Com s'ha encarit l'esmorzar en quatre anys: ara costa gairebé un 40% més

Aliments com el croissant de xocolata, l'entrepà, el suc de taronja o el cafè s'han encarit en els darrers anys

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cristina Herranz

Periodista de la secció d'Economia de TV3

@cherranz13
Actualitzat

Si fa quatre anys pagàvem 6,5 euros per un esmorzar, ara en paguem 9. Juntament amb el cafè, menjar per esmorzar un entrepà de fuet i un croissant de xocolata, acompanyat d'un suc de taronja, és avui un 37% més car. 

La Cambra de Comerç de Barcelona ha elaborat per a TV3 l'IPC de l'esmorzar, a partir de l'evolució dels productes que conformen un esmorzar estàndard. El que més s'ha encarit és el croissant de xocolata (+48%), seguit del cafè (+45%).

 

Cafè i croissant de xocolata s'apugen prop del 50% 

La cotització del cacau en els mercats internacionals està en zona de màxims. S'ha revaloritzat més d'un 230% en cinc anys. En la pujada dels últims mesos hi ha influït, en part, l'especulació borsària, però, sobretot, un desajust entre l'oferta i la demanda. 

Més consum per part de la classe mitjana de països asiàtics i una caiguda de la producció, a causa de condicions climàtiques adverses als principals països --com Ghana i la Costa d'Ivori, que aporten un 58% del cacau mundial--, n'han disparat el preu. 

 

L'increment de preu ha afectat pastisseries i fleques per elaborar els productes de forn, com el croissant de xocolata. S'ha encarit un 48,3%. Ho explica Marc Mauri, de Pastisseries Mauri:

"D'entre els ingredients que més han pujat de preu hi ha la xocolata, la farina, el sucre i els ous. La nostra política ha estat anar-ho apujant molt a poc a poc i esglaonadament, perquè el client no ho notés tant. El que hem intentat és, d'una banda, assumir una part dels costos, i això acaba afectant el marge. I, de l'altra, hem intentat negociar nous preus amb els proveïdors."


El suc de taronja i el cafè també s'apugen

El suc de taronja també s'ha disparat de preu. La cotització del concentrat de taronja en els mercats financers s'ha doblat en els últims anys. En cinc anys s'ha apujat un 139%.

 

El cafè s'ha apujat per un desajust entre l'oferta i la demanda. Se n'ha disparat el consum a la Xina i la sequera als països als principals països productors, el Brasil i el Vietnam, n'ha reduït l'oferta. Les empreses que el torren i l'envasen paguen ara el triple pel gra verd, en origen. 

Josep Novell, cogerent de Cafés Novell, exposa que l'increment del preu del cafè els ha "afectat de dues maneres": 

"D'una banda, hem de cobrir-nos els marges apujant preus als nostres clients. Nosaltres comprem a futur i tenim grans estocs, per fer de coixí. Però quan les pujades són persistents durant molts mesos, com està passant ara, hem d'acabar apujant el preu. L'hem apujat al voltant d'un 30%."

 

D'altra banda, continua explicant Novell: "Al marge de l'encariment del cafè, n'hi ha menys al mercat. I si parlem de cafès orgànics, que nosaltres en produïm bastant, o de cafès certificats, que també en treballem moltíssims, la situació s'ha complicat, perquè no hem trobat estoc per al que necessitàvem. I ha estat una preocupació gairebé més gran que els preus." 


L'entrepà de fuet s'encareix un 28% des del 2021

El pa i els embotits són també més cars que fa quatre anys. L'entrepà de fuet s'ha encarit un 28%. La carn de porc ha patit l'increment de preu dels pinsos, l'energia i el transport. La cogerent de la carnisseria Cal Manyet de Molins de Rei, Mireia Sellarès, explica:

"El producte curat s'ha pujat al voltant d'un 15%. Com a venedors, costa aplicar aquests increments i aquests marges. Ho anem fent de mica en mica, però recuperar els marges inicials ens és difícil." 

 

Algunes carnisseries han notat una davallada del consum i un canvi d'hàbits dels consumidors. "Hem notat un decalatge, és a dir, hi havia gent que comprava un embotit de més categoria, com el pernil de gla o ibèric, i ara compra productes més bàsics i assequibles. Abans també es venien més peces senceres i ara es ven més peça tallada, perquè, evidentment, el rendiment és diferent. El fuet no és el mateix si el tallem a màquina prim que si el tallem a casa a talls gruixuts. Per tot plegat, hem detectat una lleugera davallada de vendes amb productes de més caprici", precisa Sellarès.

 

Aquest 2025 el preu d'algunes matèries primeres agrícoles es modera

A l'espera de com afectarà la guerra comercial mundial a la inflació, el cert és que plou sobre mullat, perquè venim d'anys de molta volatilitat en els preus de les matèries primeres agrícoles. 

Des de fa uns deu anys, el preu del cacau, el cafè o els cereals ha patit unes pujades molt pronunciades. I això s'ha traslladat al cistell de la compra, amb un increment de preu generalitzat dels aliments, agreujat amb la guerra a Ucraïna. 

Des de fa uns mesos, els preus d'alguns productes han començat a moderar-se, com l'oli i el sucre, però, en l'acumulat, els preus de bona part dels aliments encara estan molt més cars que fa uns anys. 

La inflació dels aliments se situa ara al voltant del 2,2%, força per sota del pic del 15% de fa tres anys. 

Matèries primeres com el cafè, el cacau, el sucre, el suc de taronja, l'oli d'oliva i el porc cotitzen en zona de màxims als mercats financers. En cinc anys, bona part d'aquests productes s'han disparat a la borsa, sobretot el cacau i el cafè. Aquest 2025, però, la cotització ha començat a moderar-se i fins i tot a baixar. És el cas, sobretot, del suc de taronja o l'oli d'oliva. 
 


Pèrdua de poder adquisitiu: els preus s'apugen per sobre dels salaris

A partir de les dades de l'IPC que publica mensualment l'INE, la Cambra de Comerç de Barcelona ha elaborat l'índex de l'esmorzar i ha analitzat el context econòmic de l'escalada de preus. Clàudia Quintana, economista de la Cambra de Comerç de Barcelona, explica que "la guerra entre Rússia i Ucraïna va causar un increment de costos de primeres matèries agrícoles, de fertilitzants i de combustibles". 

"Aquest increment es va traslladar al consumidor amb un decalatge d'aproximadament un any. És per això que el pic d'inflació general és el 2022, però, en canvi, el pic d'inflació dels aliments s'observa un any més tard, el 2023, quan la inflació alimentària es va disparar al 15%. Els factors meteorològics també han colpejat els preus. Aquí, la sequera ha estat la causant del repunt de molts productes, com l'oli d'oliva."

Taula d'un bar o restaurant, buida
L'augment de l'IPC ha provocat una pèrdua de poder adquisitiu pels consumidors (ACN)

Tot i que molts productes han moderat preus, en l'acumulat, l'augment de l'IPC ha provocat una pèrdua de poder adquisitiu per als consumidors, ja que els salaris només han pujat de mitjana un 12% en quatre anys i la inflació general força més, un 20%.


La inflació moderada també modera els preus

Els preus dels aliments han començat a moderar el ritme de creixement, però l'alça acumulada des del 2019 és significativa i ha fet augmentar el pes de la despesa en alimentació en el cistell de consum de les llars. 

El descens dels preus de les primeres matèries agrícoles i de l'energia als mercats internacionals des dels màxims assolits el 2022 hauria d'ajudar a contenir els costos de producció agraris i, de retruc, de cara als pròxims trimestres, hauria de continuar propiciant la moderació de les pressions inflacionistes sobre els aliments. 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAlimentacióConsum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut