Com s'ho fan pares i mares per compaginar vida familiar i teletreball?

Les cases s'han convertit en una aula escolar, un gimnàs i l'oficina durant el confinament
Anna Poch Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les empreses que han pogut han enviat a casa els treballadors a fer teletreball i les escoles han reprès aquest dimarts el curs virtualment. Però com s'ho fan els pares i les mares? Compaginar-ho tot no és fàcil.

És possible que el que abans era un menjador ara, a causa del confinament, s'hagi convertit en aula escolar, xiquiparc o gimnàs. O tot alhora i, a més a més, despatx per teletreballar. Molta gent ha descobert que això de treballar a casa no és tan idíl·lic.

Els nens mentre els pares treballen a casa volen estar amb ells i de vegades la fórmula és posar a la porta un cartell com ha fet una mare, a on contesta als seus fills totes les possibles preguntes que li volen fer.

 

Tot i això, hi ha pares que diuen que els seus fills aguanten prou bé aquesta situació de confinament. L'Anna Mujal, mare de tres nens i professora, explica que els seus fills s'han adaptat prou bé a la situació, en "el fet de tenir teletreball poder-los aïllar dintre de casa em permet tenir el meu propi espai, que és el que més trobo a faltar" explica.

El seu home, Manel Grifoll, professor de la UPC, diu que aquest confinament li permet poder compartir tot el matí i tota la tarda i participar en els deures dels nens i el seu aprenentatge.

Horari per mantenir unes rutines a casa

Aquest mes de confinament, els pares i mares han après a ser entrenadors de gimnàstica, mestres de guitarra, animadors o professors dels seus fills.

Ignasi Janer, pare de tres fills i tècnic de l'Ajuntament de Vic, explica que fa teletraball perquè és servei essencial, també fa de professor per les feines dels seus fills on-line, d'anglès, de català i de totes les assignatures. I amb tot aquest plegat de coses diu que "els pares encara anem més saturats."

 

L'Elisabet Garcia, mare de dos nens, diu que benvinguts siguin els deures, perquè és una forma de seguir aprenent coses, de formar-se, però diu que aquestes coses s'han de combinar amb les tasques quotidianes de cada dia com posar rentadores i rentavaixelles, i treballar.


La imaginació dels pares està activa més que mai. N'hi ha que han fet invents com fixar les bicicletes a terra, que han fet espai al menjador perquè facin zumba o per tenir-los entretinguts.

N'hi ha que han creat un horari per organitzar més bé, marcant el temps que els pares han de teletreballar. Però és complicat.

Bicicletes estàtiques a casa

L' Enric Sala, pare de dues nenes i analista, diu que és complicat treballar amb nens a casa perquè et trobes que enmig d'una reunió "entra la teva filla preguntant pels dibuixos". L'Enric explica que va trucar el cap de la seva dona i va haver de tancar-se al lavabo per poder fer la reunió.

La Clara de las Heras, mare de tres nenes i tresorera de l'Ajuntament de Sitges, que pensa que cada dia serà millor, continua treballant fins a l'hora de dormir, sense poder sopar ni repassar deures, i diu que "cada dia és un dia més que els hem promès que estaríem per elles i no ha estat possible".


Això de treballar a casa no és nou per a algunes persones com l'Helena, que fa més de 10 anys que teletreballa, i un dels trucs és amargar-se sota la taula.

Diu que ara la gent se n'adona de la complexitat de treballar amb nens a casa. Tot i això, reconeix que, quan més avança, és quan les nenes dormen.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació Salut Teletreball
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut