Façana d'uns pisos modernistes a Barcelona
El preu mitjà de lloguer a Barcelona va baixar fins a 1.133,3 € (Europa Press )

Com ha evolucionat el mercat del lloguer amb l'aplicació del topall de preus, en gràfics

Als municipis amb el límit, el preu ha baixat un 0,9%, mentre que ha crescut un 6% als que no tenen topall, i es manté la caiguda del nombre de contractes nous tant a Barcelona com a Catalunya

Anna Rodríguez Picas / Laura Bernis PratActualitzat

L'INCASÒL ha publicat aquest dimecres les dades del preu del lloguer durant el tercer trimestre de 2024. Les xifres mostren que durant aquest període, els preus del lloguer al conjunt de Catalunya van caure un 1,1% respecte al tercer trimestre de 2023. 

Concretament, entre l'1 de juliol i el 30 de setembre, la mitjana del cost del lloguer es va situar en els 848,39 euros mensuals. Una rebaixa que, segons assenyalen les dades de la Generalitat, s'ha focalitzat  als municipis on es va aplicar el topall als preus del lloguer. Si comparem el tercer trimestre de 2023 i 2024, en aquestes localitats el cost de les rendes es va reduir en un 0,9%.

Tot i aquestes dades positives, la rebaixa es va focalitzar als municipis declarats com a zones de mercat tens, els únics on s'ha aplicat la limitació de preus. En canvi, si només s'analitzen els municipis on no s'ha aplicat la contenció de la renda, el cost de l'habitatge de lloguer va créixer un 6,1%.

Aquest informe, però, només té en compte els primers 140 municipis declarats com a zones tensionades. A l'octubre aquesta llista es va ampliar amb 131 municipis més, que no han estat inclosos en aquesta primera anàlisi.

Tot i que aquestes dades podrien indicar una tendència a la rebaixa dels preus del lloguer, de moment el cost mitjà de les rendes a Catalunya durant els primers tres trimestres de 2024 va ser de 845,47 euros mensuals, un 1,7% superior al del mateix període de 2023.

Les dades també mostren un empitjorament respecte al segon trimestre de l'any. Al conjunt del país el lloguer es va incrementar en gairebé un 2%, sent la Vall d'Aran i les comarques de l'Alta Ribagorça i el Lluçanès les que van experimentar els increments més pronunciats.

 

Per municipis, Sant Vicenç de Montalt (1.804,63), Cabrera de Mar (1.672,57), Cabrils (1.557,82) i Premià de Dalt (1.502,88) són les localitats on els lloguers han estat més cars el tercer trimestre del 2024. A l'altra banda de la balança hi ha Flix (308,33), Cardona (324,17), Batea (331,67) i la Sénia (337,86).

El preu mitjà de lloguer a Barcelona supera els 1.100 euros

En canvi, a la ciutat de Barcelona els preus van baixar fins a 1.133,3 euros de mitjana en el tercer trimestre, amb un descens del 3,2% interanual. Són uns 40 euros menys que l'any passat. La mitjana des de principis d'any supera els 1.150 euros. 

Aquesta és l'evolució del preu mitjà del lloguer a Barcelona, per districtes, entre el 2000 i 2024.

Els districtes més econòmics, Nou Barris, Horta-Guinardó i Sant Andreu, on el lloguer, de mitjana, no supera els 900 euros, van concentrar el 22,49 % dels nous contractes. La majoria de signatures, però, es van fer a les zones de preu intermedi, on el lloguer oscil·la entre els 900 euros i els 1.140 euros: Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Sant Martí  i Gràcia.

El preu per metre quadrat a Barcelona també va retrocedir fins a 15,74 euros, un 2,99 % per sota respecte al període entre el juliol i el setembre del 2023.


 

Cauen en picat els nous contractes a Barcelona

Tot i la disminució en el cost mitjà del lloguer, el nombre de nous contractes de lloguer a Barcelona durant el tercer trimestre va caure en picat respecte al mateix període del 2023. Concretament, es van signar un 16,23% menys de nous contractes.

De fet, segons les dades de la Cambra de la propietat Urbana de Barcelona, entre els mesos de juliol i setembre hi va haver més cancel·lacions que signatures. Un fet que no havia passat mai des que se'n tenen registres, amb l'excepció de la pandèmia.

A Catalunya es manté la mateixa tendència a la baixa.

 

Més pisos de lloguer de temporada, que no tenen topall

Pel que fa al lloguer de temporada, es va incrementar tant a Barcelona com en el conjunt de Catalunya. De juliol a setembre es van registrar 1.289 nous contractes d'aquest tipus a la demarcació de Barcelona i 1.629 contractes més a la resta de Catalunya. La conselleria interpreta que aquest augment es deu a "lloguers de temporada reals duts a terme per estudiants".

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut