Com explica els indults als presos de l'1-O la premsa internacional
Els set presos de Lledoners sortint del centre penitenciari el mes de gener passat (ACN/Mar Martí)

Com explica els indults als presos de l'1-O la premsa internacional

Diverses capçaleres es fan ressò de l'anunci de Sánchez, explicant que pot rebaixar la tensió però també que genera desacord

Actualitzat

La decisió del govern espanyol d'indultar els 9 líders independentistes presos ha tingut ressò a mitjans internacionals. Diverses capçaleres han recollit les declaracions del president Pedro Sánchez aquest migdia i consideren que la mesura de gràcia contribuirà a reduir la "divisió".

La BBC en fa un dels temes principals a la portada web, amb el titular "Espanya indulta els líders catalans per la declaració d'independència". Explica que la mesura de gràcia s'ha concedit formalment i que ha generat controvèrsia, amb protestes en contra de "desenes de milers" de persones aquest mes. També es fa ressò de la reacció de l'exconseller Raül Romeva a Twitter:

També es fa ressò del tuit AlJazeera, que recull la notícia de manera destacada. "Madrid diu que la seva polèmica mesura té com a objectiu suavitzar una crisi política que dura anys, però alguns desestimen els indults en considerar-los un truc." El portal recorda que la mesura aixeca les penes de presó, però manté intacta la inhabilitació d'exercir càrrecs públics.

L'edició digital del britànic The Guardian ho recull com un tema secundari a portada. Afirma que, per Sánchez, "la decisió, controvertida, representa l'esperit de coexistència i harmonia de la Constitució" i l'inici d'una "nova era de diàleg i entesa". El diari recorda que els indults són parcials i els qualifica d'"amargament controvertits".

La CNN també ho recull a la pàgina principal: "Espanya indulta els 9 líders catalans pel seu paper en la declaració fallida d'independència". Recull les declaracions de Sánchez i apunta que "les enquestes d'opinió mostren que aproximadament la meitat de la població catalana vol la independència", però també que "cap al 60% dels espanyols s'oposa a l'alliberament dels nou líders".

El New York Times ho considera "un gran pas per desactivar les tensions en un conflicte que divideix Espanya des de fa temps" i destaca que la decisió "provoca reaccions diverses del moviment independentista." El cap de la delegació a Madrid, Nicholas Casey, destaca el "to conciliador" de Sánchez.

L'alemany Süddeutsche Zeitung posa èmfasi en el fet que Sánchez vol enviar un missatge de reconciliació, però que la seva "declaració d'amor a Catalunya té un defecte": la dependència dels vots d'ERC per part del PSOE al Congrés. Explica amb detall el discurs del president espanyol al Liceu:

"La seva aparició aquest dilluns va ser francament messiànica: Sánchez va predicar l'indult a la gent de Barcelona. I va donar un bon exemple quan una activista, que havia entrat a l'òpera amb bandera catalana, va exigir la dimissió de Sánchez i la "mort de l'estat feixista", és a dir, Espanya. Sánchez va somriure suaument, li va assegurar que era conscient que no totes les persones entenien els seus arguments i va afegir després que 'sens dubte', acull totes les opinions."

El rotatiu també explica que "els indults es consideren inacceptables no només per a l'oposició conservadora, sinó també, irònicament, per a aquells a qui Sánchez vol aplacar amb la seva concessió".

També ho recull en portada DW, que explica la diversitat d'opinions que genera la mesura:

L'agència AP titula: "Els separatistes catalans albiren la llibertat després de l'indult del Consell de Ministres espanyol", i es fa ressò de com Sánchez ha fet una crida per a una "molt necessària reconciliació".

"Parlem, diu Espanya, mentre els separatistes catalans empresonats són indultats", titula Reuters. L'agència destaca com Sánchez ha "expressat l'esperança que aquest gest podria ajudar a posar fi a una prova de força que ha sembrat profundes divisions."

ARXIVAT A:
IndultsJudici procés
Anar al contingut