La UE i els EUA volen crear un codi de conducta voluntari sobre la intel·ligència artificial (iStock/gorodenkoff)

Com ha de ser la intel·ligència artificial? La UE i els EUA impulsen un codi de conducta

La idea de la Unió Europea i els Estats Units és que gegants tecnològics com Microsoft, Meta o Google puguin adherir-se de forma voluntària al document que s'acordi
Redacció Actualitzat
TEMA:
Intel·ligència artificial

"La democràcia ha de demostrar ser tan ràpida com la tecnologia"

La comissària europea de la Competència, la danesa Margrethe Vestager, ha defensat la necessitat d'establir unes bases sobre la intel·ligència artificial per respondre a les preocupacions que ha generat els darrers mesos el boom d'eines com ChatGPT o Midjourney.

Vestager ho ha dit a la ciutat sueca de Lulea, al nord de Suècia, on s'ha celebrat el Consell de Comerç i Tecnologia entre la Unió Europea i els Estats Units. En la trobada, els dos socis han començat a treballar en un codi de conducta voluntari sobre aquesta tecnologia revolucionària, que es començarà a elaborar les properes setmanes i inclourà aportacions de la indústria i d'altres sectors.

"Necessitem sistemes d'intel·ligència artificial generativa responsables", ha assenyalat la comissària de la Competència. Per Vestager, el repte que suposa la intel·ligència artificial "és més gran que Europa i els Estats Units", per la qual cosa ha animat tant la UE com els EUA a "prendre la iniciativa" i impulsar una normativa que ajudi tothom a sentir-se "més còmodes amb el fet que la intel·ligència artificial ja estigui al món i es desenvolupi a una velocitat esfereïdora":

"Estem treballant en un codi de conducta que pugui aplicar-se de d'ara mateix i s'anticipi a l'avenç de la intel·ligència artificial i pugui arribar les properes setmanes."

Vestager ha reconegut les primeres lleis que regulin al IA "no arribaran, en el millor dels casos, fins d'aquí tres anys".

Per la seva banda, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha posat l'èmfasi en el "desfasament" que creu que hi ha entre l'aparició de noves tecnologies i el temps que triguen els governs i els institucions a saber com regular-les.

"Sentim una urgència ferotge de fer-ho ara, sobretot, perquè puguem mitigar alguns dels possibles inconvenients i amplificar els avantatges d'aquesta extraordinària tecnologia", ha dit Blinken.

La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, amb el secretari d'estat dels Estats Units, Antony Blinken (Reuters/Jonas Ekstromer)

Un manifest alerta del "risc d'extinció"

L'anunci d'aquest codi de conducta arriba l'endemà que més de 350 científics i acadèmics firmessin una carta que compara el "risc d'extinció" que suposa la intel·ligència artificial amb el d'una pandèmia o una guerra nuclear.

Entre els signants hi ha diversos executius d'empreses d'intel·ligència artificial, com ara el conseller delegat de l'empresa creadora de ChatGPT, Sam Altman; els màxims responsables de Google DeepMind i Anthropic, Demis Hassabis i Dario Amodei; o dos dels considerats "padrins de la IA", Geoffrey Hinton i Yoshua Bengio.
 

 

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificial Estats Units Unió Europea
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut