Com afectaria l'eliminació de la sedició a exiliats, indultats i manifestants
- TEMA:
- Sedició
L'anunci de Pedro Sánchez de suprimir el delicte de sedició del Codi Penal i al mateix temps reduir la pena màxima del delicte de "desordres públics agreujats" ha sacsejat el panorama polític aquí i a Madrid. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera que s'ha fet un pas important per a la resolució del conflicte polític.
Però no tothom ho veu de la mateixa manera. El PP ho considera una irresponsabilitat històrica i Carles Puigdemont parla d'enganyifa.
Quines són les claus de la reforma?
La primera clau és que el delicte de sedició, pel qual van ser condemnats els líders independentistes a penes de fins a 13 anys de presó, desapareix del Codi Penal, després de dos segles.
Segona, es redefineix el delicte de desordres públics agreujats. Això suposaria una rebaixa de 15 a 5 anys la pena màxima de presó per aquest delicte. També es rebaixaria la inhabilitació.
D'aquí tres mesos podria ser una realitat. Aquest divendres, el grup Socialista i Unides Podem han presentat al Congrés la proposició de llei que reforma el Codi Penal. La proposició es tramitarà a les Corts, la qual cosa significa que no ha de passar pel Poder Judicial, com hauria de fer un projecte de llei del govern espanyol.
Com podria afectar Marta Rovira i Clara Ponsatí?
Desapareixeria l'únic delicte pel qual els reclama la justícia espanyola, amb penes de fins a 15 anys de presó. Per tant, només els podrien imputar aquest delicte redefinit de desordres públics, amb penes de fins a 5 anys, en cas que els fets hi encaixessin. A més, amb la reforma, aquests suposats desordres públics de l'1 d'Octubre podrien haver prescrit.
Ara bé, a diferència de la sedició, aquest delicte sí que existeixen en altres països europeus, com Bèlgica i Suïssa. I això en podria facilitar l'extradició.
Quin efecte tindria sobre l'expresident Puigdemont i Toni Comín?
Aquí és molt més difícil de predir. El motiu és que tots dos també estan reclamats per malversació. I, de moment, aquest delicte no es toca. És la mateixa situació que Lluís Puig, a qui volen jutjar per malversació i desobediència.
Què passaria amb els 9 presos polítics, ara indultats?
Complicat de respondre. Els líders amb més anys d'inhabilitació també van ser condemnats per malversació.
A priori, els líders independentistes condemnats podrien demanar la revisió dels seus casos i els jutges haurien d'aplicar les noves penes, més favorables.
I als manifestants pendents de judici per desordres públics?
Aquest delicte es descriuria millor, amb un ventall més gran de situacions que podrien ser castigades amb un tipus agreujat. Això preocupa algunes entitats de drets humans consultades per TV3.
I quina valoració en fan els experts?
Al contrari del soroll mediàtic i polític que ha comportat l'anunci, els experts es mantenen prudents. Jordi Nieva, catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona diu que podria comportar que la fiscalia s'oblidi de la sedició per als exiliats i apliqui a "altres figures delictives que podrien sumar tants anys o més".
Quim Bages Santacana, professor de Dret Penal de la UB, apunta que caldrà veure el text definitiu i la interpretació que en fan els tribunals que podrà ser "més laxa o més estricta".
- ARXIVAT A:
- Procés català Sedició Judici procés