Com la gestió de la Covid pot afectar Trump a les urnes

El seu menysteniment a les recomanacions dels científics o les seves declaracions erràtiques han fet que les revistes científiques hagin acabat amb la seva neutralitat històrica
Esther Miró Actualitzat
TEMA:
Eleccions Estats Units

Quan es van declarar els primers casos de Covid-19 als Estats Units, aquest era considerat el país millor preparat del món per plantar cara a una epidèmia. Malgrat això, és el país del món amb més positius, just per davant de l'Índia tot i que aquest té mil milions d'habitants més. I hi han mort més de 220.000 persones. Com s'explica, això?

A finals de març, el president va aconsellar el confinament, una mesura que el governador de cada estat té la potestat de prendre o no. Al cap d'un mes, Trump va considerar que ja havien passat el pic de la pandèmia i que podien reactivar l'economia. En una entrevista feta a l'octubre ha acceptat que, tot i saber el risc que representava la pandèmia, la va menystenir per –segons ell— animar la població.

De fet, aviat el seu discurs va seguir dues línies principals: buscar culpables fora dels Estats Units (la Xina i l'OMS) i desobeir les recomanacions dels científics. Es negava a dur mascareta en públic i se'n reia, de qui la duia, i tampoc no feia respectar cap mena de distanciament a la Casa Blanca ni als actes oficials.

Ha menystingut diversos governadors demòcrates, per ser més cautelosos que d'altres -- especialment que alguns republicans-- a l'hora de desconfinar. Va convertir en argument de campanya la manera de comportar-se davant el coronavirus, fins al punt que molta gent seguia o no les disposicions dels experts en funció de si eren demòcrates o republicans.

Sovint ha discrepat en públic de les recomanacions d'Anthony Fauci, l'autoritat mèdica de referència i director de l'Institut Governamental de Malalties Infeccioses.

Les seves declaracions erràtiques sobre la Covid-19 i les maneres de combatre-la han estat criticades fins i tot per revistes científiques, que després d'una història centenària de neutralitat política han escrit editorials en què demanen un canvi a la presidència del país com The new England Journal of MedicineScientific American.

Fins i tot es tem que la seva actitud envers la ciència hagi minat la confiança en els experts de part de la població d'una manera irreversible, com apunta aquest article a Nature.

A principis d'octubre el president i la primera dama, així com diverses persones que havien estat en un acte a la Casa Blanca sense mascaretes ni distàncies de seguretat, van donar positiu. Per edat i per sobrepès el president és persona de risc, així que el van hospitalitzar de manera preventiva perquè presentava símptomes de Covid-19. Al cap de tres dies ja va tornar a la Casa Blanca.

La seva recuperació li ha servit d'argument en els últims mítings de campanya per invocar la seva fortalesa i els seus coneixements personals sobre la malaltia i els tractaments. I ha continuat menyspreant i, fins i tot, insultant els científics.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units Coronavirus Trump
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut