9 de cada 10 persones reben trucades spam, tot i estar prohibides
9 de cada 10 persones reben trucades spam, tot i estar prohibides (Pexels)

Com deixar de rebre trucades spam al telèfon, tant si tens Android com si tens iPhone

9 de cada 10 persones reben trucades comercials, d'estafes o de spam, tot i estar prohibides: un problema tan estès que els telèfons ja compten amb opcions per bloquejar-les

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Estan prohibides per llei des de l'estiu de l'any passat, però l'spam telefònic segueix. Segons l'OCU, 9 de cada 10 persones pateixen trucades comercials no desitjades.

Ni la llei ni les opcions habituals per evitar que ens molestin amb trucades comercials, com la Llista Robinson, acaben de funcionar. Per sort, el nostre mòbil pot solucionar-nos la molèstia.
 

Com bloquejar trucades comercials si tens un iPhone

Els telèfons de la marca Apple compten amb un parell d'opcions interessants per impedir que les empreses et contactin per telèfon sense el teu permís:

► Bloquejar trucades de veu: Dins de la configuració de "Telèfon" pots bloquejar manualment aquells números de telèfon que saps que pertanyen a empreses que practiquen l'spam telefònic. Pots afegir-los a la llista de "Contactes bloquejats" des del mateix apartat o des de l'historial de trucades, tocant la ⓘ d'informació sobre cada trucada.


► Silenciar números desconeguts: Les trucades de tots els telèfons desconeguts no deixaran d'arribar, però no en sentiràs cap notificació i s'enviaran automàticament a la bústia de veu, si la tens activada. Podràs consultar qui t'ha trucat des de l'historial de trucades, a l'apartat "Recent" i decidir si tornes la trucada o no.

► Com activar-ho:
A Configuració, al final, toquem a Apps i, en la llista, toquem "Telèfon". Dins de "Telèfon" hem de buscar i prémer l'opció "Silenciar números desconeguts" i activar l'opció "Silencia números desconeguts".
 

► Identificació de trucades: Permet saber qui truca sense que tinguem el número guardat a Contactes. Utilitza informació pròpia d'Apple (Apple Business Connect), o del teu operador de telefonia, o d'aplicacions de tercers que tenen grans bases de dades, com Truecaller o Hiya.

► Com activar-ho:
A Configuració, al final, busquem l'app "Telèfon". Dins de "Telèfon" hem de buscar i prémer l'opció "Bloqueig i identificació de trucades".

► És possible que no aparegui l'opció si no tens instal·lada una app de bloqueig de trucades, com Truecaller o Hiya, que utilitzen una gran base de dades compartida amb altres usuaris per identificar les trucades comercials. Un cop instal·lada una aplicació similar, cal activar-ne les opcions per permetre que l'app identifiqui els números i, fins i tot, els bloquegi automàticament (en la versió de pagament).

Menús de configuració de bloqueig de trucades en un iPhone, amb opcions com Truecaller
Menús de configuració de bloqueig de trucades en un iPhone, amb opcions com Truecaller (3Cat)

 

Com bloquejar trucades comercials si tens un Android

Els telèfons d'Android compten amb opcions similars, però la diferència és que el sistema operatiu de cada telèfon Android és diferent i els passos per trobar les opcions de configuració de les trucades són més orientatius:

► Identificació de trucades: Segons apunta Google, l'identificador de trucades i la protecció contra trucades brossa "estan activats de manera predeterminada" i només tens l'opció de desactivar-los.

► A més, recorden que, per utilitzar el servei "és possible que el telèfon hagi d'enviar informació sobre les teves trucades a Google", ja que Google recopila informació de números de telèfon i avisa els usuaris quan molts d'ells han denunciat un número de telèfon com a brossa:

"Si algú que no figura a la teva llista de contactes et truca o rep una trucada teva, el número de telèfon s'envia a Google per ajudar-te a identificar el nom de l'empresa o determinar si es tracta d'una trucada brossa. [...] Quan rebeu una trucada que Google determina que és probable que sigui correu brossa, Google us avisa a la pantalla de trucada​."

Opcions de configuració de bloqueig de trucades en un Android
Opcions de configuració de bloqueig de trucades en un Android (3Cat)


► Com activar-ho: 
Ves a l'aplicació de "Telèfon", el lloc habitual on marques els números de qui vols trucar. Toca els tres punts, o l'engranatge, i busca un apartat que indiqui "Més opcions" o una fórmula similar. Busca opcions que s'assemblin a "Identificador de trucada" i/o "Trucades brossa" i procedeix a activar-la o desactivar-la, segons el que necessitis.

 

► Filtrar trucades brossa: De manera predeterminada, els telèfons Android filtren les trucades spam quan ja les té identificades com a tal en la seva base de dades, tot i que no sempre són precises i alguns números s'escapen.

► També pots denunciar un telèfon com a brossa per ajudar la comunitat tot incorporant aquell telèfon a la base de dades de Google des de l'historial de trucades.


► Com activar-ho:
Dins de les opcions de trucades i "Identificador de trucada" i/o "Trucades brossa", hi hauria d'haver una opció similar a "Filtrar trucades brossa". Cal assegurar-se que l'opció està activada.

► També, en molts telèfons Android, pots trobar l'opció de bloquejar trucades de telèfons desconeguts o bloquejar trucades comercials o amb risc d'estafa, així com l'opció de bloquejar telèfons de forma manual, des de l'historial de trucades.

► Si no tens cap d'aquestes opcions o no les trobes prou precises, pots confiar en aplicacions de tercers com Truecaller o Hiya.
 

 

ARXIVAT A:
AppleGoogleTecnologia
Anar al contingut