L'exposició es pot visitar cada cap de setmana fins a l'1 de desembre (ACN/Alba Mor)

Com era el monestir femení hospitaler més gran de Catalunya? Alguaire n'exposa les troballes

Entre els descobriments que s'han fet al recinte arqueològic de la serra del Convent, destaca l'església conventual de 30 metres de llargada

Al capdamunt de la serra del Convent d'Alguaire, al Segrià, hi ha els vestigis del monestir de dones santjoanistes de la branca militar de l'orde de l'Hospital més important de Catalunya. Una edificació que es va aixecar al segle XIII en un emplaçament de control estratègic i que durant quatre segles va dominar un ampli territori.

Des d'aquest diumenge i cada cap de setmana fins a l'1 de desembre, al Santuari de la Mare de Déu del Merli d'Agramunt, s'hi pot visitar l'exposició "Monestir d'Alguaire", que mostra les peces més destacades d'aquest jaciment.

Exposició dels descobriments al jaciment arquitectònic del monestir d'Alguaire al Santuari de la Mare de Déu del Merli (ACN/Alba Mor)

El convent d'Alguaire era el monestir hospitaler femení més gran de la Catalunya medieval. El complex del monestir tenia uns 35.000 metres quadrats i incloïa un gran claustre i altres edificacions que els arqueòlegs han tret a poc a poc a la llum.

Des de l'any 2016, els arqueòlegs han treballat en dues campanyes d'excavació anuals dirigides per la Universitat de Barcelona sobre una superfície de 4,6 hectàrees de terreny a la serra del Convent. 

Entre les descobertes destaquen l'església conventual de 30 metres de llargada, d'estructura de finals del romànic i principis del gòtic, així com elements constructius, ceràmiques o teixits.

A banda del temple, una altra descoberta destacada que mostra l'exposició és la tomba d'una de les priores del monestir. Ara fa uns mesos els arqueòlegs van trobar les restes de la que va ser una de les seves priores a principis del segle XVII, Helena de Remolins. Les seves restes s'han estudiat al laboratori d'arqueologia de la Universitat de Barcelona.

A l'exposició hi destaca la tomba d'una de les priores del monestir (ACN/Alba Mor)
ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut