Escala del Gran Museu Egipci plena d'estàtues de faraons, la setmana a Giza, a Egipte (Reuters)

Com és el nou Gran Museu Egipci de Guiza: les primeres imatges d'un projecte faraònic

Amb la inauguració oficial pendent, han obert 12 sales d'aquest macromuseu de 80.000 metres quadrats que exhibirà més de 100.000 objectes de l'antic Egipte

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Ja es poden visitar algunes sales del Gran Museu Egipci de Guiza, a Egipte, un projecte literalment faraònic que es va començar a construir fa 20 anys i ha costat més de 1.000 milions d'euros.

S'ha obert parcialment fa pocs dies, després que el primer ministre d'Egipte, Mostafa Madbuli, anunciés "una obertura de prova" de 12 sales o galeries abans de la inauguració oficial, que encara no té data.

Amb 80.000 metres quadrats i amb la previsió d'exhibir-hi més de 100.000 objectes de l'antic Egipte, el publiciten com el museu arqueològic més gran del món, i està pensat per atreure el turisme al país.

Turistes caminant per davant de l'escala del vestíbul del Gran Museu Egipci, la setmana passada a Guiza, a Egipte (Reuters)

Prou espai per exposar els fons de l'antic Egipte

De moment se'n pot visitar el vestíbul principal, on hi ha una gran escala farcida d'estàtues faraòniques, entre les quals destaca una estàtua de Ramsès II que pesa 83 tones.

Ali Abu Dshish, de la Unió d'Arqueòlegs Egipcis, ha destacat que ara el país té prou espai per exposar els fons arqueològics que té, inclosos alguns de retornats recentment pels països occidentals.

Està previst també exhibir-hi objectes de la tomba del faraó Tutankamon que no s'han vist mai encara, i els arqueòlegs egipcis afirmen que hi podran mostrar les peces que el país recuperi d'ara endavant.

Gran vitrina amb sarcòfags de mòmies egípcies, la setmana passada al Gran Museu Egipci de Guiza (Reuters)

Més de 20 anys d'endarreriment

L'enorme edifici és a dos quilòmetres de les piràmides de Guiza i l'han dissenyat els arquitectes Róisín Heneghan i Shi-Fu Peng, escollits entre les més de 1.500 propostes rebudes en un concurs.

La primera pedra la va posar el 2002 el llavors president Hosni Mubarak, i la inauguració estava prevista el 2012, però la primavera àrab, que va tallar l'arribada de turistes, va endarrerir-ho tot una dècada.

Sala amb un portal i dues esfinxs, la setmana passada al Gran Museu Egipci de Guiza (Reuters)

La següent previsió d'inauguració va ser el 2020, i llavors va ser la pandèmia la que ho va tornar a endarrerir, i ara caldrà veure quan serà la inauguració oficial, que es vol que sigui molt lluïda.

L'esperança del govern d'Egipte és que aquest museu faci augmentar el nombre de turistes, dels quals depèn en bona part l'economia del país.

Amb aquest mateix objectiu el 2021 se'n va inaugurar un altre a uns 20 quilòmetres, al centre del Caire, el Museu Nacional de la Civilització Egípcia, amb una espectacular processó de mòmies des de l'antic Museu del Caire.

Gran escala del Gran Museu Egipci plena d'estàtues de faraons, la setmana passada a Guiza, a Egipte (Reuters)

 

Una turista fotografia un grup d'estàtues de guerrers, la setmana passada al Gran Museu Egipci de Guiza (Reuters)

 

Vitrina amb desenes de figures i objectes de l'antic Egipte, la setmana passada al Gran Museu Egipci de Guiza (Reuters)

 

Sala del Gran Museu Egipci amb sarcòfags de pedra, la setmana passada a Guiza, a Egipte (Reuters)

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Egipte
Anar al contingut