Recreació virtual de la façana de l'Institut Escola al carrer Nicaragua (Ajuntament de Barcelona)

Com serà l'Institut Escola Xirinacs a l'antiga presó Model: les obres s'iniciaran el 2026

L'escola ocuparà els dos edificis de l'ala Tallers de l'antiga presó de Barcelona, i es preveu que comenci a funcionar el curs 2027/28

Enllaç a altres textos de l'autor

Mònica Mas

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

Actualitzat

Els murs de l'antiga presó Model s'han d'enderrocar els pròxims anys per obrir el recinte a la ciutat. Serà un espai amb equipaments, habitatge i zones naturalitzades que canviarà l'esquerra de l'Eixample. Encara no hi ha data per a aquesta acció tan simbòlica, però el calendari dels primers equipaments sí que es va definint.

El projecte de l'Institut Escola Xirinacs estarà llest d'aquí uns mesos, i les obres començaran durant la primera meitat del 2026, segons ha anunciat l'Ajuntament de Barcelona. És la primera fase de la remodelació de la Model, que s'obrirà amb un dels equipaments més esperats. 

L'escola es construirà en els dos edificis del que va ser l'ala Tallers de la Model, on els presos aprenien oficis. 

Les aules projectades del futur Institut Escola Xirinacs (Ajuntament de Barcelona)

Espais oberts i adaptables a les necessitats pedagògiques

La tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha explicat com s'està projectant l'Institut Escola Xirinacs: "Són dos edificis que es rehabilitaran i que quedaran connectats l'un amb l'altre. I els patis seran espais naturalitzats, amb ombra i frescor per poder reduir l'efecte 'illa de calor'."

"Les aules seran espais oberts, flexibles, adaptables, amb un disseny molt atractiu, molt útil, pensant en el futur."

Les aules de cicle infantil se situaran a la planta baixa perquè estiguin connectades directament amb els espais exteriors del centre, amb accés a través d'una rampa ascendent des del carrer Provença.

Els alumnes de primària estaran a la primera i segona planta, que tindran un accés independent des del carrer Rosselló. Finalment, a la tercera planta hi haurà les classes de secundària, amb l'accés independent des del carrer Nicaragua.

Recreació virtual de l'accés al parvulari de l'Institut Escola Xirinacs i al pavelló des del carrer Provença (Ajuntament de Barcelona)

Un poliesportiu soterrat

En aquesta fase també es construirà un poliesportiu i, a més, s'ha aprovat el projecte per construir un centre d'energia i un dipòsit d'aigües freàtiques perquè tots aquests edificis s'autoabasteixin.

El pavelló esportiu, una de les grans actuacions de la primera fase, quedarà soterrat en el perímetre triangular del pati d'illa. Per tant, no caldrà modificar ni enderrocar la simbòlica distribució de la presó. Tot i que el poliesportiu es construirà sota terra, la idea és que tingui llum i ventilació natural a les dues plantes. S'hi accedirà des del carrer Rosselló.

Recreació virtual de l'accés al pavelló esportiu (Ajuntament de Barcelona)

Tots els equipaments d'aquesta fase tindran un cost global de 20 milions d'euros, que aportaran l'Ajuntament i la Generalitat. 

Laia Bonet també ha anunciat per a principis de setembre l'avantprojecte del futur memorial de la Model, que es farà a la quarta galeria i que recopilarà tota la història de la presó

ARXIVAT A:
Educació Memòria històrica Presons
Anar al contingut