Com es perfila el toc de queda a Catalunya
A partir de les deu o les onze de la nit i fins a les sis del matí no es podrà sortir al carrer, si no és per motiu justificat, i les multes arribaran fins als 6.000 euros
El govern aplicarà el toc de queda nocturn de seguida que tingui l'empara legal per poder-ho tirar endavant. Abans, caldrà que el Consell de Ministres, previst per a diumenge, aprovi l'estat d'alarma.
Quan La Moncloa publiqui el decret, s'implantarà el toc de queda a Catalunya, que s'afegirà al tancament de bars i restaurants, les limitacions d'aforaments i de reunions de sis persones com a màxim.
La Generalitat estudia si la restricció de mobilitat ha de començar entre les 22.00 i les 23.00 i acabaria a les 6.00, segons ha explicat a Catalunya Ràdio la consellera de Salut, Alba Vergés:
"El que volem aconseguir és reduir aquesta activitat quan ja tot està tancat a les deu de la nit i que no hi hagi trobades o visites de particulars entre les cases en horari nocturn."
Com ja s'aplica a diverses ciutats europees, el toc de queda implica no poder sortir de casa si no és per anar a treballar, per motius mèdics o per tenir cura d'alguna persona dependent.
A París i altres ciutats franceses, es prohibeix estar al carrer a partir de les nou de la nit, mentre que el govern belga començarà el toc de queda a la mitjanit, a partir de dilluns.
A Itàlia, les regions de la Llombardia i la Campània també han prohibit, des d'aquest divendres, tots els desplaçaments a partir de les onze de la nit, si no són per necessitat. A la capital de la Campània, Nàpols, hi ha hagut protestes, amb llançament de pedres a la policia i crema de contenidors d'escombraries.
6.000 euros de multa
L'incompliment del toc de queda comportarà sancions que poden anar d'un mínim de 300 euros fins als 6.000 "per als casos de reincidència o desobediència, és a dir, quan la persona, més enllà d'assumir que no ho podia fer, desobeeix a l'autoritat", segons ha explicat també a Catalunya Ràdio el conseller d'Interior, Miquel Sàmper.
El conseller no descarta recuperar un document de declaració d'autoresponsabilitat com ja es va fer durant el confinament del mes de març. Sàmper avisa que hi haurà molta presència policial al carrer i que els Mossos i les policies locals treballaran de manera coordinada per garantir el compliment de les restriccions.
De moment, segons ha dit Alba Vergés, es descarta un tancament perimetral perquè la situació és molt greu a tot el territori i per això el més probable és que les mesures restrictives que ja s'han aplicat aniran més enllà dels 15 dies previstos.
Les últimes dades confirmen que empitjora la situació de la pandèmia. L'índex de rebrot continua pujant amb força i supera els 700 punts (713), després que s'hagin confirmat gairebé 6.000 positius més en 24 hores.
Ara mateix, la taxa de contagi se situa a l'1,5, és a dir que cada 100 infectats contagien 150 persones més.
Com va passar en la primera onada, l'augment dels contagis comporta un augment d'ingressos hospitalaris. Avui hi ha 1.743 persones a l'hospital per coronavirus i d'aquestes, 325 són a l'UCI, 29 més que ahir.
- ARXIVAT A:
- Toc de quedaCoronavirus