Com és el parc de la Pedrera de Tangshan, premi internacional de paisatgisme Rosa Barba
- TEMA:
- Urbanisme
El guanyador del Premi Internacional de Paisatgisme Rosa Barba ha estat el parc de la Pedrera de Tangshan (Tangshan Quarry Park) a Nanjing, Xina, triat entre els 11 finalistes, a la cloenda de la 12a edició de la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona.
El projecte, de l'equip Z + T Studio liderat per l'arquitecta del paisatge Ziying Tang, ha transformat una pedrera abandonada en un espai públic que és alhora un entorn per a la biodiversitat, on els visitants poden percebre una natura que havia estat feta malbé i el procés per regenerar un ecosistema.
En aquest vídeo es pot veure el procés de transformació:
La pedrera és a 30 quilòmetres de la ciutat de Nanjing, amb quatre cràters d'on s'havia extret pedra calcària i on havien quedat profundes marques de l'activitat extractiva al territori i contaminació amb metalls pesants.
La restauració s'ha fet en un espai d'unes 40 hectàrees. En cinc anys s'ha aconseguit millorar l'ecologia de la pedrera i crear un parc que rep un milió de visitants cada any. El jurat n'ha valorat l'excel·lència del disseny, l'impacte social i ambiental i el seu potencial com a model per a altres projectes.
El premi està dotat amb 15.000 euros.
Els altres projectes reconeguts
Hi ha hagut mencions d'honor per a tres projectes: el parc al barri Prado, de Medellín, a Colòmbia; el projecte comunitari Hope Delft, de Ciutat del Cap, a Sud-àfrica, i el projecte estratègic West Midlands National Park, al Regne Unit. S'ha valorat el compromís social i col·laboratiu d'aquests projectes.
Dins la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona, al Premi Internacional de Paisatgisme Rosa Barba s'hi han presentat 225 projectes d'arquitectura del paisatge dels cinc continents, entre els quals s'han triat els 11 finalistes. Molts són exemples de transformació d'entorns degradats en paisatges que milloren el benestar i la qualitat de vida dels ciutadans. Quatre dels projectes finalistes, entre ells el guanyador, s'han realitzat a països de l'est i sud-est de l'Àsia.
La reutilització i transformació d'espais és una de les estratègies del paisatgisme. Fàbriques abandonades, aeroports en desús o pedreres que van deixar una profunda marca en el territori, es converteixen en parcs i defineixen uns paisatges per al futur.
L'ecologia també hi té un paper clau. Els nous parcs urbans es converteixen en sistemes integrats en la xarxa natural que serveixen per mitigar els impactes negatius del canvi climàtic, com ara sequeres i aiguats, amb l'aplicació de conceptes com els de "ciutat esponja" o "ciutat porosa", que repensen la relació del món urbà amb el món natural com dues parts d'un tot, anant a favor de la natura i no pas en contra.
El Premi Internacional Manuel Ribas Piera a les escoles de paisatge, que també s'atorga en el marc de la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona, ha estat per a la UiT Arctic University de Noruega a Tromsø, una de les 72 escoles participants.
- ARXIVAT A:
- Urbanisme Arquitectura