Un grup que abandona la ciutat de Donetsk contolada pels rebels

Així es viu l'escalada de tensió als dos costats de la frontera d'Ucraïna amb Rússia

Els enviats especials de TV3 Lluís Caelles, des de Popasna, i Manel Alías, des de la població russa d'Avilo-Uspenka, ens expliquen com es viu el conflicte sobre el terreny
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Rússia augmenta la tensió amb Occident i allarga les maniobres militars amb Bielorússia, que havien d'acabar aquest diumenge, hores després de la imatge de Vladímir Putin amb el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, supervisant els exercicis conjunts.

El ministre de Defensa bielorús, Víktor Khrenin, ha anunciat l'ampliació de les maniobres i ho ha justificat per l'augment de l'activitat militar a prop de les seves fronteres.

El Kremlin insisteix que és Ucraïna qui amenaça de llançar una ofensiva contra les posicions prorusses del Donbass. És una regió molt castigada en la guerra anterior, on s'ajunten les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk.

 

Des del Donbass

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha fet una crida a un alto el foc immediat a la regió ucraïnesa del Donbass, on els xocs entre els separatistes prorussos i les forces ucraïneses s'han intensificat.

Aquesta és una regió amb ciutats que, amb la desintegració de l'URSS, van quedar en territori ucraïnès però a pocs quilòmetres de la frontera amb Rússia. Durant dècades van mantenir intensos intercanvis amb els veïns, fins a l'any 2014, que va esclatar el conflicte.

A Popasna, a la línia de front ucraïnesa, hi ha poca presència militar, cosa que escenificaria la tesi de Kíev que no té intenció d'envair la part de Donbass que no controla, l'argument que constantment llança Rússia per justificar una hipotètica invasió. És la situació que ha pogut constatar des de Popasna l'enviat especial de TV3, Lluís Caelles, com explica en aquest vídeo:


Des de Rússia

En paral·lel, des de territori rus, a pocs quilòmetres de la frontera amb Ucraïna, hi ha un èxode de ciutadans del Donbass que fugen amb autocars d'una guerra imminent.

700.000 civils abandonen casa seva, amb maletes i paquets. No hi ha homes en edat de combatre perquè estan cridats a files i corren el risc de ser detinguts.

L'enviat especial de TV3, Manel Alías, en dona testimoni des de la població russa d'Avilo-Uspenka.

Macron parla amb Putin i Zelenski

En un nou intent de mantenir la via diplomàtica per evitar que la situació empitjori, el president francès, Emmanuel Macron, ha parlat per telèfon, primer, amb Vladímir Putin, i després amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Segons l'Elisi, Macron i Putin han acordat treballar per preservar la pau a l'est d'Ucraïna.

Putin i Macron, durant una trobada al Kremlin fa quinze dies (EFE)

Macron, que el dia 7 de febrer ja va visitar Putin al Kremlin, continua intentant liderar el diàleg, buscant també un triomf internacional amb la mirada posada a les presidencials de l'abril, en què no té garantida la victòria.

Dilluns s'intensifica aquesta via diplomàtica per apaivagar la crisi amb la reunió a tres dels representants de l'OSCE, Ucraïna i Rússia.


Més contactes occidentals

A Munic, ha tancat la Conferència de Seguretat aquest diumenge amb la convicció dels líders occidentals que Rússia ja té decidida una ofensiva total a Ucraïna.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que Europa no pot oferir de forma indefinida una branca d'olivera a Rússia mentre fa testos de míssils i continua concentrant tropes a la frontera amb Ucraïna. "La gran pregunta", ha dit Charles Michel, "continua sent si el Kremlin vol diàleg".

Gairebé en paral·lel, en una entrevista a la BBC, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha fet responsable Rússia de planejar la guerra més important a Europa des del 1945.

ARXIVAT A:
Ucraïna Vladímir Putin Rússia Emmanuel Macron
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut