Com es calcularà l'índex de la felicitat a Catalunya: es crea l'indicador de benestar
Es basarà en una enquesta a través d'internet i la intenció és, un cop se'n recullin els resultats, impulsar polítiques per augmentar el benestar
Un nou indicador per valorar el grau de benestar de les persones que viuen a Catalunya. És el projecte que impulsa el Departament de la Presidència i que ha batejat com a Índex de Benestar de la Persona (IBP).
Servirà per saber com estan, com se senten i quins factors contribueixen més a un bon nivell de satisfacció amb la vida. El repte, afirma el govern, és analitzar què provoca l'estat subjectiu de felicitat. Així, es podran "impulsar polítiques que contribueixin a potenciar-lo".
El projecte el desenvoluparà la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva. Es fixaran, entre d'altres, en models com l'índex de la felicitat de les Nacions Unides, el Better Life Index de l'OECD o l'Indicador de la Qualitat de Vida de l'INE.
Com es farà el càlcul?
L'IBP estarà dissenyat de manera que sigui mesurable i es pugui monitoritzar a través del temps. En una primera fase, es farà un estudi sobre el "benestar percebut". Es partirà d'un qüestionari amb preguntes obertes per obtenir dades de manera espontània.
L'enquesta tindrà una mostra de 4.000 persones i es farà a través d'internet. La Generalitat puntualitza que té previst complementar-ho amb "estudis focus", on participaran col·lectius determinats que es cregui que estan poc representats.
Segons el govern, es fan preguntes "científicament ja validades en l'àmbit internacional". Així, es podrà comparar Catalunya amb altres territoris.
En la segona fase, es farà un seguiment de l'índex de benestar en onades cada "dos o tres mesos" i es buscarà la correlació amb accions o polítiques de govern. En la tercera i darrera etapa, s'integrarà amb els altres indicadors que ja té el país.
World Happiness Report de l'ONU
El rànquing de referència internacional es basa en l'informe World Happiness Report 2022 i el publica les Nacions Unides. Aquest 2022 el torna a liderar Finlàndia. El país està al capdavant per cinquè any i va seguit de Dinamarca i Islàndia.
Espanya ocupa el número 29, darrere de Romania i abans de l'Uruguai. L'Afganistan torna a ser el país més infeliç, darrere de Ruanda, Zimbàbue i el Líban.
L'informe el fa l'empresa Gallup a partir d'enquestes a persones de 146 països. S'hi combina la percepció de felicitat que tenen amb dades com el PIB per càpita, l'esperança de vida saludable, el suport social, la corrupció o la llibertat per prendre decisions clau.
- ARXIVAT A:
- SalutDrets humansSalut Mental