Com es fa la roba quirúrgica reutilitzable: peces contra infeccions i reciclable

Una empresa catalana posa en marxa un circuit tancat de confecció, ús i reciclatge de roba especial per als quiròfans hospitalaris

RedaccióActualitzat

Com es fa una roba apta per fer-la servir en un espai asèptic i que, a més, sigui reutilitzable? Una empresa ha posat en marxa un circuit tancat de confecció, ús i reciclatge de roba especial per als quiròfans hospitalaris. És una alternativa a la roba d'un sol ús que molts hospitals van adoptar quan es va prohibir l'ús de roba de cotó als quiròfans per disminuir les infeccions dels pacients.

A "Valor afegit" hem volgut entrar en un quiròfan i veure com es fabrica la roba que s'hi fa servir i com es recicla.

Des del 2008 no es pot fer servir roba de cotó als quiròfans per una normativa europea. Technotex ha desenvolupat un teixit tècnic amb què es fabrica el vestuari que ha de portar a quiròfan el personal mèdic i d'infermeria.

Gonzaga Mestre és director general de la companyia: "Els teixits són de polièster tècnic de diferents tipus, els multiglobulars o els microfibra, estan combinats amb fibra de carboni que els proporciona unes propietats antiestàtiques."

"El principal avantatge és que és un teixit de protecció barrera a bacteris i microorganismes, tant cap enfora com cap endins; és una protecció dual."

Technotex té una plantilla de quinze persones que alternen les funcions que es duen a terme en una planta de confecció tèxtil. Formen part del grup Sedatex, on es fa la fabricació del teixit i on també es va desenvolupar la recerca prèvia. La roba de quiròfan que fan aquí té garantida la traçabilitat amb un xip i un codi de barres a cada peça.  

Gonzaga Mestre explica que van tardar set anys de proves amb l'equip d'enginyers tèxtils per desenvolupar el teixit i fer-ne proves: "No és fàcil trobar una bugaderia que et pugui fer les proves en condicions reals."

"El que més aporta un canvi tècnic de veritat no és tant la fibra com al procés de fabricació, com es fabrica i com s'acaba aquest producte", explica.

"És un coneixement propi, que és un secret industrial que no hem compartit mai."

Molts hospitals van optar per fer servir roba d'un sol ús quan es va prohibir la indumentària de cotó. El vestuari que confecciona Technotex forma part d'un servei als hospitals que inclou la neteja i la reutilització de la roba per evitar l'acumulació de residus.

El servei l'ofereix l'empresa Axioma, que també forma part del grup Mútua de Terrassa. Ignasi Canal n'és el responsable i explica que els seus clients són gran part dels hospitals de Catalunya, com el Vall d'Hebron, Bellvitge, Trias i Pujol, la Mútua de Terrassa o l'Hospital de Mollet.


Ús i neteja del vestuari de quiròfan

Per entrar a treballar als quiròfans d'un hospital, el primer que ha de fer el personal sanitari és posar-se la roba reglamentària. L'última normativa europea obliga a fer servir uns teixits tècnics que ajudin a disminuir les infeccions hospitalàries.  

Núria Nieto és cap d'infermeria del bloc quirúrgic de l'Hospital Mútua Terrassa: "La roba que fem servir als quiròfans ha de ser una roba que no deixi anar partícules; no pot ser de cotó, ha de ser una roba lliure de partícules i neta."

"La cobertura quirúrgica que utilitzem és del mateix teixit que la nostra roba; ve envasada i estèril i la podem fer servir per a la cirurgia."

L'empresa Axioma està especialitzada a donar el servei de neteja i esterilització de la roba de quiròfan a una vintena d'hospitals de Catalunya. A les instal·lacions que tenen a Viladecavalls netegen els uniformes i la roba quirúrgica amb grans màquines i després l'esterilitzen. El procés desgasta la roba, que té una vida útil molt limitada.

La roba quirúrgica es pot reutilitzar fins a 75 cops
La roba quirúrgica es pot reutilitzar fins a 75 cops (3Cat)

Ignasi Canal, director d'Axioma, explica que el teixit estèril està certificat per fer 75 cicles, i en el cas de teixit no estèril, com són els pijames, 300 cicles: "El que ha d'anar estèril ho esterilitzem amb autoclaus de vapor a 134 graus amb un temps de cinc minuts que dona una letalitat dels agents patògens molt elevada."

Axioma és la propietària de la roba i només cobra als hospitals segons l'ús que fan del material. Això els obliga a fer un gran esforç de finançament, perquè cada vegada que aconsegueixen un contracte cal comprar tot el material. Pertànyer al grup Mútua Terrassa és una bona presentació davant els bancs i intenten fer contractes llargs.

Ignasi Canal explica que cada vegada que algú es dispensa una peça d'aquesta màquina es factura com si fos una de les màquines de vending que estem acostumats a veure.

Des d'Axioma asseguren que el preu que paguen els hospitals pel servei de roba circular és menor que el que pagarien si compressin roba d'un sol ús feta a la Xina.


Com es recicla la roba de quiròfan  

En una nau de l'empresa Triturats La canya d'Olot, uns operaris desfan els paquets de roba de quiròfan d'Axioma per iniciar-ne el reciclatge. Són les bates que han fet servir els cirurgians i les infermeres 75 vegades als quiròfans, fins que la roba ha arribat al final de la seva vida útil.

Aquí se'n separen les parts no reciclables, com els punys o les etiquetes on va el xip que en garanteix la traçabilitat. El 80% de la roba s'aprofita i passa un intens procés de transformació física i química.

Vicenç Camps és el responsable de l'empresa Technitiger i explica que el que fan és fondre el polièster i fer un pèl·let nou: "Un cop tenim aquest pèl·let, passa per un procés d'extrusió on es fa el fil."

"El que fem nosaltres és combinar els diferents tipus de fil per poder fer un teixit i que el nostre client pugui fer un uniforme nou."

Abans d'arribar als pèl·lets de polièster reciclat cal triturar la roba que es vol reciclar. El procés es fa amb mesures que garanteixen la traçabilitat per garantir que és un producte reciclat. Tots aquests processos tenen costos i el desafiament és que les empreses els puguin assumir sense que es quedin fora del mercat.

Vicenç Camps reconeix que la part reciclada del tèxtil duplica el preu d'un polièster nou de trinca: "On hem de fer el canvi de xip? A augmentar la durabilitat. En el cas concret de l'uniforme hospitalari, el nostre uniforme pot multiplicar la durabilitat per tres, de manera que en l'àmbit de cost final d'ús s'equipara".

El circuit de la roba de quiròfan reutilitzable i reciclable inclou tres empreses que col·laboren en el procés, però també d'altres que hi estan subcontractades. La iniciativa va sorgir fa anys, però es va accelerar amb la pandèmia perquè va oferir unes garanties de subministrament que els productors de la Xina no podien igualar.

El sector sanitari genera cada dia un centenar de tones de residus. Iniciatives com la d'Axioma ajuden a reduir aquesta muntanya, però podria ser més efectiva si es controlés el compliment de la normativa.

 

ARXIVAT A:
Sostenibilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut