Sanitaris agafant mostres del nas d'una persona per fer una PCR (Europa Press)

Com saber si ets contacte estret d'un positiu covid i què has de fer si ho ets

Els contactes estrets han de tancar-se a casa en quarantena si no estan vacunats i contactar amb el CAP

RedaccióActualitzat

Amb l'enorme augment de contagis que està comportant la variant òmicron del virus SARS-CoV2, la ràpida detecció de les cadenes de transmissió s'ha tornat a convertir en essencial per intentar controlar la pandèmia.

Per poder-ho fer bé, el més important és elaborar la llista de les persones que els dos últims dies hagin estat amb qui comenci a tenir símptomes de la malaltia, per si aquesta persona surt positiva de covid.

 

Què s'entén exactament per "contacte estret"?

Els integrants d'aquesta llista són els anomenats "contactes estrets", i ara mateix aquesta definició inclou totes aquelles persones amb les quals ha estat a menys de 2 metres de distància durant almenys 15 minuts i sense la protecció de la mascareta durant les 48 hores abans que comencin els símptomes.

El Departament de Salut ofereix aquest qüestionari senzill via internet per saber si una persona és contacte estret, i que dona instruccions a les persones que el qüestionari determina que ho és.

Tota la informació que ofereix Salut sobre els contactes estrets es pot trobar en aquest altre enllaç.


Què passa si el positiu no té símptomes?

Si es tracta d'una persona asimptomàtica que dona positiu en una PCR, les 48 hores prèvies compten a partir del moment en què s'ha fet aquesta prova diagnòstica, no del moment en què se li comunica que és positiva.

 

Tots els contactes estrets han de fer quarantena?

Salut activa el seguiment dels contactes estrets quan es confirma un cas amb un resultat positiu d'una prova PCR.

Els contactes estrets d'un positiu només han de fer la quarantena de 10 dies si no tenen la pauta completa de vacunació.

 

També hauran de fer quarantena els vacunats?

Aquesta mesures havien de canviar aquesta mateixa setmana, però finalment no ho han fet. Tot i que Salut havia anunciat un canvi de protocol perquè sí que n'haguessin de fer, la Comissió de Salut Pública no ho ha recomanat per ara i el departament que dirigeix Josep Maria Argimon s'ha vist obligat a fer marxa enrere.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus VacunesCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut