Com s'encareix el curs escolar: augment de preus del 13% i més mercat de segona mà
Les famílies catalanes gasten de mitjana 2.700 euros per alumne al llarg de tot el curs escolar, entre quotes, menjador, extraescolars, llibres i material
Les famílies catalanes gastaran, de mitjana, 2.708 euros per alumne al llarg del curs escolar, que s'encareix un 13% de mitjana.
Són dades de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que ha fet una enquesta a un miler de famílies d'arreu d'Espanya i ha arribat a una altra conclusió: Catalunya és entre les tres comunitats on les famílies gasten més pel curs escolar, després de Madrid (3.422 euros) i València (2.724 per alumne).
La despesa varia molt en funció del tipus de centre. A la pública, la despesa anual mitjana és de 1.200 euros. A la concertada és de 3.400 euros i als centres privats, de 8.000. I és que el que més pesa en la factura escolar són la matrícula i les quotes, que a la pública no existeixen.
Després de les quotes, la principal càrrega econòmica és el menjador i les extraescolars. I una altra despesa significativa són els llibres de text, que són el producte estrella, una setmana abans de començar el curs.
Creix el mercat de segona mà
Davant d'aquest increment de preus, són cada cop més les famílies que opten pel mercat de segona mà. A la plataforma Wallapop, la compra de llibres de text va incrementar-se un 218% al juny i un 135% al juliol amb relació a l'any passat. Des de l'empresa, s'espera que la segona setmana del mes sigui quan hi hagi més interès pel material escolar.
Aquesta plataforma amb seu a Barcelona calcula que les famílies poden arribar-se a estalviar 130 euros per alumne venent els llibres i material que ja no necessiten i comprant-ne de segona mà. Això suposa un 60% de la despesa total en l'arrencada del curs, que, segons una enquesta de Wallapop, és de 194 euros per alumne.
Així ho ha explicat la portaveu de l'empresa, Cristina Gómez Molina, al "Catalunya Migdia" de Catalunya Ràdio.
"Vendre productes que no es fan servir del curs escolar anterior és, cada vegada més, una fórmula per intentar aconseguir fer front a aquest moment de l'any."
Els llibres s'encareixen per sota del 2%
Els llibres de text s'han encarit menys d'un 2%, per sota de l'IPC. Per què? Així ho explica a Catalunya Ràdio el responsable de l'àrea de continguts del Gremi d'Editors de Catalunya i director general d'Edebé, Antoni Garrido:
"Som un sector que no té grans beneficis, és a dir, que fem sacrificis importants perquè entenem que som un servei educatiu."
En la campanya d'enguany, preveuen vendre 40 milions de llibres i 2 milions de llicències digitals a tot l'estat, un volum similar al de l'any passat.
Ara bé, els últims 14 anys calculen que han caigut un 20% els llibres de text en paper. Un fenomen que s'explica pel creixement de l'ús de llibres digitals, sobretot, a secundària i batxillerat, i per les noves propostes metodològiques a infantil i primària, com el treball per projectes, que han fet disminuir els llibres amb què es treballa a classe.
Batxillerat: 400 euros entre llibres i material
Per etapes educatives, la despesa més alta és a batxillerat, que triplica la d'infantil i primària.
Així, el cost mitjà dels llibres a infantil ronda els 55 euros de mitjana i la de material, els 50. Mentrestant, a batxillerat, s'enfila fins als 300 euros en llibres i 100 o més en material, com explica el director de papereria de la cooperativa Abacus, José Antonio González.
Una altra de les despeses importants és la motxilla, que és entre els 40 i els 60 euros, segons explica.
El cost del menjador puja un 5%
Aquest curs també s'encareix un 5% el cost del menjador. El govern ha decretat un preu màxim de 7,25 euros al dia per als alumnes dels centres públics que s'hi queden de manera habitual.
Això vol dir que dinar al menjador aquest curs costarà uns 60 euros més per alumne. Pel que fa a la concertada i la privada, el preu del menjador sol ser més elevat.
Val escolar: 60 euros a primària i a secundària
Enmig de tanta despesa, aquest curs, el val escolar ha passat de ser de 100 a 60 euros. Això sí, arriba a més alumnes que el curs passat. Mentre que l'any passat només era per a primària, aquest any s'amplia a secundària.
- ARXIVAT A:
- Educació