Fans de la paella, responsables i poc afables: com som els catalans segons el CEO

L'ús de xarxes socials, la simpatia pels equips de futbol o la possibilitat d'anar-se'n de vacances, entre les preguntes del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió
Redacció Actualitzat

Els catalans es consideren responsables, moderadament oberts i tenen la paella com a plat preferit, segons el resultat d'una enquesta a 2.000 persones majors d'edat que ha fet el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) amb entrevistes presencials arreu del país.

Els números mostren com la població catalana tendeix a ser força responsable i compromesa amb les seves obligacions. En una escala del 0 al 10, el resultat indica que la personalitat dels catalans es caracteritza per la responsabilitat, amb una mitjana de 7.

Segons l'enquesta, la població és moderadament oberta a noves experiències i idees, amb una puntuació de 6,6. Els resultats també revelen que prefereixen situacions més tranquil·les i íntimes que les socials, tenint en compte que l'extraversió es queda en un 5,7 sobre 10.

Pel que fa a l'estabilitat emocional, la mitjana se situa en un 4,3, cosa que evidencia que els catalans es poden sentir afectats per les situacions estressants.

En el camp de l'afabilitat, amb una mitjana també d'un 4,3, els resultats indiquen que la població pot ser poc propensa a confiar en les altres persones i a expressar les seves emocions.

Si ens fixem en els grups d'edat, la responsabilitat és una característica comuna en totes les franges, mentre que els més joves tendeixen a ser moderadament més oberts a noves experiències i la població de més edat tendeix a ser menys afable.

La inestabilitat emocional destaca sobretot en les persones d'entre 35 a 49 anys i els majors de 64 anys.

Els enquestats prefereixen situacions més tranquil·les i íntimes que les socials (Pexels / Andrea Piacquadio)

Impostos, autoritat o immigració

Pel que fa a valors sociopolítics, la idea que cal abaixar impostos "encara que això impliqui reduir els serveis i les prestacions públiques" atrau el 35% dels joves d'entre 18 i 24 anys, mentre que perd adeptes fins a situar-se en el 21% entre els majors de 64 anys.

Més de la meitat de les persones enquestades està molt d'acord o d'acord amb la idea que "en qualsevol circumstància, la llei sempre ha de ser obeïda", una afirmació que té més partidaris entre els més grans.

Segons l'enquesta, hi ha diferències notables davant l'afirmació que l'escola ha d'ensenyar els nens a obeir l'autoritat: el 72% dels majors de 64 anys hi està d'acord, mentre que entre els enquestats de 18 a 49 anys el suport a aquesta idea es queda per sota del 50%.

Davant de l'afirmació que "amb tanta immigració, un ja no se sent com a casa", els joves la rebutgen amb més contundència (al voltant del 65% entre 18 i 49 anys) que els grans (56% entre 50 i 64 anys, i 49% els majors de 64 anys).


Els valors dels fills

Sobre els valors o qualitats que s'han de transmetre als fills i les filles, els enquestats posen en primera posició la independència de criteri, seguida per l'esforç, la imaginació i la creativitat i, en últim lloc, l'obediència.

Les persones més d'esquerres donen més pes a la independència de criteri, mentre que les que se situen al centre i a la dreta tendeixen a atorgar més valor a l'esforç i a l'obediència.

La imaginació i la creativitat i la independència de criteri són especialment importants entre els simpatitzants de la CUP, En Comú Podem i Junts per Catalunya, mentre que l'esforç i el treball dur i sobresurten entre els simpatitzants del PP i Vox. En el cas del PP, un terç indica l'obediència.


La paella triomfa entre els més grans

Pel que fa al menjar, els plats preferits pels catalans són l'arròs i la paella (21%), la pasta i la fideuà (15%), els entrants i les tapes (12%) i les carns i el pollastre (12%).

El plat preferit dels enquestats menors de 50 anys és la pasta i la fideuà, mentre que entre els majors de 50 anys és l'arròs i la paella.

Independentment d'això, els resultats mostren que els plats més representatius de la cuina catalana són, per aquest ordre, l'escudella, la botifarra amb mongetes, el pa amb tomàquet i els calçots.

L'escudella encapçala el rànquing de plats considerats més representatius de la cuina catalana (Flickr)

Guanya el Barça, amb el Madrid a molta distància

Una altra dada que mostra l'enquesta és que gairebé la meitat dels catalans (49 %) situa el Barça com l'equip pel qual sent més simpatia.

Molt per sota se situa el Real Madrid (un 8 %), l'Espanyol (un 2 %) i el Girona (un 1 %).

Tot i això, el 35% dels enquestats manifesta que no té simpatia per cap equip de futbol.

Gairebé la meitat de catalans mostren simpatia pel Barça (Pexels / David Pickup)

Whatsapp, líder absolut

Les xarxes socials més utilitzades pels enquestats són el Whatsapp, amb un 93% de les mencions; YouTube, amb un 58% i Instagram, amb un 56%. En canvi, TikTok i Twitch no arriben el 20%.

Independentment de la franja d'edat, la xarxa social més emprada és el Whatsapp. En la segona xarxa social més emprada es detecta diferències: Instagram és utilitzat pels menors de 50 anys; YouTube, per les franges de 50 a 64 anys, i Facebook, pels majors de 64 anys.

Independentment de la franja d'edat, la xarxa social més emprada és el Whatsapp

Les xarxes més utilitzades per les noies de 18-24 anys són Whatsapp, Instagram, Youtube i TikTok, mentre que en el cas dels nois són Youtube per davant d'Instagram, al marge de Whatsapp, que també és la més usada.

Segons l'enquesta, un 44% considera que la introducció de les noves tecnologies en el seu lloc de treball tindrà un efecte molt positiu i un 22%, positiu. Només un 10% pensa que serà molt negatiu.


Més conductors homes que dones

L'enquesta mostra com gairebé un terç de les dones manifesta no conduir mai o no tenir carnet de conduir, mentre que en el cas dels homes la dada baixa significativament i se situa en un 10 %.

A més, la meitat dels menors de 25 anys manifesten no tenir carnet o no conduir mai, una dada que baixa fins a tan sols un 10% en la franja de 35 a 49 anys.
 

Un 24 % té segona residència

La percepció sobre el futur de l'economia catalana és pessimista: quatre de cada deu enquestats considera que en un any empitjorarà, mentre que des del punt de vista de la situació econòmica personal, predominen els que afirmen que roman igual, seguits de molt a prop pels que apunten que ha empitjorat.

Un 88% afirma que han pogut fer front al pagament de les factures de la llum, l'aigua o el gas en els darrers 12 mesos.

La gran majoria afirma que pot fer front al pagament de les factures

Un 81% diu que es pot permetre tenir cotxe propi; un 79%, mantenir la llar a una temperatura confortable a l'estiu i a l'hivern i un 75%, anar de vacances fora de casa almenys una setmana l'any.

En canvi, només un 24% disposa d'un altre habitatge a banda de l'habitual i un 20% paga a alguna persona per ajudar-los en les feines de la llar.

El CEO també ha preguntat sobre intenció de vot. Segons això, el PSC guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya i superaria ERC en vots i en escons.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut