Com ens afecta l'esclat de covid a la Xina: són útils les restriccions als aeroports?

Els epidemiòlegs veuen "poc sentit" als controls covid anunciats pel govern espanyol per als viatgers que provinguin de la Xina

Carla Riverola BrutauActualitzat

Encara no hi ha data d'entrada en vigor, però la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat aquest divendres que els viatgers que provinguin de la Xina hauran de presentar una prova negativa de covid o tenir la pauta completa de vacunació per poder entrar a Espanya. Una mesura que ja han implantat països com Itàlia o els Estats Units, però que alguns experts no acaben de veure del tot clara.

L'epidemiòleg de l'Institut de Salut Global de Barcelona Quique Bassat admet, en declaracions a TV3, que "no està de més", però que, amb la possibilitat d'entrar a Espanya fent escala, "té poc sentit". Creu que els controls caldria fer-los "al punt de partida" i no al d'arribada. De fet, Bassat considera que restringir l'entrada als viatgers que vinguin de la Xina és "discriminatori":

"En altres països també hi ha una alta circulació del virus i no hi ha absolutament cap control d'entrada. I, a més, també és discriminatori perquè a casa nostra també tenim transmissió", diu l'epidemiòleg.

"Partim de la premissa que qualsevol persona pot estar infectada i, per tant, té poc sentit fer mesures excepcionals en relació a les persones que venen d'un únic país."

Viatgers procedents de la Xina fan cua per fer-se un test de covid a l'aeroport de Malpensa, a Milà
Viatgers procedents de la Xina fan cua per fer-se un test de covid a l'aeroport de Malpensa, a Milà (EFE / Matteo Bazzi)

L'aparició de noves variants, la principal preocupació

La preocupació de fons és que la intensa circulació del virus en un país de 1.400 milions d'habitants pugui generar noves variants. Ara a la Xina hi circula una subvariant d'òmicron, més lleu que l'original i que està present en molts països. Però com més infeccions hi hagi, més butlletes de loteria comprem perquè el virus muti.

Per a la investigadora del grup de recerca BIOCOM-SC de la UPC Clara Prats la "probabilitat que aparegui una nova variant o subvariant que pugui escapar de les vacunes, de la immunitat anterior o que provoqui casos més greus hi és, i pot passar, però el que hem de fer és detectar-la ràpidament i mirar com encarar-la".

Bassat lamenta, però, que amb la política d'opacitat que té la Xina amb les dades, el que més preocupa no és que això pugui passar, "sinó que passi i no ens n'assabentem".

Cues de viatgers a l'aeroport de Caselle, a Torí (EFE / Tino Romano)

Preocupació en països poc vacunats

En tot cas, els dos experts creuen que la situació a Europa no és d'alarma. L'alarma, diuen, afecta, sobretot, la Xina. El país asiàtic va vacunar força la seva població, però la immunització ha arribat més a la gent jove que a la gran, i això, sumat al fet de passar pràcticament d'un dia per l'altre a una política de covid zero, tancats i aïllats, a una obertura total, sense una transició, deixa una població molt exposada al virus, perquè fins ara hi han tingut molt poc contacte.

A més, l'esclat de casos actual s'espera que vagi a més, ja que d'aquí poques setmanes se celebra l'Any Nou xinès, que implica milions de desplaçaments.

Però, a Europa, les taxes de vacunació són molt elevades i molts ciutadans ja han estat en contracte amb la malaltia, fet que dona lloc a una immunització híbrida. I, això, segons Clara Prats, dona una molt bona protecció davant l'onada de casos que poden arribar de la Xina:

"El més probable és que [la situació a la Xina] no ens faci canviar de plans. Ja no som un bosc perfecte per cremar, amb una espurna que cremarà com al principi de tot, sinó que som un bosc amb uns quants tallafocs, en forma d'infeccions prèvies i, sobretot, de la vacunació."

El risc més gran, segons Bassat, el poden tenir els països amb taxes de vacunació baixes i sistemes sanitaris febles, com els de l'Àfrica:

"Jo estaria més preocupat si treballés en un ministeri de Salut d'un país africà. Les cobertures vacunals són molt més baixes. Aquí, encara que entrin molts casos, estem raonablement protegits. Crec que potser són aquests països els que s'haurien de plantejar introduir restriccions d'entrada."

Una aposta per impulsar les dosis de reforç

Davant de la incertesa que provoca la falta de dades fiables de la Xina, els experts diuen que el camí és no abaixar la guàrdia. I això passa per "impulsar les dosis de reforç", sobretot en la població més vulnerable.

"És el moment perfecte per recordar a la població que ara es poden posar aquesta dosi de reforç i estar més protegits que com ho estan ara mateix", conclou Bassat.

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut