L'amnistia ja es va sotmetre a votació del Congrés el 30 de gener, quan Junts va decidir tombar-la i allargar la negociació (Eduardo Parra/Europa Press)

Com han quadrat el cercle de l'amnistia PSOE, ERC i Junts, amb un acord que sulfura el PP

Junts aconsegueix modificar la llei, ERC pren part de l'acord i esgarrapa alguna concessió, i el PSOE se surt amb la seva i hi manté les referències al delicte d'alta traïció i el terrorisme
Redacció Actualitzat
TEMA:
Amnistia

L'acord per l'amnistia assolit pel PSOE, ERC i Junts aquest dimecres buscava acontentar totes les parts i sembla que, per ara, ho ha aconseguit.

Per un cantó, Junts aconsegueix modificar la llei com volia i contra el que defensaven la resta de grups, un mes després de l'arriscada decisió de tombar la llei quan ja havia arribat al plenari del Congrés.

Per l'altre, Esquerra ha pogut formar part de l'acord i jugar el seu pes a Madrid, incloent en la modificació alguna de les seves peticions, com les referides a les multes per la llei mordassa o a les limitacions perquè els policies de l'1-O siguin amnistiats.

I per últim, els socialistes no han cedit en la voluntat de Junts d'eliminar les referències al delicte d'alta traïció ni el terrorisme. Com era d'esperar, a més, el PSOE ja ha demanat als seus socis que s'hi posin bé per passar a la pantalla següent: l'aprovació dels pressupostos.


Tres grups, tres interessos

Que cada grup tenia interessos diferents en aquesta negociació també ho demostren les primeres reaccions que els partits s'han afanyat a fer circular.

Mentre que Junts considera que "els jutges que no vulguin aplicar aquesta llei hauran de prevaricar" i posa en valor el fet que el partit "aguantés la posició" amb el vot en contra del gener, ERC creu que la llei "queda com estava en allò fonamental" i lamenta la demora en l'aprovació del text.

"Fa dos mesos teníem una llei sòlida i robusta que cobria totes les persones represaliades. I ara tenim una llei sòlida i robusta que cobreix totes les persones represaliades", afirmen en un to irònic, tot i reconèixer que s'hi han incorporat "algunes millores", remarquen, a proposta seva.

Tot i les reserves del seu partit, Pere Aragonès ha celebrat "enormement" l'acord. En una publicació a X, el president de la Generalitat ha assegurat que el text deixa molta gent "una mica més alleujada" perquè "avui estem més a prop de deixar enrere la repressió".

Mentrestant, i enmig del ja habitual estira-i-arronsa independentista, el socialista Patxi López ha afirmat en declaracions a la premsa que l'acord per modificar el text no canvia "l'objectiu, l'esperit i la constitucionalitat de la llei", que remarca que compleix "totes les garanties", "dona cobertura a tothom que va participar en el procés" i servirà "per a la convivència i la concòrdia".

També ho veu així Jaume Asens, dels Comuns, que en una entrevista al programa "Més324" ha afirmat que el nou text "deixa menys marge a la interpretació" dels jutges. En aquest sentit, ha assegurat que el "gran derrotat és Marchena".


El PP creu que és una "humiliació"

Per als contraris a l'amnistia, com el PP, els intents de fer fracassar la llei seran una nova oportunitat per provar de fer caure el govern de Pedro Sánchez, com ho proven, també, a través del cas Koldo.

De moment, Cuca Gamarra ha acusat el PSOE de tancar "una transacció secreta, corrupta i a l'estranger que garanteix la impunitat total" a Puigdemont.

El PP d'Alberto Núñez Feijóo ha denunciat la "humiliació" de Sánchez davant de Junts per poder aprovar la llei d'amnistia i ha afirmat que, amb aquest pas, Espanya "li demana perdó a l'independentisme per ordre de Pedro Sánchez".

Per això, ha anunciat que combatran l'acord en aquesta norma "a les institucions i als jutjats", segons han assenyalat fonts del partit.

Segons el PP, Espanya "ha normalitzat que el PSOE enviï escrits amb el seu logo al costat del dels partits que volen desmembrar" l'Estat.

ARXIVAT A:
Amnistia PSOE Junts ERC
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut