Com és la vacuna d'Hipra, desenvolupada a Catalunya i en assaig clínic a partir del juny
- TEMA:
- Vacunes
Divendres passat hi va haver molta expectació mediàtica als laboratoris d'Hipra a la Selva. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la consellera de Salut, Alba Vergés, visitaven les instal·lacions on s'investiga una vacuna contra la Covid-19, un dels cinc projectes "molt esperançadors" que es té ara mateix sobre la taula.
Vergés va apuntar que serien les primeres vacunes dissenyades i produïdes directament a Europa:
"Això és un salt importantíssim, la pandèmia ens ha demostrat que les ciències de la salut són estratègiques. És una aposta de país molt clara a Catalunya."
Aquests laboratoris, establerts a Amer (la Selva), preveuen començar els assajos clínics de la vacuna a partir del juny, una vegada hagin finalitzat les proves preclíniques amb animals.
La multinacional catalana fa més de 50 anys que es dedica al desenvolupament de vacunes animals. Amb l'esclat de la pandèmia, van redirigir la seva activitat a l'assistència d'hospitals i van considerar que havien de posar el seu coneixement al servei de la investigació de la Covid.
Des de l'estiu treballen per fer d'aquesta vacuna una realitat, amb la supervisió de l'Agència Espanyola de Medicaments. Es tracta d'un injectable de "proteïna recombinant", un medicament que conté la proteïna del virus purificada amb excipients que ajuden a dirigir la resposta immunològica.
Ho ha explicat Èlia Torroella, directora d'Investigació i Desenvolupament d'Hipra, a "Els matins" de TV3:
"Són vacunes que tenen un perfil de seguretat molt bo i bona resposta d'anticossos. Necessiten més temps que una vacuna d'adenovirus per desenvolupar-se, seran les últimes que arribaran al mercat, però arribaran. Si els assajos clínics van bé serà una bona eina per controlar la pandèmia a partir de l'any vinent, aquí i arreu del món."
El calendari de la vacuna d'Hipra
Els laboratoris d'Hipra volen començar al juny els assajos a l'Hospital Clínic de Barcelona i a l'Hospital Josep Trueta de Girona.
Progressivament aniran incorporant altres hospitals d'Espanya i, tan bon punt tinguin els resultats immunològics i de seguretat, contactaran amb les agències de medicaments espanyola i europea per autoritzar-ne la distribució.
"Per tant, si els assajos cínics van bé, a finals d'any tindrem llum verda de les autoritats reguladores per posar la vacuna al mercat", ha dit Torroella a TV3.
També treballen amb el Clínic i altres grups de recerca catalans i del CSIC per establir, a Amer, una plataforma per produir medicaments basats en la tecnologia RNA.
400 milions de dosis
D'acord amb les dades que ha facilitat la directora d'Investigació d'Hipra, els laboratoris produiran aproximadament 400 milions de dosis de la vacuna per al 2022.
Així mateix, treballen per incrementar la capacitat productiva cap al 2023 "al doble o al triple". "Tenim la infraestructura i l'equip humà per fer-ho", assegura Torroella.
Aquesta vacuna requerirà dues dosis, diu la investigadora: "Els assajos ho acabaran de confirmar, veurem com funciona la primera, però tot apunta que caldrà una revacunació".
Des d'Hipra afirmen que els costos de produir una vacuna de "proteïna recombinant" són més baixos que una ARNm, com són Pfizer o Moderna.
A més, els laboratoris la tenen molt estudiada i integrada al seu sistema productiu, i això permetrà tenir una alta capacitat per fabricar-la. Les condicions de conservació a la nevera són d'entre 2 i 8 graus, cosa que facilita la logística de la distribució i també en disminueix els costos.
No obstant, el preu de mercat de les unitats encara no s'ha calculat. Preguntada sobre el debat d'alliberar la patent de la vacuna per accelerar la distribució, Torroella afirma que "és molt complicat fabricar vacunes" i que no tots els laboratoris tenen capacitat per escalar-les:
"Necessites molt coneixement, no és senzill passar d'una escala de dos litres de laboratori a una escala de 500 litres d'un bioreactor. Tenir les patents alliberades no ens ajudaria, el que cal és accelerar la producció. Amb el temps es pot incorporar aquest coneixement, però realment el món de les vacunes és molt complex."
Recupera l'entrevista a la directora d'Hipra, Èlia Torroella, a "Els matins" de TV3:
A dia d'avui s'han administrat 12.853.599 vacunes de les 13.703.085 que el govern espanyol ha entregat a les comunitats autònomes.
A Catalunya, de les 2.176.980 dosis rebudes (1.413.980 de Pfizer, 221.100 de Moderna i 541.900 d'AstraZeneca), se n'han subministrat fins ara 2.070.003, el 95,1% del total. Hi ha 1.573.060 persones amb almenys una dosi --un 20% de la població-- i 496.943 amb la pauta completa.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Covid-19 Coronavirus