El sector públic s'ha manifestat diverses ocasions per reclamar l'estabilització de plantilles (ACN/Aina Martí)

Com s'atorgaran les 59.000 places fixes creades pel govern per estabilitzar interins

L'objectiu del govern és reduir la temporalitat al sector públic de Catalunya del 35,5% actual al 8%, en compliment de la llei d'interins aprovada el desembre passat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

El govern posa en marxa el procés per estabilitzar 59.000 llocs de treball de l'Administració catalana que actualment estan ocupats de forma temporal. I ho farà a partir de tres modalitats diferents de concursos.

Així, oferirà 39.000 places per estabilitzar interins que han treballat de forma ininterrompuda almenys tres anys anteriors al 31 de desembre del 2020. Aquesta estabilització extraordinària es farà per dues vies: concurs de mèrits i un concurs d'oposició.


Concurs de mèrits

En el primer cas, s'oferiran les places ocupades de forma interina des d'abans de l'1 de gener del 2016. En concret, són 26.000 llocs de treball i representen el 44% del total.

En aquest concurs, es valorarà l'experiència, haver superat processos de selecció anteriors sense plaça, el coneixement del català o les competències digitals. Per tant, els candidats no hauran de fer cap prova.
 

Concurs d'oposició

Aquest concurs s'obrirà per als 13.000 llocs de treball que han estat ocupats per interins des d'alguna data entre l'1 de gener del 2016 i el 31 de desembre del 2017. Són el 22% dels llocs de treball temporals.

En aquest cas, la fase de mèrits --on es valorarà el mateix que en el concurs anterior-- tindrà un valor del 40%. L'altre 60% correspondrà a l'oposició, que sí que inclourà proves.

Ara bé, també aquí els treballadors que ja ocupen un lloc temporal tindran un avantatge: es faran dos exercicis --un test i un cas pràctic--que no seran eliminatoris de forma individual.

Ara bé, s'haurà de superar l'oposició en el seu conjunt per guanyar la plaça. És a dir, podrien no superar una de les proves no eliminatòries, però han de superar el conjunt de l'oposició.

Els dos procediments són de lliure concurrència, és a dir, que hi podrà participar tothom qui ho vulgui, tant si treballa a l'Administració com si no.

76.000 treballadors temporals de la Generalitat són docents (ACN / Laura Fíguls)


Convocatòria ordinària 

A banda d'aquestes places, se n'oferiran 20.000 més que s'ocuparan mitjançant convocatòries ordinàries de concursos d'oposició.

L'objectiu del govern és reduir la temporalitat al sector públic de Catalunya del 35,5% actual al 8%, que, de fet, és el que estableix l'anomenada llei d'interins que es va aprovar el desembre de l'any passat. Una llei que dona a les administracions fins a l'1 de juny per oferir les places i estableix que els concursos corresponents per assignar-les han d'acabar abans del 2025.

Així ho ha traslladat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, aquest dijous en una reunió amb els sindicats representats a la Mesa General de la Funció Pública.

Ara mateix, l'Administració de la Generalitat té 166.000 treballadors, personal adscrit als departaments, organismes autònoms administratius i Institut Català de la Salut. Aquesta xifra no inclou el personal de l'Administració de Justícia ni el personal del sector públic institucional.

D'aquestes 166.000 persones, la majoria són docents --76.000--. També n'hi ha 30.000 d'administració i serveis, 36.000 de salut i 24.000 d'altres col·lectius com ara mossos o bombers. 59.000 són els que estan ocupats de forma temporal i són les places que el govern oferirà.

En queden fora administracions locals o empreses públiques.

Els concursos s'han d'acabar abans del 31 de desembre del 2024 (CCMA)

Què diu la llei d'interins

La llei que ara s'ha desenvolupat a Catalunya establia que per accedir a aquestes places, els interins han de passar un procés de concurs d'oposició. Especifica que la fase de concurs ponderarà un 40% i l'experiència serà l'element determinant a la valoració.

També diu que els exercicis de la fase d'oposició es poden considerar no eliminatoris i deixa en mans de les diferents administracions el temari i el tipus de proves.

Pel que fa al personal interí que no superi aquest procés, té dret a una indemnització de vint dies per any treballat fins a un màxim de dotze mesos, sempre que s'hagi presentat al concurs per estabilitzar la seva plaça. A més, segons marca la llei, aquestes persones també s'incorporaran a una borsa d'ocupació específica.

ARXIVAT A:
Drets laborals
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut