Com la guerra a Gaza impacta en el Sankt Pauli, molt més que un club de futbol a Alemanya

La guerra de Gaza provoca una esquerda ideològica entre el Sankt Pauli, el club de futbol més polític d'Alemanya, i part dels seus seguidors internacionals

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Oriol Serra

Corresponsal a Berlín de TV3 i Catalunya Ràdio

@oriolserra
Actualitzat

Quan el Sankt Pauli va néixer el 1910 poc es podien imaginar els seus fundadors que aquella idea esportiva esdevindria un projecte social i polític que acabaria sent conegut més enllà de la ciutat hanseàtica d'Hamburg i també de les fronteres d'Alemanya.

L'FC. Sankt Pauli té clubs de fans arreu del món. En alguns casos, es tracta de clubs agermanats com l'escocès Cèltic de Glasgow o l'israelià Happoel Tel-Aviv. En altres casos, són clubs de fans creats per persones que simpatitzen amb un club que defensa idees com l'antifeixisme, l'anticapitalisme o la igualtat de totes les persones.

Aquests principis no són només paraules impreses a les pancartes fixes que es poden veure a les graderies de l'estadi Millerntor, sinó que es poden comprovar en el dia a dia del club i dels seguidors. 


La Guerra a Gaza ha sacsejat el Sankt Pauli

La tardor passada el Sankt Pauli va reaccionar ràpidament als atacs del 7 d'octubre de Hamàs a Israel. El club va expressar el seu condol a les famílies de les víctimes, va condemnar els atacs i es va dirigir específicament als seus amics del Happoel Tel-Aviv, en molts casos afectats directament pels atacs:

"Les imatges dels atacs de Hamas a Israel són summament inquietants. Condemnem els atacs contra civils, el terror i els assassinats que no poden justificar-se i només porten a una escalada major."


Arran de la reacció violenta per part d'Israel i de l'inici de la invasió militar de Gaza, alguns clubs de fans internacionals del Sankt Pauli van lamentar que el club no fes un comunicat crític contra la política militarista israeliana. I tot seguit, la coordinadora de clubs de fans va respondre amb un missatge en què rebutjava taxativament l'antisemitisme i, per tant, llançava una acusació d'antisemitisme als fans crítics

L'esquerda s'havia obert de manera irreparable pels al·ludits, els quals van decidir trencar peres amb el club fins al punt d'anunciar la seva dissolució. Entre el grapat de clubs de fans que van prendre la decisió dràstica hi ha el de Catalunya que ho va anunciar amb un comunicat titulat "la fi d'un somni".

Carles Viñas, membre del club de fans català i autor del llibre "Sankt Pauli, un altre futbol és possible" assegura que "la gent que segueix el Sankt Pauli és antifeixista i que l'acusin d'antisemitisme és molt greu".

Un dels clubs de fans del Sankt Pauli que s'ha dissolt és el català
Un dels clubs de fans del Sankt Pauli que s'ha dissolt és el català (3Cat)

Des del club, el seu president, Oke Göttlich, va acceptar parlar sobre la qüestió davant els micròfons de 3Cat i ens va deixar clar que són "un club de futbol polític" i que "els debats hi són per parlar de les coses". 

Göttlich lamenta la decisió dels clubs de fans que han trencat la relació amb el St. Pauli, però adverteix que el club "està al costat dels jueus a Alemanya i arreu del món perquè pateixen molts atacs". Aquesta posició, afegeix, és independent de quin sigui el govern d'Israel, "tant és si és bo com si és dolent".

Cartell del Sankt Pauli on s'hi pot llegir 'No hi ha lloc per a la merda nazi'
Cartell del Sankt Pauli on es pot llegir "No hi ha lloc per a la merda nazi" (3Cat)

Val dir que el president del St. Pauli subratlla que són partidaris d'un alto el foc immediat i que estan en contra de la violència. Lamenta que "l'extrema dreta es deu alegrar de veure'ns dividits pel tema palestí".


Mentrestant al carrer, la situació no és gaire diferent 

Els seguidors alemanys del Sankt Pauli, en general, veuen les coses en la mateixa línia que el club. Un exemple l'hem trobat a l'Otzentreff, un dels punts de trobada dels "paulinians".

Aquesta "Kneipe" és una taverna força petita, però on, si cal, hi cap tothom. Les parets dels lavabos i del passadís estan farcides d'adhesius relacionats amb la ideologia del Sankt Pauli.

Alguns dels adhesius que hi ha a l'Oetzentreff
Alguns dels adhesius que hi ha a l'Otzentreff (3Cat)

Christian Böse, co-propietari de l'Otzentreff, explica que com a alemanys "tots hem tingut avis vinculats a la guerra, a l'extermini de masses, a l'Holocaust":

"És un tema seriós i difícil per a nosaltres. Per això cal mantenir el debat obert, parlar-ne i no tallar la comunicació de manera abrupta."

Al seu costat, en Jan Wehberg, el seu soci, un altre apassionat del futbol i amant del seu barri, afegeix que "una taverna fa una funció democràtica. La gent es troba aquí després del partit i discuteix sobre els temes d'actualitat".

Les parets dels lavabos i del passadís de l'Oetzentreff estan farcides d'adhesius relacionades amb la ideologia del Sankt Pauli
Les parets dels lavabos i del passadís de l'Otzentreff estan farcides d'adhesius relacionats amb la ideologia del Sankt Pauli (3Cat)


L'equilibri entre la funció social i la comercialització del club de culte

L'estadi del Sankt Pauli, la Millerntor, es troba a dos minuts de la Reeperbahn, l'artèria de la vida nocturna d'un dels districtes vermells més concorreguts d'Europa. Però Sankt Pauli també batega de dia i el club de futbol de la bandera pirata ha esdevingut un motor per a la comunitat que l'envolta.

Interior de l'estadi del Sankt Pauli on, al fons, a la graderia s'hi pot llegir 'cap persona és il·legal'
Interior de l'estadi del Sankt Pauli on, al fons, a la graderia s'hi pot llegir "cap persona és il·legal" (3Cat)

Un exemple el trobem en l'escola bressol que hi ha integrada en un dels córners de l'estadi. Funciona independentment del club i quan hi ha partit, lògicament, està tancada com qualsevol escola bressol el cap de setmana o els vespres. L'FC Sankt Pauli, doncs, renuncia a construir noves grades o llotges vip en aquell espai per augmentar els ingressos. Com també renúncia, per decisió de l'assemblea de socis, a determinats tipus de publicitat o patrocinis.

Però la font d'ingressos del club la trobem a la botiga. N'hi ha una d'immensa al mig de la Reeperbahn i una altra al mateix estadi. Hi venen des de samarretes amb lemes antifeixistes fins a bosses esportives, motxilles i tota mena de peces de roba amb el nom del club i la bandera pirata a preus molt similars als de clubs com l'FC. Bayern München. 

A la botiga del Sankt Pauli fins i tot hi venen torradores, xumets o bicicletes. Això és part de l'èxit del club els últims anys. Han superat els 40.000 socis i han triplicat el volum de negoci en deu anys superant els 60 milions d'euros. L'FC. Sankt Pauli està a punt de tornar a la primera divisió de la Bundesliga. 

Xumets que es venen a la botiga del Sankt Pauli
Xumets que es venen a la botiga del Sankt Pauli (3Cat)
La prinvipal font d'ingressos del Sankt Pauli la trobem a la botiga
La principal font d'ingressos del Sankt Pauli la trobem a la botiga (3Cat)

El Sankt Pauli ho té tot de cara per tornar a la Primera Divisió de la Bundesliga la pròxima temporada. Si tot va bé, la pròxima temporada veurem el futbol més polític d'Alemanya competint al màxim nivell.

ARXIVAT A:
Antifeixisme HolocaustIsraelAlemanyaPalestinaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut