Com funciona el sistema d'alertes de Protecció Civil al mòbil i què has de fer si no les reps
- TEMA:
- Inundacions
Dilluns, durant els aiguats provocats per la dana, les alertes als telèfons mòbils de la població van sonar a comarques tan poblades com el Barcelonès, el Baix Llobregat o el Vallès. La vigília havien sonat al Camp de Tarragona i a l'Ebre. En total, 16 comarques.
Es tracta d'una eina pensada per traslladar a la població unes instruccions que han de seguir de forma immediata per evitar danys en una zona en emergència.
Malgrat que les instruccions eren evitar els desplaçaments tant com fos possible, molta gent no va acabar complint les indicacions i es van viure escenaris d'incertesa sobre com actuar. Era prou clar el missatge? Es contradeia amb el d'altres avisos que també van enviar ajuntaments, escoles i empreses privades?
Des de Protecció Civil consideren que les alertes als mòbils són una eina molt eficaç, però admeten que encara falta fer pedagogia i expliquen com procedir en casos concrets davant d'eventuals situacions d'emergència.
No anar a les escoles
A les escoles i instituts és on hi va haver més confusions. Es van donar tota mena de casos: escoles que arran de l'alerta van anunciar el tancament durant tot el dia i altres, en canvi, que van decidir continuar l'activitat, però deixant en mans de les famílies la decisió sobre si volien recollir els fills o no. I tot això quan l'alerta demanava evitar els desplaçaments.
Davant d'aquesta situació, la subdirectora general de Protecció Civil, Imma Solé, és taxativa:
"No s'ha de sortir de casa i treure els nens de l'escola perquè això implica posar-nos tots en risc. Les escoles ja coneixen els procediments i saben tenir cura de les criatures."
En aquests casos, el que s'ha de fer és esperar que passi la situació de risc i només aleshores plantejar-nos la recollida dels fills als centres escolars.
Què fer si estem conduint?
Si l'alerta ens agafa conduint, caldrà valorar la situació. En aquest sentit, la subdirectora general de Protecció Civil explica que, si ja trobem acumulació d'aigua a la calçada, cal sortir al més aviat possible del vehicle:
"Amb un pam d'aigua el cotxe ja pot surar. No ens hem de pensar que perquè el cotxe pesa molt no serà arrosegat. L'aigua té molta força."
Si la situació no és tan extrema i encara podem circular, haurem de veure què surt més a compte: arribar a la destinació o girar cua. En qualsevol cas l'objectiu ha de ser buscar aixopluc com més aviat millor. I si plou tant que no tenim visibilitat, caldrà aturar el vehicle i encendre els llums d'emergència perquè els altres conductors ens vegin.
Què fer si dilluns no em va sonar el mòbil?
Pràcticament tots els telèfons mòbils estan preparats per rebre les alertes en cas d'emergència, però han de tenir connexió a internet. Per tant, els més antics i senzills --els que tenen molta gent gran-- no van sonar.
Si el nostre mòbil sí que té dades, però dilluns no va sonar, el problema pot ser que no el tinguem configurat per rebre aquest tipus d'avisos. En aquest cas, cal activar aquesta opció. En qualsevol cas, per poder-ho fer cal que tinguem el sistema operatiu actualitzat.
De fet, en el cas dels dispositius Android amb versió 11 o superior, o iOs amb versió 15.6 o superior, no cal fer res perquè la recepció de les alertes ja ve activada per defecte. És per això que dilluns a molta gent li va sonar el mòbil sense haver fet res prèviament.
En quins casos no rebré l'alerta?
Les alertes les rebran tots els dispositius intel·ligents amb cobertura, connectats a una xarxa, independentment de quina sigui la nostra companyia de telefonia mòbil.
Ara bé, si el mòbil està apagat, en mode avió o fora de cobertura, no rebrà l'avís de Protecció Civil. En aquests casos, el missatge es guarda i l'usuari el rebrà quan el dispositiu torna a estar en línia, sempre que es mantingui el període de vigència de l'alerta i si continua havent-hi risc.
Puc rebre alertes d'una zona on no hi soc?
Els missatges s'envien en àrees geogràfiques determinades, afectades per la situació d'emergència. L'enviament i la recepció de les alertes es fan mitjançant tecnologia de difusió per cel·les, que permet que les antenes de telefonia situades en una zona concreta enviïn el missatge a tots els dispositius que reben la seva cobertura.
Així, doncs, no podem configurar la recepció de missatges d'emergències en regions on no som presents, per exemple, als municipis on tenim segona residència o familiars.
Funciona fora de Catalunya?
El sistema d'alertes funciona a tota la Unió Europea. Un cop tinguem activada la recepció de missatges, podrem rebre aquest tipus d'avisos a qualsevol territori de la Unió que tingui el sistema operatiu.
Ara bé, si som a l'estranger i hi ha una situació d'emergència a Catalunya, no rebrem l'alerta de Protecció Civil.
Els turistes que siguin en una àrea afectada per una emergència a Catalunya també podran rebre el missatge d'alerta als seus telèfons, si els tenen degudament configurats.
L'alerta informa de l'inici de l'emergència
Els sistemes d'alerta a la població envien un avís al mòbil durant l'inici de la situació d'excepcionalitat, però no avisen de quan finalitza l'alerta ni com evoluciona. Es tracta d'un sistema complementari al ja existent en altres casos d'alerta, com és el cas, per exemple, de les sirenes de risc químic.
Per saber com es desenvolupa l'estat d'excepcionalitat, cal informar-se a través dels canals de comunicació de Protecció Civil i les xarxes socials de cada municipi.
Les recomanacions, que no tenen caràcter d'instrucció ni d'urgència en el seu compliment, tampoc s'emetran a través del sistema d'alerta a telèfons mòbils i es poden seguir pels canals esmentats. També es pot seguir la informació de la pàgina web de Protecció Civil i dels mitjans de comunicació.
- ARXIVAT A:
- País Valencià Inundacions