Com la crisi climàtica modificarà el turisme al sud d'Europa
- TEMA:
- Crisi climàtica
Les onades de calor, cada cop més intenses i més llargues, acabaran passant factura a la indústria turística? La Comissió Europea ha fet un estudi per respondre a la pregunta, i la resposta és que sí. Si ens poséssim en un escenari d'augment global de les temperatures mitjanes de quatre graus, els actuals motors turístics de l'Estat perdrien visites a favor de zones menys afectades per la calor. Hi hauria una divisió nord-sud que es reproduiria a la resta d'Europa.
Isabelle Anguelovski, professora de recerca de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), explica que l'estudi "mostra que el nombre d'europeus disposats a viatjar al Mediterrani de juny a novembre ha caigut un 10% el 2023 en comparació al 2022".
"Això és per les altes temperatures, els incendis... una sensació que no es gaudeix."
Les elevades temperatures, a més, suposarien un repte a nivell laboral. Anguelovski afirma que hi ha molts menys treballadors que estan disposats a treballar en condicions tan pèssimes, perquè el canvi climàtic té un impacte en la salut.
"És un tema de justícia social: com treballa la gent dels hotels, de les terrasses, de la recollida de residus, en condicions climàtiques que són inaguantables i que tindran un impacte també en qui estarà disposat a venir a Espanya, a Catalunya."
La bretxa nord-sud del turisme
Europa és la regió més visitada del món, i deixar de ser-ho tindria un fort impacte econòmic. Un altre informe recent de la Comissió pronostica que el turisme continuarà augmentant al Vell Continent, però s'obrirà una bretxa nord-sud. Mentre que amb un augment global de la temperatura d'entre un i mig i dos graus els efectes sobre la demanda turística són reduïts, en el pitjor escenari --amb un increment de temperatures de quatre graus-- països del sud com Grècia i Xipre perdrien entre un 8% i un 7% de turistes, respectivament.
Però també zones d'Espanya, Portugal i Itàlia perdrien turistes. Els dos primers, més d'un 3%, i Itàlia, un 1,7%. I per quines destinacions optarien? Previsiblement, per les regions del centre i el nord d'Europa, com Dinamarca, que augmentaria en un 6,6% les visites; el Regne Unit, més d'un 7,5%, o Alemanya, gairebé un 4% més.
Però el que apunta aquest estudi, de moment, són tendències en escenaris més o menys greus. Ara per ara, però, els experts consideren que, de moment, aquí a Catalunya, el turisme de sol i platja és encara molt resilient, i la sèrie històrica d'altes temperatures, massa curta per provocar un canvi massiu.
"El turista deixarà d'anar a les destinacions si hi ha un anunci de pluja i forts vents", explica Anna Ribas, catedràtica de Geografia de la Universitat de Girona:
"Difícilment deixarà d'anar a aquestes destinacions si la setmana abans hi ha un anunci d'augment de temperatura i farà molt de sol."
Davallada el juliol i l'agost
El que també apunta l'estudi és una davallada de turistes a Europa durant els mesos més calorosos (juliol i agost), que, en canvi, es veuria compensada per increments entre el març i el maig i també entre l'octubre i el novembre. Un canvi, doncs, en la manera de fer vacances.
Per això, Anna Ribas apunta que aquest turisme de sol i platja dona oportunitats a la desestacionalització turística i allarga la temporada perquè des del maig fins al novembre tenim molts més dies amb situacions de confort tèrmic.
On sí que es comencen a veure els canvis, però, és en el turisme de neu. Amb menys nevades, s'està optant per potenciar el turisme de muntanya, on l'esquí ha deixat pas al senderisme o el ciclisme.
Segons un informe de Nature Climate Change, el 95% de totes les estacions d'esquí europees, i sobretot les dels Pirineus, perquè estan més a sud, estaran molt afectades pel canvi climàtic. Per Anguelovski, "el canó de neu només resol una petita part".
"Això a nivell d'estacions d'esquí significa fer una estació de quatre temporades, adaptar la muntanya a un turisme més de naturalesa, més respectuós amb el medi ambient."
En aquest sentit, Anna Ribas explica que moltes estacions d'esquí ja comencen a ser estacions de muntanya on es pot practicar ciclisme o senderisme, "un canvi que s'està donant a Catalunya, però també a França i a Suïssa".
- ARXIVAT A:
- Turisme Crisi climàtica