El control de fronteres depèn del Ministeri de l'Interior

Com es gestiona ara la immigració: competències dividides i quatre ministeris implicats

El govern espanyol no ha volgut concretar ni com serà ni en quins terminis es farà la transferència de les polítiques d'immigració a Catalunya
Redacció Actualitzat
TEMA:
Migracions

La immigració, un dels traspassos que Junts va pactar amb el PSOE per salvar els primers decrets del govern de Sánchez, és una competència de l'Estat que toca molts àmbits. L'article 150.2 de la Constitució preveu la delegació d'aquestes competències. També diu que l'Estat es pot reservar formes de control.

Catalunya ara té transferida la cura i la gestió dels menors migrants. Però el gruix d'aquesta política està en mans de l'Estat, en concret de quatre ministeris diferents, incloses qüestions tan delicades com el control de fronteres o la possible expulsió de persones en situació irregular, i tot en el marc de la llei d'estrangeria.

Així, doncs, sense saber res de la lletra petita del pacte entre Junts i els socialistes, és convenient fer un esquema de la complexa gestió de les polítiques de migració.
 

El control de fronteres

D'entrada, hi ha la gestió dels fluxos, en la que intervenen més actors. És el control de fronteres, de qui entra i de qui surt. Depèn del Ministeri de l'Interior, a través de la policia i la Guàrdia Civil.

D'Exteriors també depèn l'expedició dels visats. Competències, les dues, molt pròpies d'un estat com perquè puguin ser transferides.

Els permisos d'entrada i residència depenen de les oficines d'estrangeria, del govern espanyol.

Diferent és el que passa amb els permisos de treball, que també depenen del govern espanyol, que marca els criteris. Però és la Generalitat, en virtut de l'estatut del 2006, qui en fa el tràmit, amb la primera autorització d'estrangers.

Aquí, en assumir altres etapes del permís de treball, és on pot haver-hi més marge perquè el govern català guanyi competències.

Un grup de migrants rescatats aquest dijous a l'illa canària del Hierro (Europa Press)

Les demandes d'asil

Hi ha dues potes més. La primera, les competències relatives a les demandes d'asil. El País Valencià, Euskadi i Navarra ja fan propostes al govern espanyol en matèria d'acollida. I no cal cap modificació legal perquè ja les pugui fer Catalunya. 

D'altra banda, les competències d'integració social són les que tenen a veure amb l'accés al sistema sanitari o educatiu dels nouvinguts. I aquestes ja les té la Generalitat.

En una entrevista al programa "Els Matins" de TV3, Ferran Camas, catedràtic Dret del treball i director Càtedra Immigració UdG, ha valorat l'acord i ha assegurat que és inviable la cessió a la Generalitat dels poders per expulsar persones migrants.

 

Urkullu també vol immigració

El lehendakari, Íñigo Urkullu, també ha demanat les competències d'immigració per Euskadi. Preguntat sobre el pacte de Sánchez amb Junts, ha subratllat que aquesta demanda no és nova, que ja la va plantejar el govern basc durant la legislatura passada, que està recollida al seu Estatut d'Autonomia i que ell mateix va traslladar aquesta petició al ministre José Luis Escrivá.

La competència sobre acollida de migrants és una de les tres matèries que s'haurien de traspassar a Euskadi en els pròxims tres mesos i que el PSOE i el PNB van recollir en l'acord per al suport dels nacionalistes a la investidura de Pedro Sánchez. Les altres dues són el traspàs de Rodalies de Renfe i l'homologació de títols universitaris estrangers.

ARXIVAT A:
Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut