(iStock-)

Com prevenir el mosquit tigre a casa: Barcelona fa campanya a domicili 

Fins al novembre poden proliferar aquest tipus de mosquits que viuen sobretot en zones urbanes: ara es faran visites a casa per donar consells i evitar que es reprodueixin
Paula Núñez Actualitzat
TEMA:
Biodiversitat

El fet que aquests darrers mesos no hagi plogut gaire ha reduït l'activitat del mosquit tigre, però caldrà esperar a finals de novembre per confirmar-ho, perquè la pluja i les temperatures altes n'afavoreixen la proliferació.

Després d'una prova pilot, Barcelona posa en marxa la campanya de prevenció del mosquit tigre "A casa teva". L'objectiu és sensibilitzar la població de la importància d'eliminar possibles punts de cria d'aquesta espècie exòtica invasora, que viu en els mesos de calor, aproximadament entre l'abril i el novembre.

Tècniques de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) fan visites casa per casa, on realitzen una enquesta i inspeccionen els espais verds, donant alguns consells als usuaris.

I és que és en propietats privades, patis, terrasses i jardins on té lloc el 70% de l'activitat d'aquest insecte. Des del mes de maig s'han visitat 400 habitatges seleccionats en diferents barris, tenint en compte criteris de vulnerabilitat com la presència de gent gran i nens, o els mosquits que s'hi van detectar l'any anterior. S'hi faran dues visites per avaluar la intervenció, de les quals s'avisarà uns dies abans amb cartells a cada finca.


Els petits bassals, caldo de cultiu

L'aigua que queda estancada en testos o recipients petits és el lloc idoni perquè les femelles de mosquit tigre criïn. En una setmana hi poden deixar més de 200 ous, que seran mosquits al cap de cinc dies aproximadament.

Això es pot evitar amb algunes rutines senzilles a casa: buidar plats, testos o regadores del jardí, posar-los cap per avall o protegir-los. Si ho fem cada setmana, evitarem que l'espècie arribi a proliferar.

 

Vigilància i control, també a l'espai públic

Al carrer, els esforços del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes se centren en un centenar de zones de risc repartides per tota la ciutat. La majoria es concentren en els districtes de Sant Martí, Sants- Montjuïc, Sant Andreu o Ciutat Vella, on es donen condicions com l'abundància d'espais verds on es pot acumular aigua, un major risc epidemiològic o desigualtats socials.

En aquests punts s'intensifica el seguiment d'embornals i fonts ornamentals, on s'apliquen tractaments larvicides - amb productes biològics- en cas que s'hi detectin larves.

Al mateix temps, si els ciutadans veuen punts amb activitat a l'espai públic, poden avisar-ne al Telèfon del Civisme: 900 226 226 o al web municipal.

Una temporada amb menys mosquits?

Segons els experts de l'ASPB, a conseqüència de la sequera, aquesta primavera i estiu hi ha hagut menys mosquits que els anteriors, perquè el mosquit necessita aigua i temperatures sostingudes per sobreviure.

Això s'ha notat especialment a la via pública. És una tendència, però, pot canviar en qüestió de setmanes, si plou o s'allarga la calor estiuenca. Per això caldrà esperar que acabi la temporada, al novembre, per fer balanç.

Els riscos del mosquit tigre: com identificar-lo?

És una de les espècies exòtiques invasores que s'ha establert a Catalunya, on va arribar fa 20 anys, provinent de l'Àsia. Se'l reconeix fàcilment per què és petit i negre, amb franges blanques al cos.

Acostuma a viure en zones urbanes, properes a l'activitat humana, vola baix i pica durant el dia. Més enllà de les picades, però, és transmissor de diverses malalties importades, com el dengue o el zika.

 

ARXIVAT A:
Biodiversitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut