Com es recluta un confident: "Va venir un agent d'incògnit"
La feina dels confidents policials és poc coneguda. Es tracta de persones que s'infiltren en grups criminals i es guanyen la confiança dels seus membres per aconseguir informacions que després passen als cossos de seguretat.
És una feina poc convencional, que comporta un alt risc i que, tot sovint, desconeix fins i tot l'entorn més proper a l'informador.
Es considera que els confidents tenen un paper clau en investigacions de temes molt diversos: terrorisme, blanqueig de capital, frau, tràfic de drogues o corrupció.
Als confidents se'ls recompensa econòmicament, sobretot amb diners provinents de fons reservats. La quantitat que reben varia en funció de la informació que donen.
"No sabia quins problemes em podria comportar"
TV3 ha pogut parlar amb una confident de la policia, infiltrada a Estat Islàmic a través de les xarxes socials. Durant un any va passar informes a un cos policial de les activitats de perfils jihadistes amb els quals interactuava a les xarxes socials. Explica que mai ningú li va explicar quins riscos corria fent aquesta feina:
"No parlaven de riscos ni de en què em podia perjudicar tot això. Simplement pensar que si estava ajudant un cos policial quins problemes em podria comportar"
Pocs mesos després, un altre cos policial la detenia acusada de formar part d'Estat Islàmic. Va passar uns mesos a la presó fins que es va aclarir la seva implicació.
No és un cas aïllat. TV3 ha pogut documentar almenys cinc detencions recents en circumstàncies similars a l'estat espanyol.
Els serveis d'intel·ligència admeten que, a vegades, es produeixen disfuncions perquè no es comparteixen informacions entre els diversos cossos policials:
"No és el primer cop, efectivament abans als confidents se'ls detenia. Però caldrà veure quina és la implicació de cada confident i, en qualsevol cas, és l'autoritat judicial qui calibra si la implicació és suficient o no. El cos policial assumeix el risc dels confidents".
Els riscos de ser confident
La Comissió Europea ha llançat una consulta pública sobre com protegir millor les persones que filtren informació sensible als cossos de seguretat. La consulta està oberta fins al 29 de maig i s'hi pot accedir a través de la pàgina de la Comissió Europea.
En aquesta web del Centre Nacional d'Intel·ligència d'Espanya proposen afegir-se a la lluita antiterrorista. No només per treballar-hi amb exclusivitat, sinó també per compaginar-ho amb la professió habitual. La proposta s'adreça a persones amb nacionalitat espanyola, però també s'obre a col·laboracions per a aquells que no la tinguin.
Protegir i regular els confidents
En alguns països europeus, la figura del confident ja està regulada. No és el cas de l'estat espanyol. Tant els cossos policials com els judicials consideren que la seva feina és vital, però té un clar component de risc que no es pot obviar.
Els advocats denuncien falta de protecció física i judicial d'aquests col·laboradors. Reclamen un marc que reguli com s'ha d'obtenir i passar la informació que la figura del confident obtingui perquè no es pot declarar nul·la i també quines mesures de seguretat es prenen per garantir la seguretat física i judicial dels informadors.