Es calcula que es perd el 30% de l'aigua que rega els camps perquè moltes canonades són velles (ACN/Gemma Tubert/ Xavier Pi)

Com es rega a Catalunya? Aprofitar cada gota d'aigua, el repte que planteja la sequera

Experts i sindicats agraris creuen que, abans de canviar cap a sistemes de regadiu més eficients, també cal modernitzar una xarxa de canonades de distribució que és obsoleta, i s'hauria de fer amb fons públics
Redacció
TEMA:
Sequera

La sequera actual i les que es preveuen a curt termini obliguen a replantejar el sistema de reg dels cultius a Catalunya, que és, en general, a manta --la majoria--, per aspersió o gota a gota --una minoria. L'any passat, la temperatura mitjana va augmentar un 2,5%, i s'estima que per cada grau que s'escalfen els cultius, les plantes necessiten un 7% més d'aigua.

Alguns pagesos, com 80 productors de poma de Girona, han instal·lat sistemes de reg intel·ligents a les seves parcel·les, una agricultura de precisió que els permet aconseguir una eficiència del 100%: regar només quan cal i aprofitar cada gota.

Tres sensors enterrats a terra a tres profunditats diferents li diuen al sistema quanta humitat hi ha, i un programa comunica al pagès quan ha de regar amb el degoteig i la quantitat justa, com explica César Saiz, tècnic assessor Giropoma Costabrava:

"Tenim humitat al sòl, encara. Així que vegi que cal fer una regada, ho notificarà."


Caldria modernitzar tota la xarxa

La majoria de pagesos, però, no poden fer front a una inversió així. Els sistemes de reg més eficients requereixen canonades adequades a la pressió de l'aigua i la xarxa actual és tan vella que es perd el 30% de l'aigua que hi circula, segons un estudi recent fet amb la col·laboració de l'ACA --l'Agència Catalana de l'Aigua.

Per això, l'investigador de l'IRTA Francesc Camps, un dels artífexs d'aquest sistema de precisió, creu que una infraestructura com aquesta, que beneficia a tothom, s'hauria de pagar amb fons públics, igual que les carreteres, com s'explica en aquest vídeo:

 

ARXIVAT A:
Sequera Medi ambient Alimentació Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut