Com prevenir ofegaments al mar: què fer si tens problemes a l'aigua o veus algú que en té
No nedar mai contracorrent, evitar els inflables en dies de fort onatge i molts altres consells per prevenir riscos al mar
En el primer mes de la campanya de platges, ja hi ha hagut 13 persones mortes per ofegament a les platges catalanes. Són 7 més que entre el 15 de juny i el 15 de juliol de l'any passat i la xifra més alta dels últims deu anys, moment en què Protecció Civil va començar a recollir dades.
Per evitar aquestes morts, la cap del servei de gestió d'emergències de Protecció Civil, Montse Font, apel·la a l'autoprotecció:
"A ningú que no estigui preparat físicament se li acut fer un cim de 3.000 metres, però, en canvi, penses que pots anar a la platja sense tenir en compte les teves capacitats físiques o el coneixement sobre l'onatge."
Què puc fer si tinc problemes per sortir de l'aigua?
En cas que estiguis banyant-te a la platja i no puguis sortir perquè estàs enmig d'un corrent marí que t'empeny mar endins, la principal recomanació és no nedar mai contracorrent, ja que et cansaries massa i seria contraproduent.
En canvi, cal nedar en direcció al corrent, que és com una mena de "cinta transportadora", i fer-ho en diagonal per mirar d'anar sortint de l'aigua, com detalla al "Planta Baixa" el tècnic de platges de la Creu Roja, Xavi Pereira.
Tot i que el més recomanable és nedar en diagonal, en cas d'estar molt cansat, una opció és "deixar-se anar surant fins que el corrent minvi i t'escupi; i aleshores pots tornar a nedar", exposa el president de la Federació Catalana de Salvament i Socorrisme, Frederic Tortosa.
Sigui com sigui, la recomanació bàsica és intentar no posar-se nerviós i mantenir la calma en tot moment.
Compte on no hi ha onades: és on hi ha corrent
En dies de fort onatge, un error habitual és banyar-se allà on no hi ha onades pensant que és on el mar està més tranquil.
És justament al contrari: "Precisament aquella zona que sembla més tranquil·la és on hi ha corrent, i tenim risc que el mar se'ns emporti cap endins", explica la cap del Servei d'Emergències de Protecció Civil, Montse Font. En canvi, seria menys perillós banyar-se a la zona on hi ha més onades, on l'aigua trenca amb més força, però no hi ha corrent.
I si dins l'aigua tinc una rampa?
D'entrada, la recomanació és, de nou, mantenir la calma. Surar a l'aigua i mirar per on podem sortir-ne, tal com explica Ariadna Grau, cap de platja de socorristes de Mataró, al "Tot es mou".
No fer servir inflables en dies de fort onatge
Si la mar està molt picada, els experts recomanen no fer servir matalassos o altres inflables, ja que aquests solen seguir el rumb dels corrents i, per tant, poden dur-nos a un zona d'on sigui difícil sortir.
A qui puc avisar si veig algú que s'està ofegant?
El primer i més evident és avisar el socorrista. Però i si no n'hi ha?
És recomanable trucar al 112 i demanar ajuda externa. I el Consell de Protecció Civil és fer-ho abans de plantejar-se socórrer l'altra persona. En cas que tinguis instal·lada l'app My112, l'aplicació enviarà la teva geolocalització als cossos d'emergència de forma immediata.
Cal tenir en compte que en algun llocs no hi ha cobertura telefònica general, però sí per fer aquestes trucades d'emergència.
És recomanable entrar a l'aigua per socórrer algú?
Un cop s'ha trucat al 112, es pot valorar la possibilitat d'entrar a l'aigua, però només en cas que es tinguin coneixements de salvament i les condicions físiques adequades. Perquè, si no és així, hi ha el risc que, en comptes d'un ofegat, en siguin dos.
Cal tenir en compte que qualsevol persona que estigui ofegant-se entre la vida i la mort, per instint de supervivència, mirarà d'agafar-se a l'altre per poder respirar, de manera que pot acabar ofegant aquell que l'ha anat a salvar, tal com relata al 324.cat el president de la Federació Catalana de Salvament i Socorrisme, Frederic Tortosa.
Com ajudar un ofegat a qui han tret de l'aigua?
Cal fer-li una maniobra de Reanimació Cardiopulmonar, una RCP, "una cosa que hauria de saber fer la majoria de la població", assenyala Montse Font.
Com es fa? Ho expliquen amb detall en aquest vídeo de poc menys de dos minuts del Departament de Salut.
Ara bé, aquí és clau el temps que la persona hagi passat en aturada cardiorespiratòria. "Difícilment una persona que hi ha estat cinc minuts es pot arribar a recuperar; hem d'intentar que no passin més de 30 segons", diu la cap del Servei de Gestió d'Emergències de Protecció Civil.
Els ofegats silenciosos
La gran majoria de morts a les platges no succeeixen amb bandera groga o vermella, sinó que acostumen a ser persones de més de 70 anys que es banyen en bandera verda. Dins l'aigua es troben malament, ja sigui per un desmai o per cansament, i acaben ofegant-se.
Quan algú els veu, "ja estan surant boca terrosa dins l'aigua", tal com explica la cap del Servei de Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Montse Font. Són els anomenats ofegats silenciosos.
Persones grans o amb problemes de salut: no banyar-se soles
Per prevenir aquesta situació, aquestes són les recomanacions de Protecció Civil per a les persones de més edat o amb problemes de salut:
-
no banyar-se mai soles
-
en cas de no anar acompanyades, es recomana avisar el socorrista cada cop que vagin a prendre un bany perquè n'estigui pendent
- en cas de trobar-se malament, no entrar a l'aigua
Molta atenció als infants: un nen es pot ofegar amb un pam d'aigua
I els més petits? Aquests són els consells:
- "No treure'ls l'ull de sobre ni per mirar un whatsapp perquè en 10 segons un nen es pot estar ofegant", explica Font.
- Ser a prop seu, tan a prop com per poder-los fer una abraçada, encara que portin sistemes de flotació com maniguets, un flotador o una bombolla, que poden donar una falsa sensació de seguretat.
- Vigilar-los igual d'activament quan l'aigua no cobreix, ja que, si un nen petit cau, pot posar-se nerviós i no saber com aixecar-se. Tant el president de la Federació Catalana de Salvament i Socorrisme, Frederic Tortosa, com la cap del Servei d'Emergències de Protecció Civil sentencien: "Un nen es pot ofegar amb un pam d'aigua".
Em puc banyar amb bandera groga?
Com a recomanació de caràcter general, abans d'anar a la platja, l'òptim és consultar quin és l'estat d'aquella platja on es vol anar per veure quina bandera té.
En cas de bandera vermella el bany està prohibit i la bandera groga indica perill. És a dir, el bany està permès, però cal extremar la prudència.
Altres recomanacions generals són entrar a poc a poc a l'aigua, no tirar-se de cap i no banyar-se en cas de no trobar-se bé o estar molt cansat.
Prudència també en piscines, pantans i rius
El gruix dels ofegats es concentren a les platges perquè és on va més gent, però també hi ha risc en piscines, pantans i rius, on Protecció Civil també fa un llistat de consells.
En el cas de les piscines, aquest estiu hi ha hagut dos morts per ofegament a Catalunya.
Des de Protecció Civil recomanen ser especialment prudent en les piscines on hi ha molta gent. "Si et dones un cop, pots caure inconscient dins la piscina", exposa la cap del Servei de Gestió d'Emergències.
Pel que fa a rius i pantans, on aquest any de moment no hi ha hagut cap ofegat mortal, es recomana anar amb especial compte amb possibles branques, fang i altres elements que poden enganxar-se per sota en nedar.
- ARXIVAT A:
- Salut