Com seran les eleccions: simulacres per assajar els protocols sanitaris del 14F
Circuits marcats, hidrogel i mascareta obligada per als electors, mentre que els membres de les meses portaran material de protecció, reforçat a partir de les 19.00
Per assajar els protocols sanitaris als col·legis electorals del 14F, alguns municipis han començat els simulacres de votació.
L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis, al Gironès, ha estat un dels que ha recreat com serà la jornada. Ho ha fet al centre cívic del municipi, un espai que per primera vegada acollirà les urnes per les mesures preses per la pandèmia.
Després d'una reunió amb els membres de les meses, ells mateixos han fet de figurants.
Circuits marcats i hidrogel
Els votants hauran de seguir un circuit marcat per dipositar el vot, tindran hidrogel a l'entrada i hauran de mantenir les distàncies de seguretat a la cua. De fet, la separació d'1,5 metres s'estableix per a tothom, electors i membres de les meses.
Els votants hauran de dur posada, en tot moment, la mascareta, i es recomana dur el vot preparat des de casa per agilitzar el procés i el temps dins dels centres de votació.
Els membres de les meses disposen del material de protecció estipulat pel Procicat. A partir de les 8.00 del matí, tindran pantalles facials, mascaretes FFP2, roba i hidrogel. A partir de les 19.00, i fins a les 20.00, s'hi afegeix la bata protectora i guants. És el moment a partir del qual es recomana que comencin a votar les persones en quarantena, és a dir, les que són positives de coronavirus, contactes estrets d'infectats o sospitoses d'estar-ho. Les franges horàries per dosificar els electors són, en tot cas, una recomanació per reduir el risc de contagi.
Les franges horàries recomanades per votar són:
De 9 del matí a les 12 del migdia per als col·lectius de risc
De 12 del migdia a 7 del vespre per a la població en general
De 7 a 8 del vespre per a les persones en quarantena: positius, contactes estrets i sospitosos
Als membres de les meses se'ls facilitarà un manual d'instruccions general, on també s'explica com posar-se i treure's els equips correctament. La col·locació dels EPI, els equips de protecció integrals d'alta seguretat, està prevista que es comenci vint minuts abans, a les 18.40, i per torns, perquè sempre quedin almenys dos membres de la mesa custodiant les urnes i perquè no s'interrompi el procés de votació.
Un responsable per col·legi
Cada local electoral tindrà un responsable Covid, que s'ocuparà de garantir els EPI per a les meses, controlar l'accés i vetllar que totes les superfícies de les taules es desinfectin com a mínim cada dues hores.
La mesura respon a advertències com la que han fet experts del món sanitari, que han alertat del risc de treure's un equip EPI sense les precaucions apropiades.
Mesures addicionals
Hi ha ajuntaments, com el de Sant Julià de Ramis, que ha impulsat mesures addicionals, com són pantalles de metacrilat davant de les urnes i eines per informar a través de les xarxes cada mitja hora del flux de votants, per reduir al màxim la possibilitat d'aglomeracions.
Votar en centres cívics i pavellons
L'augment de les meses i col·legis electorals per reduir la densitat dels electors arran de la pandèmia fa que aquest 14F moltes persones votin en punts diferents a l'habitual. En el cas de Sant Julià de Ramis, hi haurà tres meses electorals en dos col·legis. Un és el del local social del nucli de Medinyà i l'altre, amb dues meses, és al centre cívic on s'ha fet el simulacre i que s'estrena com a local electoral.
Entre els 9 veïns que han participat en el simulacre hi ha hagut sentiments contraposats. Alguns s'han mostrat resignats a participar-hi i d'altres, angoixats pel context excepcional de les eleccions.
L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, considera que la trobada ha estat "necessària", per assajar els protocols de la Covid-19 i, sobretot, per aclarir dubtes.
"Perquè els veïns puguin votar amb seguretat i perquè els membres de les meses també ho poguessin veure; calia posar a prova tot el procés."
Al Ramon Riera, veí del poble, li ha tocat ser president de mesa. Ha participat en el simulacre, però reconeix que amb recança:
"Vaig pensar que havia tingut molta mala sort; porto molt temps fent bondat, i ara em veig obligat a venir aquí sense gaires ganes, ni de perdre un dia, ni d'exposar-me a un risc que he estat evitant durant aquest temps."
Tot i que el nombre de sol·licituds per votar per correu ha batut rècords, Riera creu que s'hauria hagut d'impulsar més, igual que el vot electrònic. En tot cas, agraeix haver assajat el que passarà el 14F per poder-se anticipar. Fins aquest divendres 5 de gener, es podia sol·licitar el vot per correu i, en cas de tenir certificat electrònic, es podia demanar des de casa telemàticament perquè un carter el vingués a buscar a casa.
Més de 20.000 persones ja han presentat al·legacions a Catalunya per poder renunciar a ser membre d'una mesa electoral. És el cas de la Maria Carmen Labaila, a qui li han desestimat i haurà de formar part d'una mesa electoral a Sant Julià de Ramis a contracor. Després del simulacre s'ha mostrat preocupada perquè considera que els protocols són "complicats". Confia, però, amb l'ajuda dels altres companys de mesa.
Més tranquil està Raül Ramírez, treballador sanitari i membre de la mesa. Considera que el simulacre ha estat de gran utilitat per anticipar-se i evitar que el dia de les eleccions "hi hagi sorpreses".