Com es poden minimitzar els inconvenients de dur mascareta quan fa molta calor?
- TEMA:
- Coronavirus
Els dermatòlegs comencen a rebre consultes per l'ús intensiu de la mascareta i l'arribada de la calor amb l'estiu.
En la majoria dels casos són irritacions que es poden alleugerir fàcilment, si no es tenen malalties prèvies de la pell, amb cremes com la vaselina.
El mentó, el pont del nas i l'àrea de darrere de les orelles són les zones més perjudicades per l'ús continuat. En el cas de les orelles, es poden fer servir dispositius de plàstic que serveixen per evitar que les gomes freguin la part posterior.
A més hi ha persones que tenen dificultats per respirar correctament.
Cal canviar-se la mascareta més sovint?
La humitat que provoca la calor fa que la mascareta perdi efectivitat amb el pas del temps. La pauta oficial aconsella no usar les quirúrgiques més de 4 hores seguides, o fins a 8 hores en períodes alterns, per assegurar la seva efectivitat.
Cal tenir en compte que passat aquest temps, l'acció de la humitat deteriora les fibres del seu interior, que es desprenen i, per tant, la mascareta resulta més incòmoda.
Pot provocar marejos?
Hi ha persones que diuen que es maregen quan fan servir la mascareta. Es queixen que els falta l'oxigen. La veritat és que les màscares no produeixen cap retenció de l'aire; per tant, no es dona el que en argot mèdic es coneix com hipòxia.
En realitat, l'origen d'aquesta sensació té més a veure amb l'angoixa que a una qüestió física, però el cert és que aquestes persones poden tenir dificultat real per respirar.
En aquests casos, cal aprendre a respirar correctament. Així s'evita la hiperventilació, una manera de respirar excessivament ràpida o profunda que augmenta la sensació d'aclaparament i la calor corporal.
Què passa quan s'altera la respiració?
Quan es respira més ràpid, s'elimina més diòxid de carboni, la qual cosa fa que disminueixi la concentració d'aquest gas en la sang.
Si aquesta situació es manté durant un temps poden aparèixer marejos, formigueig en els llavis, mans i peus; mal de cap, feblesa, sensació de desmai i fins i tot pot afavorir una hipotensió, segons la Societat Espanyola de Metges de Família.
Cal evitar, per tant, arribar a aquest extrem i intentar tranquil·litzar-se, treure's la mascareta si fa falta o provar amb un altre tipus.
Quin tipus de mascareta permet respirar millor?
Les mascaretes més recomanables per a les persones sanes són les quirúrgiques. Però, si resulten molt sufocants, es poden substituir per les higièniques.
Aquest tipus és el que fa més sensació de frescor perquè ofereixen menys resistència a l'aire, però cal tenir en compte també que aporten menys protecció.
Amb les màscares amb filtres,- les FFP2, FFP3, N95, KN95 i similars- succeeix just el contrari: filtren l'aire de dins cap a fora, però també en sentit invers, la qual cosa resulta més incòmode.
A més, es fan encara més difícils de suportar per a les persones que toleren malament les quirúrgiques. A més, no estan recomanades per a les persones sanes.
Quins problemes pot provoca la suor?
L'únic inconvenient és que la suor acabi enganxant la mascareta a la pell. No es pot fer gaire més que rentar-se bé la cara abans i després de l'ús de la mascareta.
Per minimitzar aquest efecte, també és bo intentar que els productes cosmètics, com cremes, gels o locions, que s'apliquin sobre la pell, just abans de posar-se la mascareta, siguin molt lleugers i de ràpida absorció.
Aquests productes han d'evitar que s'acumuli el greix en la pell, és a dir, que obstrueixin els porus. Cal tenir en compte que, quan els porus de la pell estan obstruïts, retenen més fàcilment la suor i afavoreix l'aparició de grans i barbs.
Cal usar crema de protecció solar?
La mascareta no protegeix del tot de la radiació solar a la zona de la boca, així que no es pot renunciar a la crema protectora facial.
A més, no es pot oblidar les zones, com el front i les orelles, que queden exposades.
Usar un producte amb algun factor fotoprotector també és la millor manera d'evitar aquest to bicolor tan marcat que produeix la lleugera marca horitzontal sota els pòmuls que ja llueixen algunes persones.
L'ús de mascareta genera humitat en el rostre, així que, per assegurar que el fotoprotector actuï eficaçment, cal usar productes amb poc greix o bé "oil free".
Quina és la millor mascareta per persones al·lèrgiques al pol·len?
Les mascaretes higièniques no protegeixen del pol·len, segons la Societat Espanyola d'Al·lergologia en Immunologia Clínica.
Es recomana les màscares quirúrgiques i les de protecció, més conegudes com FFP. Les primeres serveixen per bloquejar les gotes que expulsa qui les porta en tossir i esternudar.
Aquestes no filtren partícules de l'exterior més petites d'una micra. És suficient per bloquejar els pòl·lens al·lergògens perquè oscil·len sentre les 15 micres i les 35 micres de les gramínies.
Tot i això, no són molt recomanables perquè no s'ajusten adequadament a la cara i deixen passar el pol·len per les vores, de manera que arriba fins al nas i la boca.
La millor opció són les màscares FFP, que bloquegen el pol·len amb les seves microfibres de polipropilè i segellen qualsevol escletxa gràcies a la seva pinça nasal i la seva forma ergonòmica.
Usar una màscara FFP1, que atrapa un 80% de les partícules de més de 0,3 micres, és suficient per reduir l'exposició, encara que les FFP2 i les FFP3 són més eficaces. Filtren el 92% i el 98%, respectivament.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus