![](https://img.3cat.cat/multimedia/jpg/9/6/1736525426069_670x378.jpg)
Com fer testament: claus per deixar-ho tot ben lligat i evitar problemes als hereus
- TEMA:
- Salut
A partir dels 14 anys, es pot fer testament, i se'n poden fer tants com es vulgui al llarg de la vida. L'últim serà el vàlid.
"Si et compres una casa, tens un fill o et divorcies, s'ha de refer. El testament ha de ser un vestit a mida, no una cotilla, i tant és si tenim molt com si tenim poc", assegura l'advocada Meritxell Gabarró, especialitzada en herències.
Advocats i notaris aconsellen fer testament per evitar problemes a la família, tenint en compte algunes reflexions generals.
Deixar-ho a la parella o als fills?
El testament tradicional de les parelles joves és el de l'un per a l'altre, comptant que ja passarà als fills quan també falti el cònjuge, però arriba un moment que "no té sentit i pot ser un error", adverteix Ramon Pratdesaba, advocat especialitzat en dret de successions.
Com recorda el notari Josep Maria Valls, es pot modificar "quan els fills són grans i saps si s'han casat bé, si han tingut un divorci difícil, si hi ha nets o la situació que sigui". Deixar el cònjuge d'usufructuari pot ser llavors una solució millor.
Com afegeix Pratdesaba, "si tu tens 84 anys i la dona 85, pots anar a estalviar dues herències consecutives, sense deixar mai desprotegit el cònjuge que queda".
8 de cada 10 persones que moren a Catalunya han fet testament, segons les dades del Col·legi de Notaris (el 82% dels majors de 14 anys, sobre un total de 75.015 morts, l'any 2023).
![](https://img.ccma.cat/multimedia/jpg/4/3/1736525423634_670.jpg)
L'error del "tots els fills igual"
A vegades cal protegir més un fill (per discapacitat o per altres raons), però, en general, els pares es decanten per no fer diferències entre els fills i deixar-ho a parts iguals.
Si només es deixen diners, és fàcil, però: ¿què passa si, per exemple, hi ha un pis i un apartament o un negoci familiar?
"És millor deixar el pis a un fill i l'apartament a l'altre i compensar-l'hi amb diners, perquè així cadascú és lliure de fer el que cregui i no està lligat a l'altre si el vol vendre o llogar", assegura Meritxell Gabarró, gran defensora de fer lots, quan es pugui.
"Si tens un taller, val més deixar-lo al fill que el porta i compensar l'altre, que no en sap res, si no vols que tanqui al cap de dos anys", aconsella Pratdesaba.
"Els indivisos obliguen a posar-se d'acord i el conflicte pot sortir molt car en termes econòmics, emocionals i patrimonials", alerta l'advocat. I afegeix: "Les masies cauen, com una metàfora d'aquest problema, perquè si el desacord no apareix a la primera generació ho farà a la següent."
"No es pot manar des del cel"
"Que el meu fill no es pugui vendre la casa si no és per necessitat o fórmules semblants poden quedar molt boniques; però, a l'hora de la veritat, ¿com s'acredita la necessitat?", avisa el notari Josep Maria Valls, que ho remata amb una observació que sovint fa als clients: "No es pot manar des del cel."
Els advocats també desaconsellen incloure conceptes que no siguin objectius i expliquen que cada vegada hi ha més gent que vol condicionar l'herència al fet que el cuidin quan sigui vell.
Què és el marmessor, la figura que mana des de la terra
"La gent ja sap el que té a casa i nomenar un marmessor pot ser una solució quan preveu que hi haurà raons per l'herència", explica Pratdesaba.
El marmessor és una persona que el testador pot designar i s'encarrega d'executar el testament i fer els repartiments d'acord amb les seves instruccions.
Mana sobre els hereus mentre dura el seu càrrec. Pot actuar com una mena d'àrbitre i podria decidir, per exemple, quina és la compensació adequada per aquells germans hipotètics que es repartien un pis i un apartament.
L'opció dels pactes successoris
A diferència del testament, que és personal, a Catalunya també existeix el pacte successori, que fan dues o més persones de la família en un contracte que necessita la firma de tots els implicats per canviar-lo.
"Té l'avantatge que aporta seguretat", explica Pratdesaba, que posa alguns exemples: "Continuaré amb l'empresa, però que sigui per a mi quan moris. O, com a mare, vull blindar l'herència de les filles i evitar que algú em pugui manipular si perdo el cap. O m'avinc a viure amb la tieta i cuidar-la, a canvi que el pis de l'Eixample no vagi a parar als germans."
Les possibles causes de revocació també es poden pactar.
Què passa quan no hi ha testament?
Sense aquest document, els experts coincideixen que el procés per nomenar els hereus s'encareix i, sobretot, s'alenteix, amb la pressió del termini de sis mesos per pagar els impostos corresponents.
A més, en la successió intestada cal seguir l'ordre previst a la llei:
- Primer són els fills del difunt i, si han mort, els fills o nets que hi hagi. El cònjuge té dret a l'usdefruit de tot. Si ho prefereix, ho pot canviar per l'usdefruit de l'habitatge conjugal i, a més, una quarta part de l'herència.
- Sense descendents, hereta el cònjuge que queda
- Sense fills ni cònjuge, hereten els ascendents, els pares
- Si tampoc hi són, aniria als col·laterals fins al quart grau: germans, nebots, oncles i cosins germans
- Si no hi hagués cap d'aquestes persones, hereta la Generalitat.
Què és la llegítima i com funciona?
Els fills d'un difunt sempre poden reclamar la llegítima, que és una quarta part del patrimoni, a repartir entre els germans. Si algun ha mort, seria per als seus descendents.
"Si no s'especifica el contrari, la part que correspon a un fill desheretat passa directament als nets d'aquesta línia", aclareix Gabarró.
Si no hi ha fills i nets, els pares del difunt també podrien reclamar-la.
Es pot desheretar un fill?
Cal una causa justificada i la llei preveu casos excepcionals per treure la llegítima. Per exemple, quan l'hereu està condemnat per haver matat o intentar matar un pare o un germà, o per maltractar-los.
A més, a diferència del dret espanyol, el català "permet desheretar el fill per falta de relació, sempre que sigui per causa imputable al desheretat, i sembla que s'hagi posat de moda", diu Valls.
Si, arribat el cas, el fill no hi està d'acord, la decisió final dependrà del jutge.
Com es fa el testament davant del notari?
La majoria de persones expliquen al notari el que volen fer i ell redacta el testament. Quan està tot preparat, ha d'estar a soles amb la persona que el firma. Segons la complexitat o extensió, val entre 60 i 100 euros.
Una minoria prefereix l'anomenat testament tancat, un document que escriu el testador i que dona al notari en un sobre tancat.
Es pot anar directament al notari quan és un cas senzill, però un advocat pot orientar la solució més bona quan hi ha un negoci familiar o pisos per repartir, o depenent de les característiques de la família.
"Vas al metge de capçalera quan encara no saps el que tens i a l'especialista quan ja ho tens clar", resumeix el notari Josep Maria Valls.
Què és un testament hològraf?
Qualsevol persona pot fer un testament si té paper i bolígraf. El notari no hi és present, però després en caldrà un que el validi, quan el document surti a la llum.
Perquè sigui vàlid, ha d'estar escrit íntegrament a mà i firmat i ha de complir els requisits que destaca Gabarró: "El testador s'ha d'identificar, ha de nomenar hereu o hereus i ha de constar el lloc i la data."
"Sort en vam tenir del testament hològraf durant la pandèmia", recorda l'advocada.
Si el manuscrit apareix quatre anys després de la mort, no serveix de res.
Es pot avançar l'herència?
"Les donacions entre pares i fills poden ser molt favorables fiscalment i està bé fer-ho quan es pot, sense oblidar que no es pot donar tot quan es va cap a la vellesa", diu Meritxell Gabarró.
A Catalunya, surt pràcticament gratis donar fins a 60.000 euros per a la compra del primer habitatge a un fill menor de 36 anys, si es compleixen els requisits.
En canvi, "la donació d'immobles és horrible perquè paga impostos com si fos una compravenda entre desconeguts", diu Josep Maria Valls, que denuncia que "a Espanya es viu un dúmping fiscal anticonstitucional, perquè no pot ser que hi hagi diferències tan grans entre comunitats".
A vegades, per no crear diferències entre germans, els pares donen els diners a un fill a compte de l'herència, però "s'ha de posar en majúscules i subratllat i que l'interessat accepti explícitament les condicions per evitar futurs problemes i injustícies", alerta Gabarró.
Què es pot fer amb la fiscalitat?
Com a idea general, cal tenir en compte que l'impost de successions és progressiu i com més gent hi ha per repartir, menys es paga: "Dividir és estalviar", resumeix Pratdesaba.
I adverteix: "Tothom vol estalviar-se impostos, però és un error que la part fiscal determini la successió".
Hi ha hereus que renuncien a l'herència?
Acceptar una herència no és gratis. La quantitat d'hereus que hi renuncien ha augmentat un 16% en cinc anys, sobretot pels deutes que deixa el difunt, però també n'hi ha alguns que no poden liquidar els impostos corresponents. El 2023 hi va haver 10.393 renúncies, segons les dades del Col·legi de Notaris de Catalunya.
"Els costos d'heretar poden ser una clatellada important i creen molta angoixa", explica Pratdesaba. La quantitat per pagar pot ser important amb els immobles i quan no hi ha un parentesc amb el difunt, o és un parentesc llunyà.
D'entrada, pot ser un problema financer, de líquid disponible, però encara pot sortir a compte econòmicament. En tot cas --reclama l'advocat--, "els bancs haurien de crear un producte per als hereus perquè ara mateix no està ben resolt".
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca Salut Família