Com seran els impostos a la banca i les energètiques amb què es vol recaptar 7.000 milions

Hisenda cobrarà un 1,2% de negoci de les energètiques i el 4,8% de les comissions bancàries
Actualitzat
TEMA:
Banca

Els grups parlamentaris del PSOE i Unides Podem han presentat al Congrés la proposició de llei per gravar el sector energètic i la banca, com a "aportació" als comptes públics en un període d'alta inflació i despeses extra, també per als consumidors. En concret, Hisenda espera recaptar 7.000 milions d'euros entre el 2023 i el 2024 amb un impost especial que afectarà una vintena de grups empresarials.

D'entrada, posa en marxa un gravamen especial sobre les grans empreses energètiques, les que ingressen més de 1.000 milions d'euros anuals. En aquest cas, cobrarà un gravamen del 1,2% sobre la seva xifra neta de negoci, les seves vendes. Les filials estrangeres –com és el cas de moltes d'aquestes empreses, començant per Repsol- no computaran a l'hora de fer els càlculs.

El govern espanyol exigeix a les empreses que no traslladin aquest gravamen als seus clients, i avisa que aplicarà sancions del 150% si detecta irregularitats. La Comissió Nacional de la Competència serà l'encarregada de vigilar-ho.

Pel que fa a la banca, el gravamen s'aplicarà sobre la xifra de comissions i interessos que cobren als seus clients (descomptant els interessos que paga la mateixa banca per finançar-se). En aquest cas, el gravamen serà del 4,8%, i la supervisió perquè el cost no es traslladi als clients anirà a càrrec de la CNMC i el Banc d'Espanya.


Repsol anuncia beneficis rècord

Precisament aquest dijous, Repsol ha anunciat beneficis rècord en la primera meitat de l'any, en sis mesos han guanyat tant com tot el 2021. Són més de 2.500 milions d'euros. Uns guanys que surten, sobretot, del negoci de les refineries. Els bons resultats li han permès fins i tot reservar-se 1.800 milions d'euros per afrontar un enduriment de la regulació o nous impostos, com sembla que serà el cas.

Repsol ha obtingut beneficis rècord en la primera meitat de l'any; en sis mesos han guanyat tant com tot el 2021 (Alberto Ortega / Europa Press)(Alberto Ortega / Europa Press)

Elèctriques com Iberdrola i Endesa també han presentat resultats aquests dies. En comparació amb Repsol, són xifres de beneficis més modestes per al negoci espanyol; asseguren que bona part dels seus contractes tenen els preus ja fixats, i no s'han pogut traslladar els increments de costos als clients, de manera que el marge se'ls ha reduït.

De fet, el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, insistia aquesta setmana que les elèctriques no han tingut "beneficis extraordinaris" i assenyalava les empreses petroleres i del sector del gas.
 

ARXIVAT A:
Banca Energia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut