La nau Soiuz, a l'Estació Espacial Internacional (Europa Press)
La nau Soiuz, a l'Estació Espacial Internacional (Europa Press)

Com serà el rescat dels 7 astronautes russos atrapats a l'Estació Espacial Internacional

Una avaria a la nau Soiuz obliga a posar en marxa un operatiu d'emergència. El 20 de febrer s'enviarà una nau buida a l'EEI

Actualitzat

Rússia posa en marxa un operatiu de rescat per als tripulants de l'Estació Espacial Internacional (EEI). L'agència espacial russa Roscosmos enviarà una nau Soiuz sense tripulació després que s'hagi confirmat que l'actual Soiuz s'ha espatllat

La nau Soiuz MS-23 rellevarà la Soiuz MS-22, en la qual s'han detectat fuites provocades per danys al casc exterior a causa de l'impacte d'un micrometeorit. El fet que sigui una nau sense tripulació permet avançar el llançament, segons destaca el director general de Roscosmos, Iuri Boríssov.

L'enviament, però, es farà el 20 de febrer. Fins aleshores, els set astronautes que hi ha ara a l'Estació Espacial Internacional es queden sense una opció de retorn a la Terra en cas d'emergència.

A banda de la Soiuz avariada, a l'EEI hi ha ara una nau de SpaceX que només té capacitat per a quatre persones i no per als set que formen la tripulació de l'Estació Espacial Internacional.

L'arribada de la nova Soiuz possiblement obligarà a allargar l'estada dels astronautes russos de l'EEI. En una reunió telemàtica amb la NASA, els responsables de Roscosmos han avançat que es plantegen "ampliar diversos mesos" la tasca de l'actual expedició.

Imatge de la nau espacial Soiuz difosa per la NASA el desembre passat
Imatge de la nau espacial Soiuz difosa per la NASA el desembre passat (Reuters)

Dues opcions de retorn d'emergència

Tot fa pensar que no hi haurà cap incident abans de l'arribada de la nova Soiuz. En cas que hi hagués una emergència, s'hauria d'accelerar l'enlairament de la nova nau o bé córrer el risc d'utilitzar per a set persones una nau prevista per a quatre.

La NASA ha assegurat que, en cas d'emergència, es podria dur a terme aquesta segona opció, tot i que genera alguns dubtes importants. "No només seria un tema d'espai, sinó que s'haurien de desenvolupar els procediments de seguretat per assegurar un retorn segur per als astronautes, cosa que no és trivial", ha apuntat a Catalunya Ràdio l'astrofísic Joan Anton Català.

Fins ara, mai s'ha hagut d'activar una operació de retorn d'emergència dels astronautes de l'Estació Espacial Internacional.

Una fuita detectada al desembre

Els tripulants del segment rus de l'EEI van avisar el centre de control al desembre que un sensor indicava que havia caigut la pressió en el sistema de refrigeració del casc de la Soiuz, la qual cosa apuntava a una fuita, que es va "confirmar visualment".

La fuita va obligar a cancel·lar la passejada espacial dels astronautes Serguei Prokopiev i Dmitri Petelin. La cosmonauta russa Anna Kíkina va fer fotografies i vídeos del casc de la Soiuz amb una càmera instal·lada en un braç robòtic del mòdul Nauka.

El 25 de novembre, ja s'havia hagut de cancel·lar una passejada espacial de Prokopiev i Petelin per un problema en un escafandre. A mitjans d'agost, l'astronauta Oleg Artémiev també va haver de tornar abans d'hora a l'EEI quan va tenir problemes amb l'escafandre durant una activitat extravehicular.

ARXIVAT A:
Estació Espacial Internacional
Anar al contingut