Imatge de satèl·lit d'una àrea del centre de la ciutat de Londres (Google Maps)

Com refredar les ciutats? Teulades i terrats blancs o reflectors, l'opció més efectiva

És la conclusió d'una recerca feta a Londres que confirma pràctiques mil·lenàries i nega efectivitat a opcions com les cobertes verdes a dalt dels edificis

Actualitzat

L'escalfament planetari està afectant de manera notable les grans ciutats, a causa de l'efecte illa de calor, que manté in situ la calor acumulada i generada a les mateixes ciutats en comptes de dispersar-la.

Per això hi ha preocupació de què pot passar en el futur, i per això es fan recerques que busquen solucions viables, com la que s'acaba de conèixer sobre el cas de la ciutat de Londres, al Regne Unit. 

Els investigadors han conclòs que la millor opció és tenir teulades i terrats tan reflectors com sigui possible, més que no pas posar cobertes vegetals dalt dels edificis o ampliar les zones arbrades.

És una conclusió que confirma una pràctica utilitzada des de fa mil·lennis al Mediterrani i a altres zones caloroses del món: que la millor opció contra la calor de l'estiu és pintar les cases de blanc.


Simulacions amb 10 estratègies diferents

La recerca, que s'ha publicat a la revista Geophysical Research Letters, s'ha fet simulant per ordinador què passaria si s'apliquessin 10 estratègies diferents a l'anomenat Gran Londres, on viuen gairebé 9 milions de persones.

Els investigadors han agafat com a referència els dies 26 i 27 de juliol del 2018, els més calorosos de l'estiu més càlid que ha viscut mai el Regne Unit, i hi ha aplicat aquestes estratègies:

  • Cobertes "fresques" o reflectores
     
  • Cobertes "verdes" amb vegetació
     
  • Cobertes amb plaques solars
     
  • Instal·lar aire condicionat a tots els edificis
     
  • Canviar les àrees de gespa per arbres caducifolis.

Han dividit algunes de les estratègies en dues o tres variants, i això els ha donat les 10 que han simulat, i no s'han vist en cor d'analitzar l'estratègia de combinar cobertes verdes amb panells solars.


Fins a 2 °C menys amb les cobertes "fresques"

Els resultats de les simulacions ha estat que les cobertes "fresques" haurien refredat 1,2 °C la temperatura a tota la ciutat, i fins a 2 °C a algunes zones, mentre les cobertes verdes no haurien passat de reduir 0,3 °C.

L'aire condicionat generalitzat als edificis, en canvi, faria pujar la temperatura als carrers, fins a 1 °C al centre de la ciutat, i canviar gespa per arbres refredaria durant la nit però no durant el dia.

El gràfic d'aquest tuit mostra amb un codi de color molt senzill l'impacte de cadascuna de les simulacions, i es pot veure que la més eficient és la de cobertes "fresques" generalitzades (Cool Roofs 100%):

Per això els investigadors, liderats per Oscar Brousse, afirmen que aquesta és la millor estratègia per reduir de manera generalitzada la temperatura a les aglomeracions urbanes durant l'estiu:

"Els sostres 'frescos' podrien ser la intervenció òptima per abaixar la temperatura durant els dies càlids de l'estiu a Londres? D'acord amb la nostra recerca que compara el refredament aportat per diferents intervencions als edificis i als carrers, sí."

Teulades blanques a Menorca (Néstor Gómez)

L'efecte albedo refreda les superfícies

És una estratègia passiva que fa augmentar l'albedo, és a dir, la quantitat de radiació solar que reflecteixen les superfícies, i que calculen que, en el cas de Londres, augmentaria un 0,3%.

En aquest sentit, admeten que a l'hivern l'efecte seria el refredament interior dels edificis per la menor radiació absorbida, tot i que afirmen que seria menor que els avantatges a l'estiu.

De tota manera, els autors de la recerca no parlen de pintar teulades i terrats de blanc, sinó més aviat d'instal·lar-hi superfícies molt reflectores de formigó, metall o altres materials.

L'albedo de la Terra és d'aproximadament el 30%, és a dir, que el 30% de la radiació solar que hi arriba és reflectida a l'espai, una xifra que la desaparició de superfícies blanques i clares com el gel de les glaceres i l'Àrtic està fent baixar, cosa que agreuja l'escalfament planetari.

Altres recerques, una d'elles a Barcelona

Una recerca feta fa poc a Califòrnia partint del cas de Los Angeles ja va concloure que optar per augmentar l'albedo és millor estratègia que no pas augmentar les àrees amb vegetació a les ciutats.

Una altra recerca feta a Barcelona fa 3 anys va assenyalar el mateix, però ajuntant les dues solucions, i amb xifres molt notables: la combinació de terrats blancs i més zones verdes abaixaria més de 4ºC la temperatura de la ciutat.

Aquesta recerca, feta per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, l'ICTA-UAB, va precisar que aquesta seria la disminució de temperatura durant el dia, mentre a la nit la reducció seria gairebé de 2 ºC.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut