Com funciona el certificat Covid a França, amb tres mesos d'experiència
La vacunació es va disparar d'entrada, però encara hi ha sis milions de francesos de més de 12 anys que es neguen a posar-se la vacuna
L'ampliació del certificat Covid a Catalunya més enllà de l'oci nocturn sembla cada vegada més probable. La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, compta que s'aprovarà aquest dimarts i defensa que, a més de bars i restaurants, també l'haurien d'exigir cinemes, teatres i tots els espais tancats on s'acumula "molta gent", segons ha dit en una entrevista al 324.
Tenim a prop la referència de França. Allà saben bé com funciona perquè fa més de tres mesos que s'exigeix presentar el passi sanitari per entrar a esdeveniments culturals i esportius i sobretot a la restauració.
El govern d'Emmanuel Macron va generalitzar el passi a l'agost, després de rebre l'aval de la justícia. És un codi QR que certifica que la persona està vacunada, s'ha fet un test negatiu de Covid o ha passat la malaltia els últims sis mesos.
Després de les reticències inicials del sector de la restauració, "ens hi hem d'acostumar", resumeix David Pignerau, gerent d'un restaurant de París. Segons ell, ha servit "perquè la gent prengui consciència".
El passi ha servit per disparar les xifres de vacunació, tot i que no fins al percentatge desitjat pel govern francès. El país ha entrat ja en la cinquena onada amb 12.000 casos diaris, sobretot entre els que no s'han vacunat.
S'estanca la vacunació
En poc més de tres mesos s'ha passat del 50% de vacunats amb una primera dosi al 76%. Fer créixer les xifres de vacunació era l'objectiu del govern francès. La pregunta ara és si el certificat sanitari ha arribat al límit de la seva eficàcia.
"Ha estat útil perquè es va instaurar quan la població estava poc vacunada i va animar molta gent a fer-ho", explica l'epidemiòloga Catherine Hill, que afegeix que ara "ha deixat de funcionar i hi ha molt poques persones que es vacunen".
Encara hi ha sis milions de francesos de més de 12 anys que s'hi resisteixen. Molts han sortit durant setmanes al carrer, perquè veuen el passi sanitari com una manera de forçar-los a administrar-se una vacuna que no volen posar-se.
Per collar-los una mica més, des del 15 d'octubre fan pagar els testos als que no estiguin vacunats, que abans eren gratuïts per a tothom. Valen 39 euros el test d'antígens i gairebé 50 la PCR.
Les xifres de vacunacions no han crescut des de llavors. Potser també té a veure amb un relaxament a l'hora d'exigir el passi sanitari en bars i restaurants, que el govern reconeix.
- ARXIVAT A:
- FrançaCovid-19Coronavirus Vacunes