Com castiga l'Església la pederàstia? Entre el dret canònic i la justícia ordinària

El codi intern de l'Església l'obliga a denunciar davant la justícia civil els casos abusos

Roger RoviraActualitzat

L'esclat de casos d'abusos sexuals a menors en l'àmbit religiós ha posat en el punt de mira la gestió que en fa l'Església, una institució amb un codi intern que l'obliga a denunciar davant la justícia civil aquests abusos, que el dret canònic també castiga. La justícia ordinària i el dret canònic, per tant, són dues vies que poden produir-se de manera simultània.

La justícia ordinària preveu penes de presó de fins 15 anys com a màxim per a les persones condemnades per abusos i agressions sexuals a menors.


El codi intern de l'Església, en canvi, no preveu cap càstig de privació de llibertat: el codi canònic preveu càstigs per al clergue responsable d'actes sexuals amb menors, com, per exemple, la prohibició de residir en un territori concret, la privació de celebrar missa o l'excomunió.

Totes aquestes penes són de caràcter temporal. Per damunt hi ha la més greu de totes, que és l'expulsió de l'Església indefinidament.

Notícia relacionada: "Tothom pot tenir un mal moment", diu l'arquebisbe de Tarragona sobre els rectors apartats


El codi canònic

A més, el codi canònic obliga l'Església a comunicar a la justícia ordinària els delictes comesos per un religiós.

Notícia relacionada: Escàndols d'abusos: l'"examen definitiu" del papa Francesc

En els últims 20 anys, a Barcelona, quatre clergues han estat jutjats pel tribunal eclesiàstic per abusos sexuals a menors, uns casos que van ser investigats també per la justícia.

L'encobriment és un altre delicte associat a aquests casos, segons les víctimes d'abusos, que també es pot castigar per la via religiosa i l'ordinària, però que difícilment arriba a jutjar-se.

Santiago Bueno, president del Tribunal Eclesiàstic de Barcelona, en una entrevista al programa "Els Matins" de TV3, ha admès que potser no s'ha actuat de manera transparent:

"L'autoritat eclesiàstica, en concret, potser no ha actuat de forma absolutament transparent en temps passats, perquè tampoc la societat ho volia. I, evidentment, també per vergonya. I això és natural: fa molta pena i molta vergonya, al clergat catòlic, que hi hagi, encara que siguin molt poquets, casos d'aquests."

 


L'actuació en casos de pederàstia coneguts recentment, com els de Montserrat, ha generat les crítiques de les víctimes.

Notícia relacionada: Pederàstia i Església, radiografia a Catalunya

Per tot plegat, el síndic de greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació i demana més transparència a l'Església.

"Cal anar al fons. Emplaço les administracions i la jerarquia eclesiàstica a anar [fins] al fons amb totes les informacions. Demanem la màxima cooperació en aquesta investigació."


Una transparència que també es reclama des del govern espanyol.


Aquest dijous, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha demanat al president de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez, informació sobre totes les investigacions d'abusos sexuals dins de l'Església.

ARXIVAT A:
MenorsPederàstia Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut