Com Nou, un programa d'intercanvi d'objectes en perfecte estat rescatats de les deixalleries
Mitjançant un cartronet segellat a la deixalleria, els usuaris poden emportar-se a casa gratuïtament un objecte dels que hi ha exposats en una nau de Vilafranca del Penedès
"Quina llàstima llençar-ho. Si està com nou". Quantes vegades devem haver dit o bé sentit aquesta frase? Segurament és una frase que ha sonat a la major part de les llars de Catalunya, per no dir a totes.
Ens desplacem a la deixalleria de Canyelles, al Garraf. Veiem l'entrar i sortir continu de cotxes i furgonetes que hi venen a llençar tota mena de coses. En molts casos, porten runa, restes vegetals o altres deixalles amb un destí que queda entre l'abocador o bé la planta de tractament per al reciclatge.
Ara bé, de tant en tant, hi ha qui apareix amb alguna cosa que fa pensar en la frase amb què començava aquest reportatge. No hem d'esperar gaire estona, i arriba una parella d'avis. Obren el maleter del cotxe i en treuen dues bosses d'escombraries industrials plenes de joguines. Les netes es van fent grans i les joguines els van quedant petites. Un dia van ser una gran il·lusió. Ens podem imaginar dues nenes obrint regals el dia de Reis i xisclant d'alegria en veure una casa de nines que ara volen llençar perquè s'ha convertit en una nosa.
Parlem amb l'avi, Millán Rodríguez, i ens acaba replicant, amb diferents paraules, però idèntic sentit, la frase:
"Totes les joguines estan en perfectes condicions. Sap greu llençar-ho a les escombraries. Si hi pot haver una altra gent que ho pugui reaprofitar, doncs, mira, val la pena."
I tant que ho podran reaprofitar. La tècnica de la deixalleria les deixa en un magatzem a part i els dona un carnet de cartró amb un segell.
Aquest segell els obre la porta d'un lloc que és a pocs quilòmetres de distància. A Vilafranca del Penedès. Es tracta de l'Espai Com Nou. Una nau industrial plena de bicicletes, mobles, electrodomèstics i també coses no tan habituals de trobar a casa, com per exemple una arpa o una col·lecció de més de 500 vinils de música dels anys 60 i 70 on hi ha alguns clàssics de Tom Jones, Luis Aguilé o Guillermina Mota.
Les coses que hi ha exposades en aquest espai tenen en comú que, tot i estar en perfectes condicions, van estar a punt de llençar-se. Aquí les han revisat, les han netejat i, si era necessari, s'hi ha fet una petita reparació. Ara esperen que algú, amb el cartronet segellat a la deixalleria, se les emporti a casa. Totalment gratis.
Es tracta d'un projecte impulsat per la Mancomunitat Penedès-Garraf i que ha entrat en funcionament aquest mes de setembre. Una quinzena de deixalleries que gestionen els residus de 26 municipis recullen tot el que pugui tenir una segona vida i ho traslladen a l'Espai Com Nou per seguir donant servei o tornar a generar il·lusions.
Parlem amb Júlia Gómez, responsable del servei d'Educació Ambiental Mancomunitat Penedès-Garraf:
"Un producte reutilitzat, reparat o de segona mà és un residu no generat. Si no haguessin arribat aquí, a l'Espai Com Nou, segurament haurien acabat a l'abocador."
Per la porta entra un home. Es diu Héctor Rojas i ens explica que va anar a llençar un moble a la deixalleria de Canyelles, el seu poble, i que ara s'ha apropat a Vilafranca del Penedès amb el seu cartronet segellat per veure què es podria endur. Hi fa un cop d'ull i de seguida veu una bicicleta que li "anirà molt bé":
"Estic molt content i molt agraït. M'emporto una bicicleta que li donaré una segona oportunitat."
En qualsevol cas, l'Espai Com Nou té una sèrie de normes per evitar la picaresca. En parlem amb David Martínez Raventós, tècnic de residus de la Mancomunitat Penedès-Garraf.
"No és un servei il·limitat. Com a norma general, et pots emportar un producte al mes. A banda, els usuaris signen un document conforme es comprometen a no vendre'l. No és la nostra voluntat, però, si detectem explorant les xarxes socials o bé aplicacions de segona mà que s'han posat a la venda, podríem arribar a sancionar els usuaris."
En casos d'objectes que poden ser d'ús temporal, també hi ha la possibilitat d'agafar-los en préstec, com qui agafa un llibre a la biblioteca. Per exemple, al magatzem de la nau, hi ha una vuitantena de cadires de plàstic que podrien ser molt útils per a un esdeveniment esporàdic com un recital o una conferència. En aquest cas, es recullen, es fan servir i es retornen a l'Espai Com Nou.
Una tercera sortida de tot el que s'hi exposa són les persones en risc d'exclusió social que arriben derivades dels Serveis Socials dels ajuntaments integrats a la Mancomunitat Penedès-Garraf. Aquests usuaris es podran endur una nevera, un microones, joguines per als més petits de casa o el que vegin que necessiten.
A més, de tots els llocs de treball que s'han generat amb el projecte Com Nou, n'hi ha una part que estan ocupats, precisament, per persones en risc d'exclusió social.
- ARXIVAT A:
- Consum