Com funciona el semàfor d'avisos meteorològics per alertar en cas de perill
- TEMA:
- Meteorologia
La devastació de la dana al País Valencià porta acompanyada una polèmica política sobre la gestió dels avisos meteorològics i l'actuació de les institucions. T'expliquem com funcionen la decisió d'emetre una alerta.
Tant el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) com l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) tenen criteris clars per classificar els avisos per situacions meteorològiques de risc.
Quan aquests organismes preveuen fenòmens meteorològics adversos, que poden afectar a la seguretat de les persones i els béns materials, traslladen els avisos als centres de coordinació de les autoritats corresponents.
En aquest punt s'avaluen els riscos i es decideix sobre les actuacions pertinents, com l'activació de possibles plans de Protecció Civil.
Com s'estableixen els nivells de perill a Catalunya?
El Meteocat revisa el perill a cada comarca i el classifica amb els colors verd (sense perill), groc (moderat), taronja (alt) i vermell (molt alt).
El que determina el nivell de perill és la combinació de probabilitat i de llindars de risc segons cada fenomen meteorològic.
Per exemple, pel que fa a la intensitat de la pluja, es considera llindar alt una precipitació de més de 40 l/m² en mitja hora; i llindar baix una precipitació d'entre 20 i 40 l/m² en mitja hora.
En acumulació de pluja, es considera llindar alt una pluja de més de 200 l/m² en 24 hores; i llindar baix entre 100 i 200 l/m² en 24 hores.
Aquesta classificació entre llindar alt i baix de perill es repeteix per als altres fenòmens --com poden ser el vent, el fred o la calor--, cadascun amb uns barems concrets.
El que determina que el nivell d'alerta sigui taronja o vermell és la combinació del llindar amb la probabilitat, segons si és baixa (-30%), mitjana (entre 30 % i 70 %) o alta (+70%).
És a dir, davant d'una possible acumulació de pluja de 210 l/m² en un dia (llindar alt), però la probabilitat és baixa, l'avís serà taronja. En canvi, si la probabilitat és alta, serà vermell.
De la mateixa manera, si l'acumulació de pluja prevista fos de 170 l/m² en un dia (llindar baix) i la probabilitat fos baixa, l'avís seria groc. En canvi, si la probabilitat fos alta, seria taronja.
Quan es detecten situacions de perill, s'envia l'informe al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), que depèn del Departament d'Interior, i aquest activa el pla de Protecció Civil que correspongui.
Com classifica el perill l'AEMET
L'Agència Estatal de Meteorologia classifica els nivells de perill (groc, taronja o vermell) segons la tipologia dels fenòmens meteorològics.
Per als fenòmens que considera "generals" o amb "zonificació limitada", com les tempestes elèctriques, les allaus o l'estat de la mar, estableix criteris homogenis per a tot l'estat.
En canvi, hi ha fenòmens per als quals els criteris de classificació del perill varien segons la zona.
Pel que fa a Catalunya, l'AEMET divideix el territori en 16 zones, que tenen llindars diferents segons el fenomen meteorològic.
Per exemple, una precipitació intensa de 70 l/m² en una hora suposaria un avís vermell a la depressió central de Tarragona, però un avís taronja al prelitoral tarragoní.
De la mateixa manera, una acumulació de 90 l/m² en 12 hores al Pirineu de Lleida suposaria un avís taronja, però a l'Empordà seria un avís groc.
Què va passar al País Valencià?
Aquests tipus d'avisos són els que va enviar l'AEMET el matí del 29 d'octubre, hores abans dels estralls de la dana. Aquest tuit és de les 9.48 del matí:
Tot i que l'Agència Estatal de Meteorologia ha admès errors, també ha recordat que havia alertat de l'arribada de la dana des de divendres passat.
Quines són les recomanacions generals per a cada nivell?
El Pla Nacional de Predicció de l'AEMET, elaborat en concordança amb el sistema d'alertes europeu EMMA-Meteoalarm, estableix recomanacions un significat general i unes indicacions per a cada nivell de risc.
GROC: ESTIGUI ATENT/A
El nivell groc indica un perill baix, però hi podria haver impacte en béns, poblacions vulnerables o exposades al fenomen meteorològic advers (FMA).
Per això, demana estar atent, mantenir-se informat amb les darreres prediccions meteorològiques.
TARONJA: ESTIGUI PREPARAT/DA
El taronja fa referència a un perill important. Els béns i la població vulnerable o exposada al fenomen meteorològic advers podria patir danys greus.
Es recomana prendre precaucions i estar actualitzat amb les darreres prediccions meteorològiques.
VERMELL: ACTUÏ
El vermell indica un perill extraordinari. Els béns i la població vulnerable o en zones exposades al fenomen meteorològic advers poden sofrir impactes molt greus o catastròfics.
Per això es demana la població que prengui mesures preventives i que actuï seguint les indicacions de les autoritats. També es demana que s'estigui informant amb la informació meteorològica actualitzada.
A més, es demana evitar qualsevol viatge que no sigui estrictament necessari.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia