals
Anar al contingut