Com avança el procés per fer fixos 47.000 interins: concurs de mèrits i oposicions
L'estabilització de 46.845 places de funcionari ha topat amb el primer entrebanc aquest dissabte per mala organització de les proves
La Generalitat vol rebaixar la temporalitat de la funció pública. L'objectiu és arribar al 8%, com marca la Unió Europea i, a la pràctica, això suposa estabilitzar 46.845 places, incloent-hi les dels docents i de personal sanitari.
És un procés en tres fases. Primer es va fer un concurs de mèrits i ara s'està fent el concurs oposició extraordinari per acabar fent-los fixos. La tercera part seran les places d'oferta públic, on es podrà presentar tothom.
Al desembre, la Generalitat ja va fer funcionaris directament 9.500 interins que portaven més de cinc anys treballant i tenien mèrits suficients.
I ara ja s'ha fet el primer concurs oposició per estabilitzar les persones que fa més de tres anys que treballen o no van entrar per concurs de mèrits. Les proves, aquest dissabte, han acabat amb queixes per una mala organització.
En aquestes oposicions no estaven convocats ni docents ni personal sanitari, que segueixen camins propis per atorgar les places als interins.
En el cas dels docents, una gran part han pogut aconseguir la plaça sense oposicions, pel concurs de mèrits. Però hi ha un gruix important que n'ha quedat fora, i critiquen el mètode aplicat per la Generalitat i, molts, han presentat reclamacions.
La via de docents, amb queixes
Els docents eren el col·lectiu que més interins per estabilitzar sumaven, uns 30.000 en total. 12.859 ja han entrat directament per mèrits i abans de finals de juny hi haurà un concurs oposició amb temari més reduït i especialitzat, sense proves eliminatòries i on els mèrits seran el 40% de la nota.
Però en el procés de mèrits ja hi ha moltes persones que feia molts anys que treballaven a l'administració i que, per diversos problemes, no han aconseguit entrar directament com a docents. Són els que ara ja plantegen demandes.
Alguns, com Montserrat Niubó, asseguren que no haver treballat sempre fent la mateixa especialitat i haver fet classes d'anglès o de català se'ls ha acabat girant en contra.
"Si arribo a saber que amb una especialitat en tinc prou, només hagués fet català i no anglès."
A l'hora de la veritat no han pogut acreditar els anys suficients per entrar directament. O els que a l'hora d'acreditar la seva experiència, cursos i capacitats van tenir problemes amb l'aplicatiu i no van computar com el Josep Manel: "La meva reclamació ni l'han respost."
Ara amb el seu advocat demanen que s'ampliï el concurs de mèrits i així com a mínim poder fer entrar més interins directament sense necessitat de fer exàmens. Asseguren que el departament va fer curt i calculen que falten unes 3.500 places.
En el cas dels subalterns que treballen en centres docents van ampliar el concurs de mèrits i no els han convocat al concurs oposició fet aquest dissabte. Tot i això, uns 300 que portaven tres o més anys treballant n'han quedat fora i han d'anar a una oposició lliure amb un temari general, molt més ampli i amb molt poques places convocades.
El departament assegura que abans de finals de juny hi haurà unes oposicions extraordinàries i que permetran estabilitzar 14.000 places de docents més.
Esperant les places públiques
Com a última opció hi ha la tercera fase: un concurs públic d'oposicions. La Generalitat va aprovar aquest 2023 treure a oposició 14.000 places, la majoria de sanitaris.
Entre aquestes places n'hi haurà 6.000 per a sanitaris i unes 3.000 per a mestres.
- ARXIVAT A:
- Drets laboralsGeneralitat de Catalunya