Com queda el protocol covid a les escoles després dels últims canvis
- TEMA:
- Educació
La represa del curs després de les vacances de Nadal ha estat marcat pels canvis de protocol d'última hora i per l'allau de baixes per l'impacte de la sisena onada.
Aquest dijous la xifra de professionals confinats s'ha elevat a 7.183 i la d'alumnes, a 46.205, un volum "important", diu Educació, tenint en compte que ara no es confinen els grups de convivència estable o grups bombolla.
En aquest segon trimestre es mantenen les classes presencials tant en escoles d'infantil i primària com en instituts de secundària i FP i hi ha un protocol per als menors de 12 anys i un altre per als més grans.
El que canvia són les quarantenes i les condicions per fer-se els tests.
Qui ha de fer quarantena a infantil i primària?
Els alumnes d'infantil i primària no han de fer quarantena si només hi ha un cas de covid a l'aula.
Tant Salut com Educació remarquen la importància "més que mai" de deixar els infants a casa si hi ha símptomes compatibles amb la malaltia.
N'han de fer si a la classe hi ha 5 positius o més, detectats en un període de 7 dies. O bé, en grups poc nombrosos, si el nombre de contagiats suposa el 20% o més del total d'alumnes.
Els tutors d'infantil, primària i educació especial també es tenen en compte pel recompte perquè es considera que formen part del grup bombolla.
Quan es doni el 5è cas positiu començaran a comptar els set dies de confinament dels nens no immunitzats.
En el cas de les escoles bressol, funciona igual que a infantil i primària.
Si en un grup bombolla es detecten 5 positius o més, el tractament és com en el protocol general. Els no immunitzats han de fer quarantena de 7 dies (en el primer trimestre eren 10).
En canvi, s'estalvien l'aïllament els alumnes que tinguin a pauta completa de vacunació des de fa almenys 14 dies o bé faci com a molt 3 mesos que hagin passat la covid, amb un test que ho acrediti.
Quan es fa un test d'antígens al grup bombolla?
Quatre casos o menys es consideren esporàdics i, tret dels estudiants malalts, la resta continuaran amb l'activitat presencial.
En cas que es detecti un positiu, s'ofereix un test ràpid a tots els infants asimptomàtics, com a contactes estrets. L'excepció són els que han passat la malaltia en els darrers 90 dies (durant el primer trimestre eren 180).
Als alumnes d'infantil (fins a P5) se'ls fa a l'atenció primària, i als que estudien primària, a la farmàcia. També es poden acollir a aquests tests els alumnes de centres d'educació especial. Hi ha més de 1.600 oficines de farmàcies on es fan les proves.
Aquest test es recomana, però no és obligatori, encara que hi ha equips directius que ho han demanat. I la Generalitat confia que el gruix de famílies s'hi acollirà.
Es fa, com a norma general, el mateix dia del positiu o l'endemà, tot i que el termini màxim és de 4 dies i l'autorització per fer-lo es genera de forma automàtica un cop el cas positiu entra al sistema salut. És un procés que pot trigar 2 hores.
El test no és per determinar si algú s'ha encomanat a partir del cas, sinó per detectar altres contagis que puguin passar desapercebuts.
La gran majoria dels infants menors d'11 anys encara no tenen les dues dosis de la vacuna, perquè la primera se'ls va començar a administrar al desembre i, per tant, les segones no es començaran a posar fins al febrer.
Qui ha de fer quarantena a secundària i FP?
Pel que fa a secundària, FP, batxillerat, centres d'educació especial i professorat, el protocol estableix que es confinen durant 7 dies els que donen positiu i els companys que no estiguin vacunats.
La diferència és que, ara, a les persones no immunitzades no se'ls fa cap prova.
Els immunitzats (vacunats amb la pauta completa i que hagin passat 14 dies des de la segona dosi) no han de fer quarantena i sí que se'ls ofereix una prova diagnòstica, només pensada per descartar altres positius asimptomàtics que hi hagi a l'aula.
Es farà majoritàriament en farmàcies. Les persones que han passat la malaltia en els darrers 3 mesos no tenen indicació de prova.
Com es cobreixen les baixes del professorat?
La sisena onada ha comportat que faltin mestres i professors per cobrir les baixes, tot i que, per primera vegada, s'han fet nomenaments diaris. És a dir, que es busquen substituts cada dia i des de l'endemà que es comuniquin.
En alguns centres han tingut problemes per trobar relleus, ja sigui perquè no n'hi ha de l'especialitat o perquè també estan malalts. Els més de 4.400 mestres i professors substituts nomenats en 4 dies, una xifra mai vista, no han estat suficients per arribar a tot arreu.
Com tenir cura dels infants confinats?
Tenir una criatura a casa perquè és positiva per covid o bé perquè ha de fer quarantena és un problema per als pares i mares que treballen i no poden tenir-ne cura.
Amb el canvi en els criteris per confinar grups escolars, afecta menys famílies, però continua sense haver-hi una solució clara.
Fins fa poc, quan tots els contactes estrets --també els adults-- havien de fer quarantena, si el fill o filla donava positiu, els pares i mares també s'havien de quedar a casa i, per tant, podien tenir-ne cura.
Però ara que els vacunats ja no s'han de confinar es dona la situació que només els adults no vacunats poden quedar-se a casa amb baixa remunerada en cas de tenir fills contagiats.
En canvi, si el nen o nena no té la covid, però és contacte estret i s'ha de quedar a casa perquè a la seva classe hi ha 5 casos o més, ni pares vacunats ni no vacunats tenen dret a baixa.
Ara per ara, les alternatives per tenir cura de nens i nenes confinats són gastar dies de vacances o de permisos personals, fer teletreball si la feina ho permet --tot i que tenir cura de nens petits i treballar alhora pot ser a la pràctica impossible--, deixar-los amb els avis, que sovint són població de risc, o bé pagar cangur o buscar altres persones que se'n facin càrrec.
Es manté la quarantena per als contactes de positius fora de l'escola
Pel que fa als infants que siguin contacte d'un positiu notificat fora de l'àmbit escolar, han de fer quarantena segons el protocol establert per al conjunt de la població.
Així, els nens i nenes que no tinguin la pauta completa de vacunació han de quedar-se a casa set dies. Passat aquest termini, poden tornar a l'escola sense haver de fer-se cap prova.
Els menors que siguin contactes estrets d'un positiu i sí que mostrin símptomes, en canvi, han de fer una quarantena de 10 dies.
A les extraescolars, quarantena si hi ha un positiu
El protocol aprovat per a escoles i instituts no s'aplica a les activitats que els nens i nenes fan després de classe.
Així, quan un nen o una nena doni positiu en activitats extraescolars, els contactes estrets --la resta de nens que fan l'activitat amb ell o ella-- han de fer quarantena de set dies, si no tenen la pauta completa i no desenvolupen símptomes. Això s'aplica tant a les extraescolars que es fan als centres com a fora.
La mascareta i la ventilació, sense canvis
Pel que fa a les mascaretes, continuen sent obligatòries a classe, ja sigui en escoles, a partir dels sis anys, o a instituts i universitats.
En el cas de les escoles, els nens i nenes només se la poden treure a l'hora del pati, sempre que estiguin només amb el grup bombolla de la classe.
Així mateix, continuen vigents les mesures d'higiene i prevenció que es van aplicar a principi de curs. Les persones amb símptomes no poden entrar als centres i cal ventilar les aules obrint portes i finestres.
Què passa amb els exàmens d'universitaris confinats?
El gener és època d'exàmens a la majoria d'universitats i les classes no començaran fins al febrer.
Davant del risc que les proves els enxampin havent de fer quarantena, estudiants universitaris han demanat que es busqui una solució per a aquests casos.
El ministre d'Universitats, Joan Subirats, va dir que s'està treballant per poder oferir una segona oportunitat d'examinar-se als estudiants que no puguin anar-hi perquè siguin positius i estiguin fent quarantena.
- ARXIVAT A:
- Educació Coronavirus Covid-19 Òmicron Infància