El pantà de Sau, icona de la sequera (Ramon Vila)

Com ha canviat el mapa de la sequera: l'evolució dels pantans i les restriccions en un any

Imatges, dades i mapes mostren com ha canviat la situació de la sequera en un any: de 65 a 493 municipis sense restriccions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Sequera

El mapa de la sequera a Catalunya ha canviat radicalment. La pluja recent i el desgel de la neu han permès que es recuperin uns nivells inèdits en gairebé tres anys. I això també es nota en les imatges. Catalunya pot, finalment, acomiadar-se de la sequera.

Catalunya tanca així el període amb la pitjor sequera del segle. I per anunciar-ho, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha comparegut des del pantà de Sau, icona i símbol de la sequera.

"Han estat 56 mesos, tots ells per sota de la mitjana de pluviometria que teníem registrada a Catalunya. Per això diem que ha estat la pitjor sequera dels últims 200 anys".


Sau és, precisament, un dels indrets on es pot percebre com s'ha capgirat la situació de sequera. El campanar de l'església de Sant Romà s'ha convertit en un indicador per mesurar el nivell de l'aigua.

Aquí podeu veure com ha canviat en un any:


El canvi és també sorprenent si ens fixem en com estava Sau fa només 15 dies:


Com ha canviat el mapa

La situació de sequera ha anat acompanyada de restriccions. Un mapa defineix quins municipis estan en emergència, alerta o normalitat.

El mapa permet veure com evoluciona la fase de normalitat. En total, ja hi ha 493 municipis sense cap restricció, entre els que estan en normalitat i en prealerta. En queden 136 en alerta. L'única taca vermella al mapa --en fase d'Emergència-- és Sant Feliu de Codines, que voluntàriament s'hi ha mantingut. Tot i això, ara ha demanat passar a la fase d'excepcionalitat, que seria un grau menys de gravetat.

Barcelona i els altres 201 municipis del sistema Ter-Llobregat ja no tindran més restriccions com a conseqüència de la sequera. Aquests 202 municipis -que tenen una població de més de sis milions de persones- passen ara a la fase de prealerta. Aquest canvi implica que no tenen més restriccions en l'ús d'aigua.

En aquest mapa interactiu es pot veure com han canviat les restriccions per la sequera als municipis entre el pitjor moment de la sequera i ara:

 

I aquí podeu veure com ha estat l'evolució d'aquest mapa en els últims 13 mesos, des del pitjor moment fins ara:

El canvi és degut a les pluges de les últimes setmanes. Els embassaments de les conques internes han duplicat les reserves en un mes:

De fet, si es mira la comparativa de les reserves dels pantans de les conques internes entre març de 2024 --el pitjor moment de la sequera-- i aquest mes de març es pot veure la magnitud del canvi:

 

A principis de març del 2024 ja hi va haver els primers municipis que van entrar en fase 2 d'emergència per sequera. Eren els 12 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'embassament Darnius-Boadella. Ara, un any després, la majoria de la població no té cap restricció per sequera.