
Pitjor en les noies que en els nois: l'efecte psicològic de les xarxes socials en adolescents
Un estudi de la UPF i la UOC conclou que les noies se senten més observades i pressionades per la imatge i l'aspecte físic que els nois
Una investigació de la UPF i la UOC revela que les adolescents són més conscients dels efectes negatius de les xarxes socials del que podria semblar. Es tracta del primer estudi quantitatiu sobre l'impacte de TikTok i Instagram en adolescents d'entre 12 i 18 anys.
Els enquestats han puntuat de l'1 al 5 l'efecte d'aquestes plataformes en diferents aspectes de la seva vida social. Els ítems més ben valorats de les xarxes són la capacitat d'organització col·lectiva (3,52), la pertinença grupal (3,51) i la possibilitat d'expressar-se tal com són (3,48). Per contra, el que té una valoració més baixa és el benestar psicològic (3,06).
I en aquest punt, l'efecte és pitjor en les noies (ho puntuen amb un 2,99) que els nois (3,13).
Segons Mònika Jiménez, professora del grau de Publicitat i Relacions Públiques i coautora de l'estudi, "les noies veuen clarament com els continguts de moda i bellesa que reben exerceixen una pressió molt forta cap a la seva autoestima".
La investigació constata que les xarxes socials perpetuen els rols de gènere. Quan hi accedeixen, els nois s'acostumen a trobar un contingut molt diferent del de les noies.
Com les xarxes afecten els joves?
Hem anat a buscar adolescents per comprovar què es troben en aquestes xarxes. Tenen 14 i 17 anys i fan servir TikTok i Instagram. Obren l'aplicació i mirem què els proposa l'algoritme.
A les noies, els proposa aquests continguts: pràcticament tot, moda, bellesa i cossos impossibles.

Xènia Baldrich, de 14 anys, reconeix que els cossos femenins que li surten als algoritmes de les xarxes socials no són els que acostuma a veure pel carrer. "Moltes de les noies que em surten a Instagram i TikTok són operades".
Clara Casañas, de 17 anys, ha detectat que els cossos normatius de les xarxes l'afecten. "A l'hora d'emprovar-me la roba, tinc el referent del cos que he vist a TikTok i m'adono que el meu no és tan normatiu i em sento malament".
En el cas dels nois, les autores de l'estudi apunten que el fet que els continguts suggerits estiguin molt relacionats amb els esports i els jocs de competició, amb conductes sovint agressives, refermen la idea de l'home dominant vinculat a la masculinitat tòxica.
L'algoritme de Daniel Cárdenas, de 17 anys, li ensenya continguts de futbol i cotxes de luxe. Reconeix que moltes vegades és "frustrant" veure "vides luxoses i aparentment perfectes" que sap que ell no pot tenir.

TikTok, més perjudicial que Instagram
La professora Mònika Jiménez considera que hi ha diferències significatives pel que fa als efectes d'Instagram i TikTok en el benestar emocional dels adolescents. Assegura que "TikTok no dona treva, perquè el seu algoritme és molt menys transparent, mentre que Instagram dona una mica més de marge".
La professora valora positivament la voluntat del govern espanyol d'elevar de 14 a 16 anys l'edat mínima per utilitzar aquestes plataformes i té clar que prohibir-les no és la solució.
Recomana una educació crítica al voltant de les xarxes socials i afegeix que "cal que els joves tinguin la capacitat d'entendre que la realitat que mostra l'algoritme en cap cas és la realitat".
- ARXIVAT A:
- SalutXarxes socials InstagramTikTok