Com seran els indults que prepara La Moncloa: individuals, limitats i reversibles
La salutació entre Jordi Cuixart i Miquel Iceta el dia de la presa de possessió de Pere Aragonès (Pau Venteo / Europa Press)

Com seran els indults que prepara La Moncloa: individuals, limitats i reversibles

El govern espanyol ha encarregat al ministre de Justícia que elabori els informes per indultar abans de l'estiu els presos de l'1-O

Actualitzat

Els indults als líders independentistes presos arribaran abans de l'estiu, seran limitats i reversibles. També seran indults individuals, perquè no es pugui acusar el govern espanyol d'indult general. Ho ha avançat El País, que dona detalls sobre el text que prepara La Moncloa.

Segons el diari, el govern espanyol tindrà el text llest d'aquí un mes. Serà un redactat mirat amb lupa per un equip dirigit pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, expert precisament en indults, per evitar que es pugui anul·lar a través d'un recurs a la sala tercera del Tribunal Suprem.

I és que l'executiu de Pedro Sánchez vol impedir un xoc de trens amb el poder judicial.

Els indults seran condicionats que els presos no tornin a cometre el delicte, i reversibles. Això vol dir que si es considera que els presos tornen a vulnerar la llei, se'ls retirarà la mesura de gràcia i tornaran a la presó.

Tot i que encara està en estudi, el més probable és que no es toqui la pena d'inhabilitació i que es perdonin només els anys de la condemna de presó, que són diferents en cada cas, per tal que tots surtin lliures automàticament.

Així les coses, amb la concessió d'indults parcials n'hi haurà prou perquè els presos polítics catalans puguin sortir ràpidament de la presó amb beneficis penitenciaris com el tercer grau o la llibertat provisional.

Cost polític

Malgrat la pressió dels darrers dies, des que es va fer públic l'informe del Tribunal Suprem contra la concessió dels indults, des de La Moncloa s'assegura que es prendrà la decisió amb sentit polític i d'estat. Serà una decisió, diuen, valenta i allunyada d'una conjuntura per salvar una majoria al Congrés.

En aquest sentit, el ministre de Transports i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, assegura que el govern espanyol està preparat per assumir el cost polític de tramitar els indults i demana al president Pere Aragonès, en una entrevista a La Vanguardia, que també assumeixi el seu.

Pressió de les dretes

Davant la imminent concessió dels indults, els partits de dreta han anunciat mobilitzacions al carrer. El PP ja va avançar divendres que recolliria signatures contra els indults, com ja va fer contra l'Estatut el 2006. Els populars, i també Ciutadans i el partit d'extrema dreta Vox, a més, podrien repetir la foto de Colón amb una manifestació a Madrid aquest mes de juny.

 

 

ARXIVAT A:
IndultsProcés català
Anar al contingut