Com canviarà Twitter en mans de Musk? Les claus per entendre què vol fer-ne

La cúpula directiva, amb Jack Dorsey al capdavant, es mostra molt satisfeta de l'operació, però diu que no sap ben bé quines són les intencions del nou propietari
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Twitter

El tancament de l'acord entre la cúpula de Twitter i el multimilionari Elon Musk perquè aquest es quedi la xarxa social com a únic propietari ha obert tot d'incògnites per resoldre.

És un acord que segurament trigarà mesos a concretar-se del tot, i que dependrà del fet que els organismes reguladors dels Estats Units donin el vistiplau als canvis que vulgui fer.

De moment, s'ha limitat a avançar les línies mestres d'alguns d'aquests canvis en el seu últim tuit d'aquest dilluns, un cop l'acord ja era públic.


"La plaça digital on es debaten qüestions vitals"

Es va limitar a dir "Sí!!!" a un fragment de la nota de premsa que anunciava l'acord amb algunes frases seves textuals, en les quals defineix Twitter com "la plaça digital on es debaten qüestions vitals per al futur de la humanitat":


Algorismes oberts, fora bots i autenticar comptes

Després de dir que vol "millorar" aquesta xarxa social "amb noves funcions", afegeix que vol "fer els algorismes de codi obert per augmentar la confiança", és a dir, que se sàpiga els criteris amb els quals funciona.

I dos canvis més de gruix: "derrotar els bots de spam", els comptes robotitzats que promocionen artificialment alguns continguts, i "autenticar tots els humans", cosa que pot implicar eliminar els comptes anònims.

Tot per "desbloquejar" el "potencial enorme" que considera que té Twitter i que ara mateix estaria pendent d'activar, i assegurant que pensa fer-ho amb la comunitat de Twitter:

"Twitter té un potencial enorme: espero treballar amb l'empresa i la comunitat d'usuaris per desbloquejar-lo."


Twitter, "una consciència mundial"

Aquest discurs tan optimista va rebre aquest mateix dilluns el suport de la persona que més ha influït en com és Twitter ara mateix: Jack Dorsey, cofundador i director executiu entre el 2015 i el 2021.

En un fil a la xarxa social en què l'ha definida com "el més semblant que tenim a una consciència mundial", Dorsey s'ha mostrat força satisfet de la venda a Musk.

Després de lamentar-se que Twitter "hagi estat propietat de Wall Street i del món publicitari", ha dit que "el primer pas correcte" és treure'l de la influència i els alts i baixos de la borsa.


Musk com a "solució singular"

Després assegura que no creu que "ningú hagi de posseir o dirigir Twitter", però que la compra per part del magnat és "la solució singular" en la qual confia:

"L'objectiu d'Elon de crear una plataforma que sigui 'de màxima confiança i àmpliament inclusiva' és el correcte."

Afegeix que va escollir l'actual director executiu, Parag Agrawal, perquè comparteix aquesta visió, i els ha donat les gràcies a tots dos, a Agrawal i a Musk, "per treure l'empresa d'una situació impossible".

Un mòbil amb el compte de Twitter d'Elon Musk davant del logotip de la xarxa social (Reuters)

Què han explicat als treballadors?

El cert és que la negociació ha estat ràpida, però la concreció de l'acord haurà d'esperar a finals d'any, i que fins llavors no hi haurà grans canvis.

Almenys és el que afirma la cadena CNN, que assegura que ha pogut sentir una gravació de la reunió virtual en què Agrawal, Dorsey i els altres directius van explicar els treballadors l'acord amb Musk.

Segons aquesta gravació, Agrawal admet que s'obre "un període d'incertesa" a l'empresa, però és "optimista" perquè entén que Musk "vol que Twitter sigui una força poderosa i positiva al món":

"Tots vosaltres teniu diferents sentiments i opinions sobre aquesta notícia, molts esteu preocupats, alguns esteu emocionats, molta gent aquí està esperant per entendre com va això i tenim la ment oberta..."

"Si treballem entre nosaltres, no haurem de preocupar-nos de perdre el nucli del que fa poderós Twitter, que és que tots treballem junts per l'interès dels nostres clients cada dia."


I el compte de Trump?

Davant les preguntes d'alguns treballadors sobre si Donald Trump recuperarà el seu compte suspès fa més d'un any després de l'assalt al Capitoli, Agrawal va dir que aquesta pregunta se li haurà de fer a Elon Musk.

Va afegir que té la intenció d'organitzar un canal perquè els treballadors puguin interpel·lar directament Musk, i que quan s'hagi tancat l'acord del tot "es veurà en quina direcció anirà" la xarxa social.


Editar tuits publicats?

Un dels canvis que previsiblement Musk vol implantar és la possibilitat d'editar tuits ja publicats i canviar-ne el contingut: ho va evidenciar en un tuit-enquesta fa 20 dies, en què va guanyar el "sí" per 74% a 26%.

Van votar gairebé 4 milions i mig d'usuaris, i com si llavors Musk ja manés a Twitter, Agrawal va retuitejar-lo afirmant: "Les conseqüències d'aquesta enquesta seran importants. Per favor, voteu amb cura":

El debat entorn d'aquesta possibilitat està sent molt viu, amb opinions a favor, perquè permetrà no haver d'esborrar tuits per tornar-los a fer si hi ha errors, i en contra, perquè els tuits perdran valor i fiabilitat si es poden canviar.

"Inversió de vanitat"

Les motivacions que pot haver tingut Elon Musk per ser l'únic propietari de Twitter no són clares, però hi ha analistes que creuen que és una operació de prestigi, o una "inversió de vanitat", en paraules del periodista especialitzat Albert Cuesta.

Entrevistat al programa Els Matins de TV3, Cuesta s'ha mostrat convençut que no l'ha comprada per fer negoci, perquè només factura 13 dòlars per usuari cada any, mentre que Facebook en factura més de 40.

Això és perquè, amb "només" 250 milions d'usuaris que generin ingressos a tot el món, és una xarxa social relativament petita comparada amb Facebook o amb Instagram, però és molt influent:

"Una part important de la gent que genera opinió i discurs públic --els polítics, els periodistes, els artistes...--, sí que són a Twitter, i controlant això Musk i la seva corda podran gestionar el discurs públic."


Molt més car que Instagram i WhatsApp

Cuesta ha reblat l'argumentació recordant que Instagram es va vendre per 1.000 milions de dòlars i WhatsApp per 19.000 milions, xifres molt més petites que les que ara es gastarà Musk en Twitter.

Però, malgrat això, només suposarà una part força petita de la seva fortuna: els 21.000 milions de dòlars que hi posarà de la seva butxaca són només un 5% del seu patrimoni, mentre que la resta, fins a 44.000 milions, es cobrirà amb préstecs que li costaran un 1.200 milions anuals d'amortització.

Republicans contents, demòcrates preocupats

En tot cas, és una operació que està generant molt debat, molta controvèrsia i molts pronòstics arreu del món on Twitter te incidència, però sobretot als Estats Units.

En general les reaccions s'han dividit: els àmbits conservadors i republicans se n'han felicitat, molts esperant que Trump recuperi el compte, mentre els demòcrates creuen que ara Twitter polaritzarà encara més l'espai polític i reclamen més regulació.

Les incògnites encara són múltiples i la resolució podria comportar sorpreses: això és el que suggereix un article de Time, revista que va escollir Musk com a persona de l'any del 2021.

Segons Molly Ball, autora de l'article, tant demòcrates com republicans no han entès quines són les motivacions del magnat, que es veu a sí mateix més com a enginyer que no pas com a empresari o inversor.

En aquest sentit, Ball afirma no li ha interessat mai fer-se ric i prou, sinó portar a terme els projectes que l'han motivat, i que ara que ho ha aconseguit amb Tesla i SpaceX, el que el motiva és Twitter.

Elon Musk

 

ARXIVAT A:
Twitter Xarxes socials Internet
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut