Com comença la violència de gènere?
- TEMA:
- Violència masclista
Un grup d'alumnes de diversos instituts de Catalunya han rebut formació sobre igualtat i gènere de la mà de diferents entitats, coordinades per la Plataforma unitària contra les violències de gènere. Aquests estudiants es converteixen en referents dins del centre per poder detectar possibles casos de violència masclista.
És una iniciativa anomenada Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat, XAJI. Els experts assenyalen que és important detectar els indicis previs a la violència física per poder aturar-ho a temps.
Mirades, gestos, aïllament de l'entorn, control del mòbil o les xarxes socials, o de la manera de vestir. Manipulació emocional o sexual. La violència de gènere és gradual i es dona de moltes maneres, i gairebé mai comença amb una bufetada.
Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violències masclistes, explica que és un procés:
"És un procés. No es dona de cop i volta la violència física sense tota una història prèvia. Es comença amb aquestes actituds més subtils, mirades, gestos, actituds, girar-se d'esquena... I quan entres en aquests codis que et generen aquesta incomoditat, aquí vol dir que ja s'està construint una situació de violència."
Per això és molt important la prevenció, també entre els joves.
Dos cops l'any, s'organitzen trobades amb tots els estudiants d'aquests instituts per posar en comú les seves experiències. Tots han rebut formació en igualtat de gènere de diverses entitats i dins del seu centre són referents per a la resta d'alumnes i ajuden a detectar situacions de violència masclista.
Tenen clar que els és més fàcil arribar als joves de la seva edat:
"Arribem més als que són de la nostra edat. Si un adult ens diu això, pensem: 'són adults, els passa als adults, a nosaltres no ens passa'. Jo, a un mestre potser no li dic si em passa alguna cosa, però a un amic, que és de la mateixa edat, que potser ha passat pel mateix, sí que m'atreveixo més a dir-l'hi."
Carlota Gelonch, coordinadora de projectes de prevenció de la Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat, explica que aquesta iniciativa permet fer més visibles les situacions de violència de gènere:
"Quan s'introdueixen aquests referents dins dels mateixos centres, fan que hi hagi dinàmiques que canviïn i llavors hi ha violències que no es normalitzen tant, s'estan visibilitzant situacions que abans eren naturals de nois i noies que s'ho passen bé al pati, s'estan visibilitzant com a accions que no ho són, i que són violència. I que són desiguals, com que et toquin el cul, o que et diguin no sé què del teu cos."
Una part del professorat també hi està implicat, i els casos que es detecten es deriven a les diferents entitats que hi participen.
Actualment, el projecte està actiu a centres de Cornellà, Barcelona, Rubí i Roda de Berà. En total, hi participen 197 nois i noies.
- ARXIVAT A:
- Violència masclista